Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2022 18:49

Προσήλωση στην πρακτική εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης μέσα από τον Συντονιστικό Φορέα που έχει ιδρυθεί, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου παρευρέθηκε, σήμερα, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής για το θέμα της εφαρμογής των μέτρων και προνοιών που προκύπτουν από την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Σε δηλώσεις της με το πέρας της συνεδρίας, η κα Υπουργός επεσήμανε ότι:

«Υπάρχει πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο βάσει του οποίου η έμφυλη βία είναι πλέον αναγνωρίσιμη και ανιχνεύσιμη και έχει αποτελέσει την αιτία για βαθιές τομές. Έχει ήδη ιδρυθεί ο Συντονιστικός Φορέας που θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση, την κατάθεση εισηγήσεων, το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών στην υλοποίηση της Σύμβασης, την αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνουμε για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας, οι οποίες περιλαμβάνονται στην εν λόγο Σύμβαση. Και δίνω ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία και λειτουργία αυτού του φορέα.

Παράλληλα, προχωρήσαμε σε διάφορα διαβήματα όπως είναι η σύσταση Ειδικών Κλιμακίων εντός της Αστυνομίας, σε όλες τις επαρχίες για πιο άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση.

Προχωρήσαμε, επίσης, στη δημιουργία του πολυθεματικού «Σπιτιού της Γυναίκας», το οποίο στελεχώνεται από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, που πειλαμβάνεται τα θύματα έμφυλης βίας και επιτελεί ένα εξαιρετικό έργο.

Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο και δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αλλαγή κουλτούρας και αυτό είναι ένα θέμα όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των γυναικών.

Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ως Υπουργείο χρηματοδοτούμε δράσεις που διοργανώνουν ΜΚΟ οι οποίες έρχονται σε επαφή με την κοινωνία και συνδράμουν προς την υλοποίηση του σκοπού αυτού.

Είναι ένα εγχείρημα δύσκολο η αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας, αλλά με υπομονή πιστεύω πως θα επιτευχθεί.

Γιατί αν δούμε τα δεδομένα που υπήρχαν πριν χρόνια σε σύγκριση με το σήμερα, πράγματι υπάρχει μια αλματώδης αλλαγή, κάτι που μας δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε».

Στη συνέχεια, η κα Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της Επιτροπής GREVIO, του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επιβλέπει και αξιολογεί τις δράσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται για τα θέματα αντιμετώπισης των θυμάτων έμφυλης βίας που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Όπως ανέφερε η Υπουργός: «Είναι με χαρά που λάβαμε την ανακοίνωση των προκαταρκτικών παρατηρήσεων και ευρημάτων της Επιτροπής, που χαιρετίζει τα σημαντικά βήματα προόδου που επετεύχθησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Τόσο για το νομοθετικό πλαίσιο, όσο και για τις ουσιαστικές διοικητικές τομές και μέτρα που έχουμε λάβει, για την στήριξη και προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας.

Αναμένουμε τα τελικά πορίσματα και πάντοτε οι συστάσεις της GREVIO λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Μέσα από τον Συντονιστικό Φορέα, στον οποίο δίνω ιδιαίτερη σημασία, θα τα μελετήσουμε και θα ενεργήσουμε ανάλογα.

Σίγουρα έχουμε δρόμο να διανύσουμε, αλλά παραμένουμε προσηλωμένοι στον τελικό στόχο που είναι η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Αυτά που έχουν επιτευχθεί μας δίνουν θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πληροφορία που αναφέρει πως τα ειδικά κλιμάκια που δημιουργήθηκαν μέσα στην Αστυνομία, θα στελεχώνονται μόνο από γυναίκες, η κα Υπουργός διευκρίνισε πως στα κλιμάκια θα υπάρχει γυναίκα αστυνομικός. Τα κλιμάκια θα ενεργούν βάσει των πρωτοκόλλων ώστε να ενεργοποιούνται όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και να δημιουργείται ένα περιβάλλον πλήρους εμπιστευτικότητας και ασφάλειας. Ευχαρίστησε στο σημείο αυτό, την Υφυπουργό κα Ανθούση για την άριστη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των υπηρεσιών ώστε να δημιουργηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας και να υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών.

Επεσήμανε, επίσης ότι «ένα από τα μέτρα που έχουμε πάρει πρόσφατα, σε συνεργασία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, είναι η αναθεώρηση των πρωτοκόλλων της Αστυνομίας ώστε να υπάρχει βήμα προς βήμα η διαδικασία διαχείρισης περιστατικών έμφυλης βίας. Έτσι το θύμα θα τυγχάνει της σωστής μεταχείρισης σε κλίμα πλήρους εμπιστευτικότητας και ψυχολογικής στήριξης, ώστε να απολαμβάνει τα δικαιώματά που του προσφέρει ο νόμος».

Σε εκ νέου ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι «υπάρχουν σχόλια στον έντυπο τύπο ότι προχωρήσατε σε δημιουργία ομάδων αποκλειστικά από γυναίκες, υπό το βάρος του περιστατικού της Αγγλίδας».

Η κα Υπουργός όπως προανέφερε, στην αναθεώρηση των πρωτοκόλλων προνοείται η παρουσία γυναίκας αστυνομικού σε όλες τις περιπτώσεις έμφυλης βίας εναντίον γυναικών. Πέραν αυτού, μέσα στα δικαιώματα του θύματος είναι να τυγχάνει συνεχούς ενημέρωσης για την υπόθεσή του. Αλλά περισσότερη σημασία δίνεται στην καθοδήγηση, τη ψυχολογική στήριξη και την εμπιστευτικότητα που παρέχεται στο θύμα. Χρειάζεται όλες οι υπηρεσίες να ενεργούν άμεσα, έγκαιρα και συντονισμένα, ώστε το θύμα να τυγχάνει της απαραίτητης προστασίας.

Τέλος, σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι εφόσον έδωσε οδηγίες, πέρασε τις διαδικασίες, και μίλησε για αλλαγές κουλτούρας, πιστεύει πως ο μέσος αστυνομικός έχει αλλάξει την κουλτούρα του ή πρέπει να γίνουν βήματα και πως σκοπεύει να προχωρήσει, ειδικά μετά την υπόθεση της Αγγλίδας, η κα Υπουργός υπογράμμισε: «Αυτά τα κλιμάκια που έχουμε δημιουργήσει στην Αστυνομία, στελεχώνονται από άτομα με τις κατάλληλες ειδικότητες. Μέσα από τα πρωτόκολλα διασφαλίζεται βήμα προς βήμα η έγκαιρη διαχείριση, προκειμένου τα θύματα να τυγχάνουν ψυχολογικής στήριξης, ή οποιασδήποτε άλλης στήριξης χρειάζονται ακριβώς την ώρα που γίνεται η καταγγελία. Συνεπώς ναι, απαντώ στην ερώτησή σας, ότι αυτοί που θα χειρίζονται τα θέματα έμφυλης βίας, θα είναι στελέχη καταρτισμένα».

(ΕΚ)