Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-05-2022 20:08

Δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την επετειακή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ για τα 40χρονα από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)

Κατά την ειδική επετειακή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα 40 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), στην Νέα Υόρκη, στις 29 Απριλίου 2022, η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε δήλωση με την οποία επιβεβαιώθηκε η προσήλωση και η ισχυρή στήριξη της χώρας στη Σύμβαση.  

Στη δήλωση τονίζεται ότι η Σύμβαση, που δικαίως έχει αναγνωριστεί ως το Σύνταγμα των Θαλασσών και των Ωκεανών, αντικατέστησε την ανομία με ένα συνολικό νομικό καθεστώς. Ως νησιωτικό κράτος με μακρά και πλούσια θαλάσσια ιστορία, και ως ειρηνικό κράτος και ένθερμος υποστηρικτής μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, η Κύπρος ήταν πάντα ισχυρός προασπιστής της Σύμβασης.

Η Σύμβαση, συνεχίζει η δήλωση, αντικατοπτρίζει διεθνές εθιμικό δίκαιο και θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο και αδιαμφισβήτητο νομικό καθεστώς που διέπει όλες τις δραστηριότητες στους ωκεανούς και τις θάλασσες. Η Σύμβαση έχει επιλύσει μια για πάντα ζητήματα όπως το εύρος της χωρικής θάλασσας καθώς και το καθεστώς των νησιών και τα χωρίς περιορισμούς δικαιώματά τους σε ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Καθιέρωσε επίσης το καθεστώς της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και έναν υποχρεωτικό μηχανισμό για την ειρηνική επίλυση των θαλάσσιων διαφορών. Η Κύπρος διαφυλάσσει σθεναρά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ίδια στιγμή παραμένει σθεναρά προσηλωμένη στην ειρηνική επίλυση θαλάσσιων διαφορών σύμφωνα με τη Σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεωτικών διαδικασιών που προβλέπονται για οριστικές και δεσμευτικές αποφάσεις. 

Επισημάνθηκε ότι η Σύμβαση όχι μόνο άντεξε στο πέρασμα του χρόνου αλλά παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ ως ένα ζωντανό και δυναμικό έγγραφο που είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε νέες εξελίξεις και προκλήσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, το ζήτημα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της υπέρ της Σύμβασης και θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τη διεθνή κοινότητα για τη διατήρηση της ακεραιότητα της ως αναπόσπαστου μέρους του διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες.

Επιπρόσθετα, η Κυπριακή Δημοκρατία κάλεσε τα κράτη εκείνα που δεν το έχουν πράξει ακόμη, όπως γίνουν μέρη της Σύμβασης το συντομότερο δυνατό. Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι, εφόσον αντικατοπτρίζουν διεθνές εθιμικό δίκαιο, οι διατάξεις της Σύμβασης καθίστανται δεσμευτικές τόσο για τα συμβαλλόμενα σε αυτή μέρη όσο και για τα τρίτα κράτη. Υπογράμμισε, τέλος, την ευθύνη όλων των κρατών όπως διασφαλίζουν ότι οι ενέργειές τους είναι σύμφωνες με τη Σύμβαση και το γενικό διεθνές δίκαιο.

(ΜΓ)