Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-03-2022 14:01

Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Αλεξάνδρας Ατταλίδου στην Ετήσια Κοινοβουλευτική Συνάντηση της 66ης Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών

Η βουλευτής κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (ΔΕ), συμμετείχε χθες στην Ετήσια Κοινοβουλευτική Συνάντηση της 66ης Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών, που συνδιοργάνωσαν διαδικτυακά η ΔΕ και η UN Women, με θέμα «Ο ρόλος της ηγεσίας των γυναικών και των κοινοβουλίων που ανταποκρίνονται στο φύλο στη δράση για το κλίμα».

Σε παρέμβασή της, η κα Ατταλίδου σημείωσε ότι στην Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου 1995 καθιερώθηκε η διασύνδεση μεταξύ του φύλου, του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης και προσδιορίστηκε ο στρατηγικός ρόλος των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για θέματα περιβάλλοντος. Η εδραίωση του ρόλου των γυναικών στη λήψη αποφάσεων για το κλίμα και η πρόοδος που σημειώνεται παράλληλα στα θέματα ισότητας των φύλων, ανέφερε η κα Ατταλίδου, συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Αναφερόμενη στο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων προς επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων, η κα Ατταλίδου τόνισε τη σημασία ενίσχυσης και συμπλήρωσης της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να περιλαμβάνει και άλλους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως η ισότητα των φύλων. Η προληπτική υιοθέτηση πολιτικών που στοχεύουν στην κοινωνικο-οικονομική ενδυνάμωση και στην ισότιμη πολιτική συμμετοχή των γυναικών, υπογράμμισε η Κύπρια βουλευτής, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στις προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απαιτείται, τόνισε η κα Ατταλίδου, ισχυρότερη κοινοβουλευτική δέσμευση για τη διασφάλιση της διασύνδεσης της δράσης για το κλίμα με την ισότητα των φύλων και για την υιοθέτηση νομοθεσίας και πολιτικών για το περιβάλλον, οι οποίες να προωθούν την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.


(ΜΒ/ΣΧ)