Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2022 15:28

Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με την Ύπατη Αρμοστή της Αυστραλίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με την Ύπατη Αρμοστή της Αυστραλίας κα Fiona McKergow. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης ξένων πρέσβεων και αξιωματούχων για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Καλωσορίζοντας την κα Fiona McKergow, ο Επίτροπος εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση της κυβέρνησης και του ιδίου για τη μακρόχρονη συμμετοχή και στήριξη της Αυστραλίας στις ειρηνευτικές αποστολές της UNFICYP στην Κύπρο, καθώς και για την οικονομική στήριξη που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους Κύπριους της διασποράς μας που βρίσκονται στην Αυστραλία, οι οποίοι αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες κοινότητές μας στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις διάφορες δράσεις που γίνονται με σκοπό τη διατήρηση των δεσμών των Κυπρίων της διασποράς μας με τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ρίζες τους.

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος ενημέρωσε την κα Fiona McKergow για τη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών λόγω της αρνητικής και αδιάλλακτης πολιτικής που ακολουθεί η κατοχική δύναμη εδώ και 48 χρόνια.

Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο, τόνισε, μετά από 48 χρόνια να υπάρχουν πάνω από 750 οικογένειες αγνοουμένων οι οποίες αναμένουν να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, ενώ σε παρά πολλές άλλες οικογένειες παραδίδονται για ταφή μεμονωμένα ή λιγοστά οστά. Είναι μια τραγική κατάσταση που προκαλεί καθημερινά τόσο πόνο και δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας. Ταυτόχρονα, τόνισε ο κ. Φωτίου, αποτελεί και πρόκληση για την πολιτισμένη ανθρωπότητα και για τις αρχές και αξίες που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναμένουμε, τόνισε ο Επίτροπος, ότι η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και ενέργειες για να καμφθούν οι απαράδεκτες και απάνθρωπες πολιτικές που εφαρμόζει η κατοχική δύναμη. Οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη προόδου. Στο πλαίσιο αυτό, προσδοκούμε ότι η Αυστραλία, λόγω και της μακρόχρονης παρουσίας της σε ειρηνευτικές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου, αλλά και λόγω των αρχών και αξιών που πρεσβεύει, θα συνδράμει αυτές τις προσπάθειες.


(ΡΜ/ΜΒ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα