Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2022 09:03

Χαιρετισμός Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του ΠτΔ κ. Ανδρέα Ιωσήφ εκ μέρους της Κυβέρνησης στην εκδήλωση-συναυλία «Ημέρες Μνήμης και Τιμής της Αντίστασης και της Δημοκρατίας», χθες

Με επίγνωση του ιστορικού μας χρέους αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη την εκδήλωση που πραγματοποιείται υπό τον τίτλο: «Ημέρες Μνήμης και Τιμής της Αντίστασης και της Δημοκρατίας».

Πρόκειται για μία επετειακή συναυλία, στην οποία συμμετέχει το μουσικό σχήμα του Σάββα Ιγνατίου με τους καταξιωμένους ερμηνευτές Κώστα Χατζηχριστοδούλου, Στεφανία Γκουντουρά, Κωνσταντίνο Ναθαναήλ και τη χορωδία του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια.

Μέσα από την αποψινή διοργάνωση, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής Καταρτισμού και Τήρησης του Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης αποδίδουν τον σεβασμό και την μέγιστη τιμή σε εκείνους, που με τίμημα τη ζωή τους, υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα και τη δημοκρατία της πατρίδας.

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ξαναζωντανεύουν θλιβερές μνήμες, που σημάδεψαν ανεξίτηλα τις ψυχές των ανθρώπων, αλλά και μία τραγική αλυσίδα γεγονότων, που καθόρισε την πορεία του πολυβασανισμένου νησιού μας. Το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που έκανε η Χούντα των Συνταγματαρχών, η οποία με το πρόσχημα του εθνικού ιδεώδους, επιτέθηκε στο κράτος και τη νομιμότητα, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας χαώδους εσωτερικής αναταραχής, που επέτρεψε στην Τουρκία να πραγματοποιήσει τους βάρβαρους σχεδιασμούς της για εισβολή και κατοχή. Οι τουρκικές δυνάμεις, ξημερώματα της 20ής Ιουλίου, πάτησαν με ασυγκράτητη βία στη γη μας, σκορπώντας στο πέρασμά τους τον τρόμο και την απόλυτη καταστροφή και επιχειρώντας τη διχοτόμηση και τον έλεγχο του νησιού με ανυπολόγιστες μέχρι σήμερα συνέπειες.

Οι νεκροί που έπεσαν ένδοξα στα πεδία των μαχών, οι αγνοούμενοι, οι ηρωικοί μας εγκλωβισμένοι, οι χιλιάδες συμπατριώτες μας, που έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των πατρογονικών εδαφών μας, ο εποικισμός και η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνθέτουν με δραματικό τρόπο το πικρό σκηνικό του κυπριακού προβλήματος.

Φέτος συμπληρώνονται 48 χρόνια από τον μαύρο και τραγικό Ιούλη του 1974, με τις πληγές να παραμένουν ανοιχτές και την πατρίδα μας, δυστυχώς, ακόμα μοιρασμένη με στρατεύματα κατοχής και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να υφίσταται κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και Διεθνούς Δικαίου.

Αναμφίβολα, οι μελανές σελίδες από το πρόσφατο ιστορικό μας παρελθόν θα πρέπει να λειτουργούν πρωτίστως διδακτικά ως προς το πνεύμα ευθύνης, ενότητας και ομοψυχίας, που πρέπει να μας διακατέχει, μακριά από διχαστικά πάθη, που αποδεδειγμένα οδηγούν σε λάθη και παραλείψεις. Διδακτικά και ως προς το πνεύμα φιλοπατρίας όσων, τις εφιαλτικές εκείνες μέρες, προέταξαν αυτοβούλως το ανάστημα και αντιστάθηκαν, τόσο σε αυτούς που επεδίωκαν την κατάλυση της δημοκρατίας όσο και σε αυτούς που αντιμετώπισαν τις υπέρμετρες δυνάμεις του Αττίλα, αμφότεροι με γενναιότητα και θάρρος. Οφείλουμε, ακόμα, να συναισθανθούμε την υποχρέωσή μας απέναντι σε μια πατρίδα, που δεν έπαψε στιγμή να αγωνίζεται για την εθνική αξιοπρέπεια και δικαίωση του λαού της, αλλά και απέναντι στο μέλλον, που επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε για τα παιδιά μας. Ένα μέλλον ασφαλές και ειρηνικό, σε συνθήκες ελευθερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, στηριγμένη στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αποτελεί βασική προϋπόθεση, προκειμένου να διαφυλάξουμε την ειρήνη και την ευημερία στον τόπο μας. Την ίδια ώρα, ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικά ρόλος μίας ελεύθερης και επανενωμένης πατρίδας μπορεί να αναδείξει την Κύπρο ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη και ταραγμένη από τις συνεχείς διαμάχες περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παρά την τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα και παρά τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έπαψε στιγμή να δηλώνει έμπρακτα, τόσο στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την πολιτική βούληση και την ετοιμότητα να εμπλακεί σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, στοχεύοντας στην επίτευξη λύσης μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο και τον αλληλοσεβασμό στις ανησυχίες της κάθε κοινότητας.

Κυρίες και κύριοι,

Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα θερμά του συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στην αποψινή συναυλία, διαβιβάζω τον σεβασμό του ιδίου προσωπικά αλλά και της Κυβέρνησης απέναντι στο σημαντικό έργο, που επιτελεί η Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης του Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης.

Η Κυβέρνηση, επιδιώκοντας να στηρίξει την ευρύτερη δράση και τη συμβολή σας στη διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης, συνδράμει έμπρακτα, με παραχώρηση ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τον Σύνδεσμο Δημοκρατικών Αντιστασιακών. Στο πλαίσιο επίσης αυτό, τιμά με ευλάβεια και σεβασμό τους Αντιστασιακούς και τους πεσόντες κατά την εισβολή του 1974, με μεγάλη εκδήλωση, που διοργανώνει κάθε 20ή Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα, η ανέγερση του Μνημείου Αντίστασης και Δημοκρατίας, στον τόπο των γεγονότων, επιβεβαιώνει την κοινή βούληση να προβάλουμε την ιστορία μας, να αντλήσουμε διδάγματα αλλά και να τιμήσουμε δεόντως όλους όσοι στάθηκαν εμπόδιο στην σχεδιασμένη επιβολή βίας, καθώς και στην κατάλυση της νομιμότητας και της δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση, με ενσυναίσθηση και ευαισθησία απέναντι στις οικογένειες πεσόντων αντιστασιακών, συνέβαλε ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκταφής και αναγνώρισης λειψάνων, προχωρώντας έτσι σε αξιοπρεπή ταφή και ανάπαυση των ψυχών των δικών τους ανθρώπων.

Φίλες και φίλοι,

Με την ευχή και την ελπίδα να καταφέρει ο τόπος μας να ζήσει καλύτερες μέρες, θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την αποψινή διοργάνωση. Θερμά συγχαρητήρια απευθύνω και στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν και οι οποίοι καταφέρνουν μέσα από την τέχνη και το ταλέντο τους να καταθέτουν τα συναισθήματα αλλά και τα δικά τους μηνύματα στο φιλόμουσο κοινό!

Καλή ακρόαση σε όλους.


(ΡΜ/ΜΒ/ΕΧΡ)