Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-03-2022 18:06

Δελτίο Τύπου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συνήλθε σήμερα, Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022, και συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

1. Ο περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμος του 2022.

(Αρ. Φακ. 23.01.063.048-2022)

2. Ο περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Νόμος του 2022.

(Αρ. Φακ. 23.01.063.049-2022)

Η Επιτροπή συνέχισε την εξέταση των νομοσχεδίων, χωρίς την παρουσία προσκεκλημένων, στο πλαίσιο της οποίας εξέτασε ορισμένα θέματα που παρέμειναν ως εκκρεμότητα από προηγούμενη συνεδρία της και τα οποία κυρίως αφορούν τις διαδικασίες έγκρισης, πιστοποίησης και χορήγησης άδειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την παραγωγή ενέργειας για θέρμανση ή ψύξη από ανανεώσιμες πηγές και τη διαδικασία μεταποίησης της βιομάζας σε βιοκαύσιμα, βιορευστά, καύσιμα βιομάζας ή άλλα ενεργειακά προϊόντα και σε ανανεώσιμα υγρά και αέρια καύσιμα και καύσιμα μεταφορών μη βιολογικής προέλευσης.

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει την εξέταση των πιο πάνω νομοσχεδίων στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου.

3. Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022.

(Αρ. Φακ. 23.01.063.055-2022)

4. Οι περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022.

(Αρ. Φακ. 23.03.059.019-2022)

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του νομοσχεδίου και των κανονισμών στην παρουσία κυβερνητικών αρμόδιων και εκπροσώπων εμπλεκόμενων φορέων. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου, ώστε να εκσυγχρονισθούν οι διατάξεις του που ρυθμίζουν τη δημιουργία και τη λειτουργία των τουριστικών κατασκηνώσεων, προκειμένου να κατατάσσονται σε τάξεις, ήτοι πολυτελείας, πρώτης τάξης, δεύτερης τάξης και άνευ τάξης, κατά τον ίδιο τρόπο με άλλες κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και να ρυθμιστεί η ανάπτυξη των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping». Σκοπός των κανονισμών είναι η τροποποίηση των περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Γενικών) Κανονισμών, ώστε να ρυθμιστεί η ανάπτυξη των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping».

Η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στην κατ’ άρθρον συζήτηση των πιο πάνω νομοθετημάτων σε επόμενη συνεδρία της.

5. Τα προβλήματα και οι προοπτικές του κυπριακού τουρισμού.

(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού)

(Αρ. Φακ. 23.04.038.501-2021)

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον Υφυπουργό Τουρισμού για τα μέτρα που λαμβάνονται από το υφυπουργείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω των διεθνών εξελίξεων και ειδικά του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας όσον αφορά τη φετινή τουριστική περίοδο. Ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες, εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία, για την αύξηση της πληρότητας των πτήσεων προς την Κύπρο, καθώς και την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού. Οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως το θέμα παραμείνει ανοικτό προς παρακολούθηση.

6. Η πορεία αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και υπηρεσιών και οι επιπτώσεις της στον πληθωρισμό.

(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού)

(Αρ. Φακ. 23.04.038.649-2021)

Στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος, την Επιτροπή απασχόλησαν οι επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων και των βασικών αγαθών, καθώς και τον πληθωρισμό, την αισχροκέρδεια από πλευράς ορισμένων επιχειρήσεων και τα μέτρα που δύναται να ληφθούν για αντιμετώπισή τους, με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

7. Ο περί Προστασίας του Καταναλωτή (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022.

(Αρ. Φακ. 23.01.063.052-2022)

Η Επιτροπή, αφού τοποθετήθηκε σχετικά με τις πρόνοιες του πιο πάνω νομοσχεδίου, αποφάσισε την παραπομπή του στην ολομέλεια.

Γραμματεία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Email: parliamentary-committees@parliament.cy

 

(ΙΚ)