Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-02-2022 12:50

Ο Υπουργός Υγείας απεύθυνε χαιρετισμό στη δημοσιογραφική διάσκεψη «Για την καρδιά του Αθλητισμού» με θέμα την Βασική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα απεύθυνε χαιρετισμό στην δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα «Για την καρδιά του αθλητισμού», που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, στις 11π.μ. στο Ολυμπιακό Μέγαρο και διοργανώθηκε από την Ομάδα Υπηρεσιών Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ Κύπρου.

Ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει το Υπουργείο Υγείας για τον χώρο του αθλητισμού, υπογραμμίζοντας την σημασία της σωστής εκπαίδευσης για έγκαιρη παρέμβαση σε περιπτώσεις αιφνίδιας ανακοπής σε χώρους εκτός νοσοκομείου, με αφορμή περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας ειδικά στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Η δημοσιογραφική διάσκεψη έγινε στο πλαίσιο ευρύτερης εκστρατείας επιμόρφωσης των αθλητών και παραγόντων του αθλητισμού στη Βασική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), στη χρήση του Αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), και στην αντιμετώπιση της πνιγμονής. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, η προώθηση της ποιοτικής καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και η ευρύτερη χρήση του Αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) από πολίτες, σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου. Η πρακτική αυτή μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θανάτων μετά από καρδιακή ανακοπή.

Σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική κοινότητα και τα πιστοποιητικά θανάτου, στις δυτικές χώρες η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή αντιστοιχεί στο 15% των παγκόσμιων θανάτων. Στο χώρο του αθλητισμού οι αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθότι οι αθλητές κάποιες φορές ξεπερνούν τα όρια αντοχής του οργανισμού τους. Η σωστή παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή είναι ζωτικής σημασίας. Ο χρόνος παρέμβασης είναι ελάχιστος, και κυμαίνεται γύρω στα 2-3 λεπτά, με την πιθανότητα επιβίωσης του θύματος ανακοπής να μειώνεται κατά 10% κάθε λεπτό που περνά χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια αναζωογόνησης.

Οι ενδεδειγμένες ενέργειες είναι: α) η αναγνώριση της καρδιακής ανακοπής (απώλεια αισθήσεων και απουσία αναπνοής), β) η κλήση βοήθειας ή/και ασθενοφόρου, και γ) η άμεση εφαρμογή ΚΑΡΠΑ με την χρήση ΑΕΑ.

Στον χώρο του αθλητισμού ανά το παγκόσμιο, σε αρκετές περιπτώσεις, σε περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες από τους παρευρισκόμενους, οι οποίες δεν ήταν οι ενδεδειγμένες, με αποτέλεσμα το θύμα καρδιακής ανακοπής να μην βοηθηθεί και να καταλήξει στον θάνατο.

(ΑΦ)