Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-01-2022 13:38

Απάντηση του Τμήματος Περιβάλλοντος σε δημοσίευμα στον εγχώριο Τύπο αναφορικά με τη βελτίωση της ακτής πλησίον των ξενοδοχείων St. George και Laura στην Πάφο

Αναφορικά με δημοσίευμα στον εγχώριο τύπο με τίτλο «Θα μετράμε πνιγμένους εξαιτίας έργων στην Χλώρακα» που δημοσιεύτηκε στις 25/1/2022, το οποίο περιλαμβάνει αναφορές οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν τεκμηριωμένα τα δεδομένα σε σχέση με τις μελέτες που αξιολογήθηκαν και την εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον, το Τμήμα Περιβάλλοντος διευκρινίζει τα ακόλουθα προς ενημέρωση των πολιτών.

Συγκεκριμένα, το 2013 η Περιβαλλοντική Αρχή αξιολόγησε σε στρατηγικό επίπεδο τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για την προστασία και βελτίωση της ακτής του βορειοδυτικού παραλιακού μετώπου Πάφου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Σχέδια και/ή Προγράμματα Νόμου [Ν.102(Ι)/2005] και έκδωσε θετική γνωμάτευση υπό όρους στις 11/7/2013.

Η περιοχή μελέτης του Σχεδίου περιλαμβάνει επτά (7) υποπεριοχές από τον Φάρο Κάτω Πάφου μέχρι την περιοχή του Ακάμα. Στην υπο-περιοχή 3 (Ξενοδοχείο Ακτή – Ξενοδοχείο Cynthiana) περιλαμβάνεται η περιοχή ξενοδοχείων St. George – Laura στην οποία αναφέρεται το άρθρο. Στην περιοχή αυτή προτάθηκε η αναδιάταξη των υφιστάμενων έργων/κυματοθραυστών, κατασκευή τεσσάρων νέων αποσπασμένων κυματοθραυστών χαμηλής στέψης, μήκους 80-100μ. έκαστος, σε βάθη θαλάσσης 3-4μ., τεχνητός εμπλουτισμός της παραλίας.

Στην εν λόγω περιοχή δεν προτάθηκαν μέτρα προστασίας λουομένων από πνιγμούς γιατί δεν παρατηρήθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων Αρχών. Εκτός από την ΣΜΠΕ στα πλαίσια της αξιολόγησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον λήφθηκαν υπόψη συμπληρωματικές μελέτες όπως η ακτομηχανική μελέτη με μαθηματικές προσομοιώσεις και η έκθεση θαλάσσιας βιολογίας. Ανάμεσα στους όρους που τέθηκαν στην εν λόγω γνωμάτευση ήταν η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για προστασία των λουομένων για την ύπαρξη έντονων ρευμάτων (rip-currents), και τη λήψη μέτρων για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον κίνδυνο που παραμένει, όπως για παράδειγμα η ετοιμασία σχετικού οδηγού.

Ακολούθως, μετά την πιο πάνω γνωμάτευση της Στρατηγικής Μελέτης, το 2017 η Περιβαλλοντική Αρχή αξιολόγησε σε επίπεδο έργου τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για την προστασία και βελτίωση της ακτής πλησίον των ξενοδοχείων St. George και Laura στην Πάφο, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου [Ν.140(Ι)/2005] και έκδωσε θετική γνωμάτευση υπό όρους στις 7/5/2018. Το έργο αφορά την κατασκευή ενός συστήματος πέντε αποσπασμένων κυματοθραυστών με στόχο την προστασία της ακτής από τη διάβρωση και τη βελτίωση της ποιότητας της παραλίας, λύση η οποία επιλέγηκε με βάση μαθηματική προσομοίωση. Ανάμεσα στους όρους που τέθηκαν περιλαμβάνουν ένα σύστημα παρακολούθησης της ακτής.

Οι πιο πάνω μελέτες και γνωματεύσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος από το 2013 και 2017.

(ΜΓ/ΕΧΡ)