Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-02-2022 18:19

Δελτίο Τύπου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού συνήλθε σήμερα, Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022, και συζήτησε τα πιο κάτω θέματα:

1.       α.       Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022.

(Αρ. Φακ. 23.01.063.016-2022)

          β.       Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2019.

(Πρόταση νόμου των κ. Στέφανου Στεφάνου, Άριστου Δαμιανού και Αντρέα Καυκαλιά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις)

(Αρ. Φακ. 23.02.060.139-2019)

          Η επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου παράλληλα με τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία είχε κατατεθεί και συζητηθεί σε προηγούμενες συνεδρίες της.

          Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας, ώστε ο μειωμένος συντελεστής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ύψους πέντε τοις εκατό (5%), που επιβάλλεται κατά την παράδοση ή ανέγερση κατοικίας να καλύπτει τα πρώτα 140 τ.μ. της κατοικίας, με μέγιστο εμβαδό τα 200 τ.μ., στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, όπως προβλέπεται στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το κοινό σύστημα ΦΠΑ. Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η διόρθωση στρεβλώσεων και αδυναμιών σε σχέση με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ύψους πέντε τοις εκατό (5%), στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας.

          Στο πλαίσιο της συζήτησης η Επιτροπή ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών ότι η ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας προέκυψε έπειτα από Προειδοποιητική Επιστολή - Παράβαση που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με την οποία το πεδίο εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας δεν πληροί τις προϋποθέσεις της άσκησης κοινωνικής πολιτικής που προβλέπονται από τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. 

          Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέθεσαν θέσεις και εισηγήσεις αναφορικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τη μεταβατική περίοδο, τη διεύρυνση των κριτηρίων, καθώς και τον επανακαθορισμό των ορίων που προτείνονται.

          Η συζήτηση επί των σχεδίων νόμου θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της επιτροπής.

 

2.       α.       Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021.

                               (Αρ. Φακ. 23.01.062.079-2021)

          β.       Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021.

(Αρ. Φακ. 23.01.062.080-2021)

          Η επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση των πιο πάνω νομοσχεδίων, μετά την αναβολή τους από την ολομέλεια του σώματος, τα οποία αποσκοπούν στις τροποποιήσεις:

α.       του περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου, ώστε να δημιουργηθεί πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων που να καθιστά δυνατή την πρόσβαση των εν λόγω εταιρειών στα τραπεζικά δεδομένα των δανειοληπτών που βρίσκονται υπό τη διαχείρισή τους, τηρουμένων των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, προκειμένου να αξιολογούν την πιστοληπτική τους ικανότητα και να τους παρέχουν βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης, καθώς και

β.       του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, ώστε οι πληροφορίες που δύναται να παρέχονται από τον διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας στα πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να παρέχονται εφεξής και σε νομικό πρόσωπο που είτε κατέχει πιστωτικές διευκολύνσεις είτε διαχειρίζεται πιστωτικές διευκολύνσεις, δυνάμει των διατάξεων του περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου.

          Στο πλαίσιο της συζήτησης και στη βάση των διαμειφθέντων κατά τις προηγούμενες συνεδρίες της επιτροπής για το ίδιο θέμα, κατατέθηκε από το αρμόδιο υπουργείο αναθεωρημένο κείμενο του πρώτου νομοσχεδίου σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής ρύθμισης με την οποία να ικανοποιούνται όλες οι πλευρές.

          Κατά τη συνεδρία εκφράστηκαν επιμέρους απόψεις και εισηγήσεις από εμπλεκόμενους φορείς και η επιτροπή αποφάσισε όπως η συζήτηση συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της.

3.       Ο περί Τμήματος Φορολογίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021.

          (Αρ. Φακ. 23.01.062.217-2021)

          Η επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση με την κατ’ άρθρον μελέτη του πιο πάνω νομοσχέδιου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Τμήματος Φορολογίας Νόμου, ώστε ο διορισμός του Εφόρου Φορολογίας και Βοηθών Εφόρου Φορολογίας να πραγματοποιείται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας στη βάση σχετικών δικαστικών αποφάσεων που προηγήθηκαν, καθώς και η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

          Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκε αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου στο οποίο επήλθαν νομοτεχνικής φύσεως τροποποιήσεις. Η επιτροπή αποφάσισε ότι η συζήτηση του εν λόγω θέματος έχει ολοκληρωθεί και θα τοποθετηθεί σχετικά κατά την επόμενη συνεδρία της.

4.       Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 8) Νόμος του 2021.

(Αρ. Φακ. 23.01.062.231-2021)

Η επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση με την κατ’ άρθρον μελέτη του πιο πάνω νομοσχέδιου, σκοπός του οποίου είναι η αναστολή της επιβολής πρόσθετου φόρου και τόκου για συγκεκριμένες φορολογικές περιόδους για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία COVID-19.

Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκε αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνεται η επέκταση της περιόδου αναστολής, καθώς και επιβολής της επιβάρυνσης του πρόσθετου φόρου και τόκου για συγκεκριμένες φορολογικές περιόδους.

 Η επιτροπή αποφάσισε ότι η συζήτηση του εν λόγω θέματος έχει ολοκληρωθεί και θα τοποθετηθεί επ’ αυτού κατά την επόμενη συνεδρία της. 

5.       Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 10) Νόμος του 2021.

          (Αρ. Φακ. 23.01.062.221-2021)

          Η επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση με την κατ’ άρθρον μελέτη του πιο πάνω νομοσχέδιου, σκοπός του οποίου είναι η επέκταση της ημερομηνίας ισχύος διατάξεων της βασικής νομοθεσίας που προβλέπουν για τις εκπιπτόμενες δαπάνες για επένδυση σε καινοτόμο μικρή και μεσαία επιχείρηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

          Στο πλαίσιο της εξέτασης του νομοσχεδίου και στη βάση των διαμειφθέντων κατά την προηγούμενη συνεδρία, η επιτροπή ενημερώθηκε από τους αρμοδίους για τη δυνατότητα επέκτασης της προτεινόμενης ρύθμισης για ακόμη έξι μήνες, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2024. Mε τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργείου, η επιτροπή αναμένει την κατάθεση αναθεωρημένου κειμένου του νομοσχεδίου για σκοπούς ολοκλήρωσης της συζήτησής του.

6.       Ο περί Προϋπολογισμού της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων του 2022 Νόμος του 2022.

(Αρ. Φακ. 23.01.063.021-2022)

Η επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (ΕΑΣ) ποσού ύψους €19.134.136 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η επιτροπή ενημερώθηκε από την Πρόεδρο της ΕΑΣ αναφορικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό, τους στόχους και τα επιμέρους κονδύλια που περιλαμβάνονται στον εν λόγω προϋπολογισμό για το έτος 2022.

Η επιτροπή αποφάσισε όπως τοποθετηθεί επί του προτεινόμενου προϋπολογισμού κατά την επόμενη συνεδρία της.

7.       Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.

          Η επιτροπή στο πλαίσιο της συνεδρίας της μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.         Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν:

1.       το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής,

2.       το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,

3.       τη Δικαστική Υπηρεσία,

4.       το Γενικό Λογιστήριο,

5.       τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και

6.       το Υπουργείο Υγείας.

          Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν:

1.       τη Βουλή των Αντιπροσώπων,

2.       το Υπουργείο Εσωτερικών,

3.       το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,

4.       τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και

5.       το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Επαφές:

1.       Σώτια Ζένιου, Γραφείο Προέδρου Βουλής

2.       Ανδρέας Χριστοδούλου, Γραφείο Προέδρου Βουλής

 

Επιμέλεια

1.       Αντρέας Χειμωνίδης, Διευθυντής Υπηρεσίας Επικοινωνίας

2.       Συλβάνα Βανέζου, Πρώτη Λειτ. Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων (αποσπ. στην ΥΚΕ)

3.       Γιάννα Χριστοφόρου, Πρώτη Στενογράφος Βουλής

4.       Γραμματεία Κοιν. Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

 

Τηλ: 22 407464, 22 407448

Email: press.parliament1@gmail.com