Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-09-2021 15:19

Συμμετοχή των βουλευτών Γ. Λουκαῒδη και Κ. Ευσταθίου σε συζήτηση στο πλαίσιο των εργασιών του Τέταρτου Μέρους της Συνόδου 2021 της ΚΣΣΕ

Στο πλαίσιο των εργασιών του Τέταρτου Μέρους της Συνόδου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ κ.κ. Γιώργος Λουκαῒδης και Κωστής Ευσταθίου συμμετείχαν σήμερα σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος, με θέμα τις κοινωνικό-οικονομικές ανισότητες στην Ευρώπη και την ανάγκη ενδυνάμωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στην ομιλία που κατέθεσε, ο κ. Λουκαῒδης ανέφερε ότι η δοκιμασία της πανδημίας COVID -19 έχει αναδείξει και διευρύνει προ υπάρχουσες ανισότητες, δυσχεραίνοντας έτσι την κατάσταση πολλών συνανθρώπων μας που πλήγηκαν ποικιλοτρόπως από την υγειονομική κρίση. Είναι ενθαρρυντικό, τόνισε, το ότι οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται πλέον ότι τα μέτρα λιτότητας δεν αποτελούν ορθή επιλογή για ανάκαμψη των οικονομιών. Αντίθετα, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, η χορήγηση γενναιόδωρων πακέτων στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων και η συνέχιση των δημόσιων επενδύσεων, που ανακουφίζουν άμεσα και βελτιώνουν πραγματικά την ποιότητα ζωής των ευρωπαίων πολιτών και δη των πιο ευάλωτων ομάδων, είναι ζωτικής σημασίας. Η μετάβαση της Ευρώπης προς την πράσινη και την ψηφιακή οικονομία, μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας NextGeneration EU, επισήμανε ο κ. Λουκαίδης, πρέπει να διασφαλίζει την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και να εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόσβαση σε καλύτερες και ποιοτικότερες δημόσιες υπηρεσίες. Ως βουλευτές, υπογράμμισε ο κ. Λουκαῒδης, έχουμε ευθύνη να παρεμβαίνουμε και να νομοθετούμε για να βελτιώνουμε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, να περιορίζουμε φαινόμενα διαφθοράς και να εξαλείφουμε τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται διάφοροι συνάνθρωποί μας. Ο κ. Λουκαῒδης σημείωσε ακόμα τη σημασία επικύρωσης του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και την αξιοποίησή του σε εθνικό επίπεδο, ώστε οι πολιτικές που εφαρμόζονται να καταστούν πιο ανθρωποκεντρικές και στοχευμένες.       

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε σε γραπτή ομιλία του ότι μπορεί η πανδημία να κλονίζει αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους, ωστόσο οι συνέπειές της είναι σαφώς χειρότερες για όσους αντιμετωπίζουν διακρίσεις, αναπηρίες, προβλήματα ψυχικής υγείας, οικονομικές και εργασιακές δυσκολίες ή βρίσκονται κοινωνικά αποκλεισμένοι. Ως Εισηγητής της Συνέλευσης για το θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι από τα στοιχεία που συνέλεξε, καταδεικνύεται ότι η περίοδος του εγκλεισμού επηρέασε δυσμενώς και μακροπρόθεσμα εκατομμύρια παιδιά όσον αφορά την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα όσα παιδιά αντιμετωπίζουν κάποια σωματική ή ψυχική αναπηρία.

Είναι χρέος και καθήκον μας, τόνισε ο κ. Ευσταθίου, να αδράξουμε την ευκαιρία στη μετά την πανδημία εποχή, για να επανασχεδιάσουμε και να προωθήσουμε πολιτικές που να ανακουφίζουν, να προστατεύουν και να ενδυναμώνουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ώστε να γίνουν πραγματικοί και δυναμικοί συμμέτοχοι του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι, σε ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο να θεμελιώνει στην πράξη την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

(ΝΓ/ΣΧ)