Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-02-2022 13:51

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας κ. Ανδρέα Α. Γρηγορίου στην Υπουργική Διάσκεψη για τα 30χρονα του Δικτύου Natura 2000

Στις 24-25 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε, στο Στρασβούργο, Υπουργική Διάσκεψη με αφορμή τα 30 χρόνια εγκαθίδρυσης του Δικτύου Natura 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε στα πλαίσια της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ από το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Υπουργική Διάσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Α. Γρηγορίου και η κα Έλενα Στυλιανοπούλου, Ανώτερη Λειτουργός Περιβάλλοντος του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Κατά τη συνάντηση επανεξετάστηκαν τα επιτεύγματα των 30 χρόνων ύπαρξης του Δικτύου, όπως η αυξημένη προστασία ειδών και οικοτόπων την οποία το Δίκτυο Natura 2000 παράσχει, καθώς και η συμβολή του στην ανάσχεση απώλειας της βιοποικιλότητας.

Στην παρέμβαση του ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να εφαρμοστούν αλλαγές σε μεγαλύτερη κλίμακα για την προστασία των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Πρόγραμμα LIFE IP PHYSIS, το οποίο έχει διάρκεια 10 χρόνια και στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται και στην Κύπρο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, οι οποίες αφορούν στην εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, τη διαχείριση της ιδιωτικής γης στις περιοχές του Δικτύου, τη βελτίωση της γνώσης και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Ο Γενικός Διευθυντής αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή της εφαρμογής των Οδηγιών για τους Οικοτόπους και τα Πτηνά για την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της Κύπρου.

Στο τέλος της συνάντησης εγκρίθηκε ομόφωνα η Διακήρυξη του Στρασβούργου για τη στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται για την αειφόρο διαχείριση του Δικτύου Natura 2000 και την προστασία της βιοποικιλότητας. Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ δήλωσαν τη δέσμευσή τους για την προστασία της βιοποικιλότητας τονίζοντας τη δυνατότητα του Δικτύου Natura 2000 να συμβάλει αποδοτικά στη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των ειδών και οικοτόπων. Επιπρόσθετα, σημειώθηκε ότι το πρόγραμμα LIFE θα συνεχίσει να συμβάλει μέσω των χρηματοδοτήσεων του στη διαχείριση του Δικτύου Natura 2000. Αναγνωρίστηκε επίσης η ανάγκη για άμεση δράση για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα του 2030 σε όλους τους τομείς λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

(ΜΓ/ΕΧΡ)