Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-05-2022 21:02

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στην Υπουργική Συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Daesh / ISIL

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της υπουργικής συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Daesh / ISIL, που πραγματοποιήθηκαν στο Μαρακές και στις οποίες συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο Διεθνής Συνασπισμός κατά του Daesh / ISIL ιδρύθηκε το 2014 και σε αυτόν συμμετέχουν 84 κράτη και Διεθνείς Οργανισμοί. Η υπουργική συνάντηση συνδιοργανώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκο κ. Nasser Bourita και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Anthony Blinken με βασικό αντικείμενο το συντονισμό των διεθνών προσπαθειών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Κατά τις εργασίες της συνάντησης ο κ. Κασουλίδης προέβη σε παρέμβαση για την κατάσταση στην Αφρική. Ανέδειξε τη σημασία συντονισμού των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των βασικών γενεσιουργών της αιτιών. Επεσήμανε τον ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος κατά την κορύφωση των προσπαθειών του Συνασπισμού ώστε να ηττηθεί το Daesh, ενώ κάλεσε τα κράτη να υπογράψουν και να κυρώσουν την Σύμβαση της Λευκωσίας που ποινικοποιεί το παράνομο εμπόριο πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που αποτελεί μια από τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τόνισε ότι τα κράτη του συνασπισμού θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση καθώς το Daesh διατηρεί τη δυνατότητα να ενεργεί αποσταθεροποιητικά, καθώς νέοι μαχητές στρατολογούνται στις τάξεις του. Ανέδειξε τη σημασία καταπολέμησης της ξένης κακόβουλης επιρροής στην αφρικανική ήπειρο, η οποία υποδαυλίζει την εκεί δράση τρομοκρατικών οργανώσεων. Ενημέρωσε τα μέλη του συνασπισμού για την πρόθεση της Κύπρου να συμβάλει στην όλη προσπάθεια με την διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Κέντρο CYCLOPS.

Κατά την παρουσία του στο Μαρακές, ο κ. Κασουλίδης πραγματοποίησε διμερείς επαφές και συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Μαρόκο, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τη Γεωργία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη, 12 Μαΐου.

(ΝΓ)