Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-02-2022 14:59

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση για την παρουσίαση της πλατφόρμας διδασκαλίας “Staellinika” στο Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Κυπριανός» του Λονδίνου

Κατ’ αρχάς, να υπογραμμίσω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που παρευρίσκομαι μαζί σας σε αυτή την ωραία εκδήλωση εδώ στο Λονδίνο, όπου ζει και εργάζεται ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας, τόσο από τον Ελλαδικό χώρο όσο και από την Κύπρο. Πέραν των 350 χιλιάδων υπολογίζεται ότι διαμένουν μόνο στην περιφέρεια της βρετανικής πρωτεύουσας, περιλαμβανομένων και των φοιτητών, όπως, βέβαια, και ενός σημαντικού αριθμού συμπατριωτών μας που επέλεξαν να εγκατασταθούν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Έτσι, κάθε προσπάθεια στήριξης αλλά και αξιοποίησης της παρουσίας τους, περιλαμβάνεται πάντα στις προτεραιότητες μας. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους, ιδιαίτερα του Υπουργείου Εξωτερικών, έχοντας υπόψη την τεράστια σημασία που αποδίδουμε γενικότερα στον απόδημο ελληνισμό.

Σήμερα δε, σε συνεργασία με τα παροικιακά σχολεία και την εκκλησία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ψηφιακή πλατφόρμα διδασκαλίας ελληνικών “Staellinika”, η οποία απευθύνεται στον απόδημο Ελληνισμό, κυρίως στους μικρούς νέους της ομογένειας, προσφέροντας τους με ένα ξεχωριστό τρόπο για την ηλικία τους, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικής μυθολογίας, και άλλα. 

Στην εξέλιξη η πλατφόρμα, ως ένα πολύ χρήσιμο και ουσιαστικό εργαλείο, είμαι σίγουρος ότι θα αξιοποιηθεί για τη διδασκαλία και τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού γενικότερα από τα μέλη της Διασποράς μας, όπου και αν ευρίσκονται.

Εκ μέρους της Κυπριακής κυβέρνησης θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα όσους εμπνεύστηκαν τη δημιουργία της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας και εργάστηκαν για τη δημιουργία της, ιδιαίτερα τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών,  όπως και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευτικών Υποθέσεων, καθώς και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστήμιο Simon Frazer του Βανκούβερ του Καναδά, το οποίο ίδρυμα στήριξε ουσιαστικά την όλη προσπάθεια.

Με τη λειτουργία της πλατφόρμας και της πολλά υποσχόμενης εξέλιξης της αναβαθμίζεται σημαντικά η προσπάθεια εκμάθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στους όπου γης αποδήμους μας.

Σε μια έμπρακτη από δικής μας πλευράς στήριξη των αποδήμων μας από πλευράς εξοικείωσης τους με την Ελληνική γλώσσα και την εκμάθηση της, παρουσιάζουμε τα τελευταία χρόνια σε αποδήμους μας ειδικά προγράμματα με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο για εκπαίδευση και πρακτική άσκηση των aποδήμων μας. Και αυτά, πέραν της οργάνωσης διαδικτυακών προγραμμάτων πτυχιακού ή μεταπτυχιακού κύκλου σε συνεργασία πάντοτε με τις οργανώσεις των αποδήμων μας στις διάφορες γωνιές της γης.

Δέκτες κυρίως των προγραμμάτων μας είναι οι νεότεροι των αποδήμων μας, τους οποίους οφείλουμε να κρατήσουμε κοντά στις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε σε αυτούς τις αρχές και αξίες της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων μας.

Με την ελληνική γλώσσα και τη διάδοση της κρατούμε ανόθευτο τον εθνικό μας πολιτισμό και από κοινού με τους αποδήμους μας πορευόμαστε στο μέλλον με πίστη στις αρχές και αξίες που μας διακρίνουν.

Καμία άλλη γλώσσα δεν αναγνωρίζεται όσο αυτή για την συμβολή της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. Ο ρόλος της υπήρξε θεμελιώδης ανά τους αιώνες. Από την αρχαιότητα κατέστη φορέας μορφοποίησης και διάδοσης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στο διάβα δε των αιώνων, η ελληνική γλώσσα είχε καθοριστική συμβολή στην αποθησαύριση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, επιβιώνοντας ως τις μέρες μας, με τη νεότερη της εκδοχή, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς: Όμηρος, Πλάτωνας, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης και άλλοι. Είναι η γλώσσα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, η γλώσσα των Ευαγγελιστών και των άλλων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Είναι, ακόμα, η γλώσσα με τη μοναδική συμβολή στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου άλλων γλωσσών, η γλώσσα των Βυζαντινών χρονογραφημάτων, η γλώσσα του Σολωμού και του Κάλβου, του Παλαμά, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Βασίλη Μιχαηλίδη, η γλώσσα που τεκμηριώνει και αντικατοπτρίζει τη συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Καταλήγοντας τονίζω αυτό που αισθάνομαι ιδιαίτερα: Για εμάς ειδικά τους Έλληνες της Κύπρου, η ελληνική γλώσσα είναι το πρώτο και πιο σπουδαίο γνώρισμα μας, αυτή που μας δίνει ξεχωριστή δύναμη στην ύπαρξη μας και μας οπλίζει με σθένος και αποφασιστικότητα στον αγώνα μας για διασφάλιση της επιβίωσης του Ελληνισμού στην εσχατιά της Ανατολικής Μεσογείου που ονομάζεται Κύπρος.

Σας ευχαριστώ.

(ΡΜ/ΕΚ/ΙΚ)