Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-04-2022 18:39

Αισιόδοξο το μήνυμα για τα νομοσχέδια μεταρρύθμισης στην ανώτατη δικαστική βαθμίδα

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κα Στέφη Δράκου, παρευρέθηκε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για το θέμα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και τα τρία νομοσχέδια που αφορούν στην Ανώτατη Βαθμίδα των Δικαστηρίων.

Σε δηλώσεις της με το πέρας της συνεδρίας, η Υπουργός επεσήμανε πως:

«Από τις λίγες παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη συζήτηση, δημιουργείται αισιόδοξο μήνυμα, ότι αυτή η ύστατη προσπάθεια θα έρθει σε ένα αίσιο τέλος, για να σώσουμε τη δικαιοσύνη μας και το κράτος δικαίου.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Νίκο Τορναρίτη και τα μέλη της Επιτροπής για το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί, όπου τίθενται διάφορα θέματα και μέσα από ένα παραγωγικό διάλογο, καταλήγουμε στις σωστές λύσεις.

Όπως ελέχθη επανειλημμένως, ότι είχε να ειπωθεί, ειπώθηκε. Φτάσαμε στο στάδιο των τελικών αποφάσεων. Η έκκληση μου προς τη Βουλή είναι να δει το θέμα τάχιστα και να οδηγηθούν τα νομοσχέδια προς ψήφιση, γιατί δια στόματος όλων, αυτό είναι που χρειάζεται η δικαιοσύνη. Αλλιώς το σύστημα θα καταρρεύσει.

Παραμένω στη διάθεση της Βουλής μέχρι τέλους για να ξεπεραστούν οποιεσδήποτε ανησυχίες υπάρχουν και εκφραστήκαν σήμερα μέσα από επιμέρους παρατηρήσεις.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Αν υποθέσουμε ότι τον Μάιο η μεταρρύθμιση στην Ανώτατη βαθμίδα θα περάσει, χρειαστήκαμε μια δεκαετία για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Τι γίνεται με την κατώτατη βαθμίδα;», η Υπουργός ανέφερε πως έχει ήδη αναληφθεί μια ξεχωριστή πρωτοβουλία για το θέμα αυτό, η οποία θα προχωρήσει ανεξάρτητα από την παρούσα προτεινόμενη μεταρρύθμιση.

Στις 20/04 ξεκινά μια συζήτηση με εκπρόσωπους από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς, για να μελετήσει εισηγήσεις για  βελτίωση των Επαρχιακών δικαστηρίων και δικαστηρίων ειδικής δικαιοδοσίας. Στη συνέχεια σχολίασε:

«Συνεπώς, πιστεύω ότι μέσα από αυτά τα νομοσχέδια και τη ψήφισή τους μπαίνουμε στο σωστό δρόμο για να δει ο πολίτης βελτίωση στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Γιατί πρέπει να πω πως τα δικαστήρια και το δικαστικό μας σύστημα βρίσκονται σε καλά επίπεδα σε όλους τους άλλους δείκτες. Δεν το λέω εγώ αλλά το δείχνουν οι διεθνείς δείκτες όπως το scoreboard της ΕΕ.

Εκεί που χωλαίνει το σύστημα είναι στο χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων. Και αυτό στοχεύουμε να διορθώσουμε. Μαζί με τη βουλή και τους εμπλεκομένους φορείς, ελπίζω ότι με αυτή την ύστατη προσπάθεια θα καταφέρουμε αυτό που δεν επετεύχθη τόσα χρόνια.»

Σε ερώτηση που αφορά στο χρόνο υλοποίησης των νομοσχεδίων κι αν θα υπάρχει νέα μορφή απονομής της δικαιοσύνης μέχρι το τέλος του 2022, η Υπουργός σχολίασε πως:

 «Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες ότι με τη ψήφιση των νομοσχεδίων λύνονται όλα τα προβλήματα της δικαιοσύνης. Η μεγάλη πρόκληση είναι η υλοποίηση όλων αυτών που αφορούν έναν ευρύτερο σχεδιασμό όπως είπα.»

Όπως διευκρίνισε η Υπουργός, εναπόκειται στην πολιτεία και το Ανώτατο Δικαστήριο η λήψη ευρύτερων νομοθετικών και διοικητικών τομών.

Σε εκ νέου ερώτηση, δημοσιογράφος έθεσε το ερώτημα «Σε περίπτωση καταψήφισης των νομοσχεδίων τι θα γίνει;»

Η Υπουργός ξεκαθάρισε πως: «Απεύχομαι κάτι τέτοιο. Παραμένω αισιόδοξη και αποφασισμένη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να οδηγήσουμε τη δικαιοσύνη μας εκεί που πρέπει. Όταν όλοι παραδεχόμαστε ότι αυτό το σύστημα οδηγεί σε κατάρρευση τη δικαιοσύνη δεν μπορώ να δω πως μπορεί να παραμείνουμε εδώ. Συνεπώς παραμένω αισιόδοξη.»

(ΝΓ)