Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-02-2022 10:31

Aντιπροσωπία της Βουλής στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης συμμετείχε σε Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπ. Κοινοβουλίου

Aντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρη Γεωργιάδη (επικεφαλής), την κα Μαρίνα Νικολάου, τον κ. Χρύση Παντελίδη και την κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου, συμμετείχε, χθες, σε Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ),με θέμα τις προσδοκίες των εθνικών κοινοβουλίων για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Τη συνάντηση απασχόλησαν ζητήματα προτεραιότητας για το ΕΚ και τα εθνικά κοινοβούλια, όπως η ευρωπαϊκή δημοκρατία, οι πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ και η προτεινόμενη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού δημόσιας διαβούλευσης μεταξύ των πολιτών και των θεσμών της ΕΕ κατά την διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε παρέμβασή της για το θέμα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, η κα Ατταλίδου τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου, κατά τρόπο που να ενισχύει τον ρόλο των πολιτών στην ανάδειξη των αντιπροσώπων τους, τόσο στο ΕΚ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση για τη δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής εκλογικής περιφέρειας στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ΕΚ, ανέφερε η κα Ατταλίδου, πρέπει να διασφαλίζει τη σύνδεση μεταξύ πολιτών και εκλελεγμένων αντιπροσώπων, με πρόνοιες για επαρκή αντιπροσώπευση των φύλων και όλων των γεωγραφικών περιοχών της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει παράλληλα να συζητηθεί η αναβάθμιση του ρόλου των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο ΕΚ, οι οποίοι θα πρέπει να είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να αυξηθεί η δημοκρατικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών.

(ΕΚ/ΣΧ)