Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-03-2022 14:35

Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα 2022

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα 2022 και τη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η τρέχουσα Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μέσω διαδικτύου. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (επικεφαλής), ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αντρέας Καυκαλιάς και η βουλεύτρια κα Σάβια Ορφανίδου, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Σε παρέμβασή της, κατά τη συζήτηση του θέματος «Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα διδάγματα που αναφύονται για το μέλλον», η κα Ερωτοκρίτου, αρχικά εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον Ουκρανικό λαό αναφέροντας πως η Κύπρος γνωρίζει τι σημαίνει εισβολή μίας ξένης χώρας και κατοχή των εδαφών της καθώς η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και, με τη δύναμη των όπλων, βρίσκεται ακόμα παρανόμως στην χώρα. Παράλληλα, η κα Ερωτοκρίτου τόνισε πως καμία ανάκαμψη και σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρξει στην Ευρώπη χωρίς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ενημέρωσε δε πως το κυπριακό κοινοβούλιο καταδίκασε με ψήφισμά του την εισβολή της Ρωσίας και έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις κυρώσεις που αποφάσισαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, η Κύπρια βουλεύτρια, αναφερόμενη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόνισε ότι αυτή έφερε στην επιφάνεια την επιτακτική ανάγκη για απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσική ενέργεια, η οποία ωστόσο, όπως τόνισε, έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που οι οικονομίες των χωρών είναι ευάλωτες, καθώς προσπαθούν να ανακάμψουν μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Συνεπώς, πρέπει, όπως συμπλήρωσε, οι παράμετροι του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να αναθεωρηθούν για να λάβουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα.

Η Κύπρος, το νοτιοανατολικότερο άκρο της ΕΕ, επισήμανε η κα Ερωτοκρίτου, μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης ή της απάμβλυνσης των ενεργειακών προβλημάτων της ΕΕ. Όπως υπογράμμισε, η στρατηγική θέση της Κύπρου και οι εξαιρετικές της σχέσεις εμπιστοσύνης με όλες τις χώρες της περιοχής, εξαιρουμένης της Τουρκίας, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα που η ΕΕ χρειάζεται για να πετύχει τους ενεργειακούς της στόχους με μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες ενεργειακές λύσεις.

Ακολούθως, η κα Ερωτοκρίτου, τόνισε πως η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ θα είναι πραγματικά ανεξάρτητη εάν περνά μέσα από ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ενώ παράλληλα επισήμανε πως η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ παρέχοντας πρόσβαση στα ενεργειακά αποθέματα τρίτων χωρών της περιοχής μέσω των συμφωνιών που ήδη έχει συνάψει στον τομέα της ενέργειας με γειτονικές της χώρες. Σε μια τέτοια περίπτωση, ανέφερε η Κύπρια βουλεύτρια, ο συνδετικός κρίκος θα είναι απόλυτα Ευρωπαϊκός και άρα στον έλεγχο της ίδιας της ΕΕ και όχι τρίτης χώρας, η οποία θα μπορεί ενίοτε να χρησιμοποιεί την στρόφιγγα της ενέργειας για να εκβιάσει, ανάλογα με τα συμφέροντά της, ολόκληρη την ΕΕ και τις οικονομίες των κρατών μελών. Η αξιοποίηση της Κύπρου, κατέληξε, δίνει ένα μοναδικό στρατηγικό πλεονέκτημα σε ολόκληρη την ΕΕ.


(ΜΒ/ΣΧ)