Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-07-2022 12:52

Απάντηση Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων σε δημοσίευμα αναφορικά με αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Κλήμο για προστασία των Δήμων Έγκωμης, Λακατάμιας και Αγίου Δομετίου

Σε σχέση με δημοσίευμα στον ημερήσιο τύπο στις 07/07/2022, με τίτλο «Αλλαγές αντιπλημμυρικών έργων για χάρη Αρχιεπισκοπής», το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Οι δύο λίμνες ανάσχεσης που θα κατασκευαστούν από το Κράτος, μία στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας και μία στην περιοχή της Κρατικής Έκθεσης, έχουν ως κύριο στόχο να συγκρατούν τις μεγάλες ροές του ποταμού Κλήμου κατά τη διάρκεια ακραίων βροχοπτώσεων, για την αντιπλημμυρική προστασία των Δήμων Έγκωμης και Αγίου Δομετίου, που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού στα κατάντη.

Οι λίμνες αυτές αποτελούν πρωτοποριακά έργα για τα δεδομένα της Κύπρου, αφού για πρώτη φορά στην Κύπρο, πέραν από την αντιπλημμυρική προστασία που θα παρέχουν, ο χώρος τους θα χρησιμοποιείται και για άλλους κοινωφελείς σκοπούς, όπως αθλοπαιδιές, πάρκα και άλλες εναλλακτικές δημόσιες χρήσεις. Αυτή η πρακτική ήδη εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, με μεγάλη επιτυχία. Για να καταστεί αυτό εφικτό, οι λίμνες θα κατασκευαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να γεμίζουν με νερό μόνο κατά τη διάρκεια σπάνιων ακραίων βροχοπτώσεων και στη συνέχεια μετά από την πάροδο μερικών ωρών θα αδειάζουν και πάλι. Συνεπώς ο χώρος τους θα είναι διαθέσιμος για άλλες χρήσεις, εξαιρουμένων μερικών ημερών κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια ακραίων βροχοπτώσεων.

Μετά από διαβούλευση που έγινε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αποφασίστηκε η τροποποίηση των κατασκευαστικών σχεδίων για αλλαγή της χωροθέτησης και επανασχεδιασμό και των δύο λιμνών. Και οι δύο λίμνες θα παραμείνουν εντός των ίδιων τεμαχίων γης που είχαν σχεδιαστεί αρχικά, αλλά για σκοπούς βέλτιστης αξιοποίησης του χώρου και των δευτερευόντων χρήσεων των λιμνών και καλύτερης δυνατής ένταξης των λιμνών στο αστικό τοπίο, θα αλλάξει το σχήμα και η θέση τους εντός των τεμαχίων. Κατά τον ανασχεδιασμό των λιμνών, θα εμπλακούν και αρχιτέκτονες τοπίου, οι οποίοι θα βοηθήσουν στον βέλτιστο σχεδιασμό των δευτερευόντων δημόσιων κοινωφελών χρήσεων των λιμνών, με βάση και τις ανάγκες των Δήμων Λακατάμιας και Έγκωμης, στους οποίους χωροθετούνται οι λίμνες. Ήδη, για τη λίμνη ανάσχεσης στην Κρατική Έκθεση, ο Δήμος Έγκωμης έχει προχωρήσει με ανάθεση Σύμβασης σε αρχιτέκτονα τοπίου, ο οποίος θα συνεργαστεί με τον μελετητή των λιμνών στην τροποποίηση των σχεδίων.

Σε κάθε περίπτωση, το ΤΑΥ διαβεβαιώνει ότι οι αλλαγές στη χωροθέτηση και το σχήμα των λιμνών δεν θα επηρεάσουν κατά οποιοδήποτε τρόπο το επίπεδο αντιπλημμυρικής προστασίας για το οποίο έγινε ο αρχικός τους σχεδιασμός και επιθυμεί να εκφράσει την ευαρέσκεια του για την παραχώρηση μεγάλης έκτασης γης, της τάξης των 80 δεκαρίων, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου προς το Κράτος, για ένα σημαντικό κοινωφελή σκοπό, όπως η αντιπλημμυρική προστασία.


(ΜΒ/IK)