Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-03-2022 20:05

Ο Υπουργός Υγείας συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η ευρωπαϊκή αντίδραση στις προκλήσεις στον τομέα της υγείας, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.  Οι Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις αναφορικά με την ενδυνάμωση και συνεργασία των κρατών μελών όσον αφορά τα σπάνια νοσήματα, καθώς και για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τους εμβολιασμούς και την προμήθεια εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, περιλαμβανομένης της αλληλεγγύης προς τρίτες χώρες.

Αναφορικά με τη συζήτηση για την Ουκρανία, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας μας προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, τονίζοντας ότι η Κύπρος καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στην ετοιμασία της ΕΕ για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων, περιλαμβανομένης της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες υγείας, τονίζοντας ότι αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για κοινή δράση. Σε ότι αφορά στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι η χώρα μας έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς στήριξη των Ουκρανών προσφύγων που φιλοξενεί, περιλαμβανομένης της πλήρους και ελεύθερης πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας. Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε και στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχει αποστείλει η Κύπρος προς την Ουκρανία, στην οποία περιλαμβάνεται δωρεά φαρμακευτικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης των Υπουργών για τα σπάνια νοσήματα, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στην ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού για τις σπάνιες ασθένειες εντός της ΕΕ. Με βάση τις θετικές εμπειρίες από την ευρωπαϊκή συνεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία και στην περίπτωση της διάγνωσης και θεραπείας των σπάνιων νοσημάτων, θα αποβεί προς όφελος των ασθενών ιδιαίτερα σε μικρά κράτη μέλη όπως η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Χατζηπαντέλα.

Οι Υπουργοί είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις επερχόμενες προκλήσεις της στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα των εμβολίων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Υγείας τόνισε την ανάγκη για συνέχιση και ενίσχυση του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την εμπειρογνωμοσύνη, ιδιαίτερα στη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων. Σε ότι αφορά στις ενέργειες της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Χατζηπαντέλα εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στον μηχανισμό COVAX ως την κύρια πλατφόρμα διάθεσης εμβολίων παγκοσμίως, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη δωρίσει 145.300 δόσεις εμβολίων μέσω του εν λόγω μηχανισμού.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση με την Δρα Andrea Ammon, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου και του Υπουργείου Υγείας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Συμφωνήθηκε, επίσης, όπως δοθεί από το Κέντρο καθοδήγηση σε σχέση με την ανάπτυξη στρατηγικής εμβολιασμού του πληθυσμού στην Κύπρο για την επόμενη χειμερινή περίοδο. 

Ο κ. Χατζηπαντέλα ολοκληρώνει αύριο τις επαφές του στις Βρυξέλλες, με συνάντηση με την ευρωβουλευτή κα Véronique Τrillet-Lenoir, με την οποία θα συζητήσουν θέματα που άπτονται της πρόληψης και αντιμετώπισης των σπάνιων νοσημάτων.

O Υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη συνέχεια, στην Αθήνα για την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Ελλάδος. To Μνημόνιο αφορά σε θέματα επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων, καθώς και συνεργασία στον σχεδιασμό στρατηγικών σχεδίων για λοιμώδη νοσήματα, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα μικροβιακής ανθεκτικότητας και νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Για πλάνα της συμμετοχής του Υπουργού Υγείας στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ πατήστε εδώ.

---------------------------

(ΜΦ/ΙΚ)