Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-07-2022 19:38

Ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς (ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ, ΝΕΠΟΜΑΚ)

Είναι, όπως πάντα, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που σας καλωσορίζουμε στην Κύπρο με την ευκαιρία των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς. Σημαντική η ημέρα για όλους. Με την παρουσία σας εδώ επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά το συνεχές ενδιαφέρον και η σταθερή αγάπη σας για την Κύπρο. 

Στο διάστημα των δύο χρόνων που προηγήθηκε, είχαμε τις επαφές μας, είχαμε συνέδρια, αλλά διαδικτυακά περισσότερο, χωρίς φυσική παρουσία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εκφράζω για ακόμη μια φορά τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την πολύπλευρη προσφορά σας σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, ειδικά όμως σε θέματα προώθησης των θέσεων μας στο εθνικό θέμα και ενίσχυσης των σχέσεων μας με τις κυβερνήσεις και τα άλλα κέντρα αποφάσεων στις χώρες που διαμένετε σε μια περίοδο όπου η Τουρκία με τις προκλητικές και παράνομες ενέργειές της δημιουργεί αστάθεια στην περιοχή και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. 

Ενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες για επίλυση του Εθνικού μας θέματος με τις συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής να συνεχίζουν να αποτελούν ανοικτή πληγή για την πατρίδα και τον λαό μας.

Ο δυναμισμός, ο πατριωτισμός, η προσήλωση στις αρχές, τις αξίες και τις παραδόσεις μας, οι άοκνες γενικότερα προσπάθειες και η αγάπη για τον τόπο μας οι επιτυχίες και η πρόοδος που σημειώνετε στις χώρες διαμονής σας, σας έχουν αναδείξει τους καλύτερους των πρέσβεων μας στο εξωτερικό. Οι οργανώσεις μας, η ΠΟΜΑΚ, η ΠΣΕΚΑ, η ΝΕΠΟΜΑΚ, οι Πρόεδροι, τα μέλη και τα άλλα στελέχη των ομοσπονδιών των αποδήμων μας, αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο που επενεργεί πάντα θετικά και αξιοζήλευτα. Αυτό δεν το λέω σχηματικά, το λέω και το τονίζω από καρδιάς.

Μας χαροποιεί η παρουσία εδώ σήμερα μεγάλου αριθμού των νέων της Διασποράς μας. 120 νέοι της Διασποράς από πολλές χώρες βρίσκονται μαζί μας σήμερα για να γιορτάσουμε μαζί τα 20χρονα από την ίδρυση της ΝΕΠΟΜΑΚ. Σας καλωσορίζω στην Κύπρο εδώ στις ρίζες σας. Είμαστε περήφανοι για σας είσαστε το μέλλον και οι αυριανοί ηγέτες της Διασποράς μας.

Προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα που αφορούν στους νέους αποδήμους μας, τόσο με τα προγράμματα για ενθάρρυνση της ανάμειξης τους στα παροικιακά δρώμενα αλλά και στα πολιτικά δρώμενα των χωρών διαμονής τους, όσο και με τα προγράμματα της πιο συχνής επαφής και γνωριμίας τους με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Μια πολυσήμαντη εξέλιξη στους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα είναι η λειτουργία της Διαδικτυακής Πλατφόρμας Κυπρίων της Διασποράς μια από τις πιο σημαντικές δράσεις που υλοποιήθηκαν. Πρόκειται για ένα πολυεργαλείο που αποβλέπει να εκμηδενίσει τις αποστάσεις και να καταστήσει δυνατή την άμεση επικοινωνία και την ουσιαστική συνεργασία μαζί σας. Πολύ περισσότερο, είναι το μέσο με το οποίο οι Κύπριοι της Διασποράς, ιδιαίτερα εκείνοι της δεύτερης και τρίτης γενεάς, και οι νεότεροι ακόμη, θα μπορούν να έρθουν πιο κοντά στις ρίζες τους αξιοποιώντας τα μέσα που τους προσφέρονται για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την εμβάθυνση των γνώσεων τους σε ό,τι αφορά στην ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας.  

Ο άλλος μεγάλος στόχος ασφαλώς τις Διαδικτυακής αυτής Πλατφόρμας είναι και η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή των αποδήμων μας. Θα καταγράψουμε τους χιλιάδες αξιόλογους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, γιατρούς, επιχειρηματίες όπου και εάν βρίσκονται. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν τους καλύτερους πρέσβεις της πατρίδας μας και έχουμε υποχρέωση να τους αξιοποιήσουμε. 

Βασικός άξονας της Εθνικής Στρατηγικής μας για τη Διασπορά αποτελεί και η στενή συνεργασία και οι από κοινού δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε με την Ελλάδα. Η παρουσία εδώ της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Ζέττας Μ. Μακρή, του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, του Προέδρου της Επιτροπής Αποδήμων της Βουλής των Ελλήνων κ. Σάββα Αναστασιάδη και του Μέλους της Επιτροπής κ. Στέφανου Πάχιου, υπογραμμίζει όχι μόνο το πολυεπίπεδο της συνεργασίας μας, αλλά και την αέναη σχέση και τους ακατάλυτους δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και Κύπρο, σε ένα κόσμο, μάλιστα, με νέες προκλήσεις και κινδύνους που από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουμε προς όφελος του Ελληνισμού στο σύνολο του.

Ενισχύσαμε παράλληλα την πολυεπίπεδη συνεργασία μας με φίλες χώρες σε θέματα Διασποράς.

Στρατηγικής σημασίας είναι η τριμερής συνεργασία που έχουμε μαζί με την Ελλάδα, με Ισραήλ, Αρμενία και Αίγυπτο και η διμερής με Σερβία και Ρουμανία. Προγραμματίζεται και νέα τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης τον Σεπτέμβρη. 

Η σημασία των συνεργασιών αυτών στο σημερινό κόσμο είναι προφανής για την υλοποίηση και εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων και επιδιώξεων.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που καλωσορίζω στην Κύπρο και ευχαριστώ θερμά για την παρουσία τους στο συνέδριο μας, τον Επίτροπο για θέματα Διασποράς της Αρμενίας, Μr. Zareh Sinanya, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Σερβίας αρμόδιο για θέματα αποδήμων κ. Nemanjia Starovic και τον Υφυπουργό Διασποράς Ρουμανίας κ. Gheorge-Florin Carciu.

Καλωσορίζω επίσης στην Κύπρο τον Υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης Καναδά, συμπατριώτη μας κ. Δημήτριο Νικολαΐδη. Τέλος, καλωσορίζω και τους τιμώμενους προσκεκλημένους μας.

Γνωρίζω τις ευαισθησίες σας και τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των Αγνοουμένων. 48 χρόνια μετά και ακόμα αναζητούμε 785 Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγνοούμενούς μας. Σας παρακαλώ να εντατικοποιήσετε τις προσπάθειές σας, στις κυβερνήσεις και τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών διαμονής σας, με την προσδοκία ότι θα δώσουμε απαντήσεις στους συγγενείς που χρόνο με τον χρόνο σβήνουν, χωρίς να γνωρίσουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους. Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος και για αυτό ευθύνεται η κατοχική δύναμη.   

Σας ευχαριστώ θερμά για την συνεργασία σας όλα αυτά τα χρόνια. Σας ευχαριστώ για την στήριξη και την βοήθεια στις κοινές μας προσπάθειες για να βάλουμε την διασπορά μας εκεί που της αξίζει. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέα Παπαευριπίδη, της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κ. Χρίστο Τούτον και των Προέδρων και των μελών όλων των Ομοσπονδιών μας, κ. Χρίστο Καραολή, κ. Ανδρέα Δημητρίου, κ. Κυριάκο Παπαστυλιανού, κ. Μιχάλη Χριστοδούλου, κ. Νέστορα Νέστορα, κ. Γιώργο Συλλούρη, κ. Ευαγόρα Μαυρομμάτη και κα Χριστίνα Αμυγλαδίτη. 

Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια στη θέση αυτή και να μπορώ να υπηρετήσω ένα γνήσιο κομμάτι του Ελληνισμού, κατά την δική μου άποψη το πιο γνήσιο, αυτό του Απόδημου Ελληνισμού. Σας ευχαριστώ επίσης για την καθοδήγηση και την στήριξή σας.

Θέρμες ευχαριστίες οφείλω επίσης σε όλα τα υπουργεία, ιδιαίτερα στα Υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, στα Υφυπουργεία Πολιτισμού και Έρευνας και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους, για την παραγωγική συνεργασία μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας.

Θερμές ευχαριστίες και σε όλους τους χορηγούς που βοήθησαν σημαντικά τόσο στην πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου, όσο και στην προώθηση των διαφόρων προγραμμάτων μας ιδιαίτερα για τη νέα γενιά των αποδήμων μας.

Πάνω από όλα όμως ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου για την σκληρή και εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει για την διεξαγωγή με τον καλύτερο τρόπο αυτού του σημαντικού συνεδρίου.

Είμαι σίγουρος για την επιτυχία και αυτού του συνεδρίου όπως είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και τη δυναμικότητα που σας διακατέχει, να αγωνίζεστε για την Κύπρο μας. 

Εκφράζω και πάλι προς όλους τους συμμετέχοντες τη μεγάλη εκτίμηση και το σεβασμό μας, όπως και τις καλύτερες των ευχών για προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. 

Καλωσορίσατε στην Κύπρο – Καλωσορίσατε στην Πατρίδα σας.

Σας ευχαριστώ.

 

(ΡΜ/ΙΚ)