Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-11-2021 11:27

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση βίντεο παραγωγής ΡΙΚ για τις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου

Μέσα από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Γραφείο μου, και του ΡΙΚ με τους Εκπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων στη Βουλή, καταφέραμε, και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που το λέω αυτό, την παραγωγή και προβολή 15 συνολικά βίντεο που αφορούν στην μακραίωνη παρουσία των Θρησκευτικών Ομάδων στην Κύπρο.

Η ετοιμασία και προβολή, μέσω τηλεοπτικών εκπομπών του ΡΙΚ, των σύντομων βίντεο που αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τις παραδόσεις, αλλά και τη σύνδεση των συμπατριωτών μας Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων με την Κύπρο μας, αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία. Το αποτέλεσμα -δείγμα του οποίου θα δούμε σήμερα σε προβολές- είναι αξιόλογο αλλά και αξιέπαινο.

Η Κυβέρνηση, μέσα από καθορισμένη στρατηγική, με πρωτοβουλίες και δράσεις όπως αυτή που παρουσιάζεται σήμερα, καταδεικνύει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία της στην ίση μεταχείριση των μελών των Θρησκευτικών Ομάδων και συνάμα τον σεβασμό της προς την ταυτότητα, τις αξίες και την ιστορία που έφεραν μαζί τους οι πρώτοι Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι. Μια ιστορία η οποία έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία του κάθε Κύπριου, και την ταύτισή της με τα δεινά που έχει περάσει ο τόπος μας μέσα από διάφορους κατακτητές.

Να σημειωθεί ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει και επικυρώσει την Σύμβαση Πλαίσιο για τις Εθνικές Μειονότητες και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει τη συμβατική υποχρέωση για την προστασία των τριών Θρησκευτικών Ομάδων της Κύπρου.

Η επιτυχία των βίντεο και για τις τρεις Θρησκευτικές Ομάδες δεν αποτελεί μόνο ιστορική καταγραφή των όσων διαβίωσαν και διαβιούν οι συμπολίτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι στην Κύπρο, αλλά είναι αδιαμφισβήτητα το μέσο και το εργαλείο το οποίο θα ενώσει τις παλαιότερες γενιές με τις νέες. Είναι η οδός της ενημέρωσης, της ιστορικής γνώσης, της θρησκευτικής πεποίθησης, των εθίμων και των παραδόσεων που σιγά σιγά εκλείπουν. Είναι ουσιαστικά η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και η διατήρησή του για το μέλλον.

Όλοι μας πρέπει να θυμόμαστε, να μαθαίνουμε και να μην ξεχνούμε το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε να πετύχουμε και το που πάμε. Όλων μας ο σκοπός είναι κοινός. Με τους συμπατριώτες μας των τριών Θρησκευτικών Ομάδων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας, υποφέρουμε το ίδιο από τις συνέπειες της Τουρκικής εισβολής και μαζί αγωνιζόμαστε με στόχο την επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η οποία να δίνει μια άλλη προοπτική στον τόπο μας σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και δημοκρατίας. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό μου, θέλω να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου προς όλους όσους συνέβαλαν αποτελεσματικά στην παραγωγή αυτών των ιστορικών βίντεο. Ιδιαίτερα, θέλω να ευχαριστήσω το Ρ.Ι.Κ. για τη διαχρονική βοήθεια και συνεργασία του, το Υπουργείο Παιδείας, ιδιαίτερα τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης κ. Κυπριανό Λούη και τους συνεργάτες του, και τους τρεις εκπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, και να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι τέτοιες συνεργασίες, που προωθούν και προβάλλουν στην κοινωνία την Κύπρο του παρελθόντος και του παρόντος, δεν μπορούν παρά να δημιουργούν ελπιδοφόρα μηνύματα για την Κύπρο του μέλλοντος.


(ΜΒ/ΙΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα