Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-02-2022 14:30

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Σερβίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας είχε σήμερα συνάντηση, στο Γραφείο του, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Σερβίας κ. Nemanja Starović, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.  

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι και δράσεις του Μνημονίου Συνεργασίας Κύπρου - Σερβίας για θέματα διασποράς.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου κατά τη συνάντηση, στόχος είναι να  φέρουμε τους λαούς των δύο χωρών μας που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και στις χώρες μας, πιο κοντά μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις που προβάλλουν την Ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα των χωρών μας, προσθέτοντας ότι η συνεργασία σε θέματα διασποράς θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Starović για άλλα θέματα των αρμοδιοτήτων του.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Φωτίου στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι η έλλειψη προόδου για ένα ανθρωπιστικό θέμα που εκκρεμεί για τόσες δεκαετίες οφείλεται στην έλλειψη συνεργασίας και βοήθειας από την κατοχική δύναμη. Είναι απαράδεκτο, τόνισε, εδώ και μισό αιώνα οι οικογένειες στην Κύπρο να βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.

Από πλευράς του ο κ. Starović  εξέφρασε τη συμπαράσταση του ιδίου και της χώρας του προς τις δοκιμαζόμενες οικογένειες, επισημαίνοντας ότι και η χώρα του αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα το οποίο, όπως και στην Κύπρο, προκαλεί καθημερινά πόνο και δυστυχία στις οικογένειες.

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε όπως εξεταστούν και τρόποι ώστε οι δύο χώρες να ανταλλάξουν τις συσσωρευμένες εμπειρίες τους που θα στοχεύουν και θα συμβάλουν στην ενίσχυση των προσπαθειών για να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες των αγνοουμένων σε Κύπρο και Σερβία.

Καταλήγοντας ο Επίτροπος Προεδρίας επεσήμανε για ακόμα μια φορά τις άριστες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Σερβία, όπως και την επιτυχή εφαρμογή του Διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας.

(ΡΜ/ΝΓ/ΣΧ)