Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-11-2022 13:57

Οδηγός Καλής Νομοθέτησης και Κατευθυντήριων Γραμμών Σύνταξης Νομοσχεδίων από την Επίτροπο Νομοθεσίας και τη Νομική Υπηρεσία προς υποβοήθηση του έργου των Υπουργείων στη Νομοπαρασκευαστική Διαδικασία

Η τήρηση των αρχών της Καλής Νομοθέτησης αναφορικά με τη σύνταξη των νομοσχεδίων ως πολιτική για τη βελτίωση της ποιότητας της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας έχει ως σκοπό την ομοιόμορφη ρυθμιστική εφαρμογή, συντονισμό, αναμόρφωση και συστηματική επιστημονική στήριξη ως εργαλείο με βάση τα διεθνή νομοπαρασκευαστικά πρότυπα. Η συνεχής ενίσχυση της ποιότητας του νομοπαρασκευαστικού έργου με απώτερο στόχο τη σαφήνεια, ακρίβεια, μονοσημία και αποδοτικότητα σε γλώσσα αντιληπτή αποτελεί τη μείζονα προτεραιότητα της Επιτρόπου Νομοθεσίας κας Λουίζας Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου. Με γνώμονα την κοινή στρατηγική στα θέματα νομοπαρασκευαστικής φύσης ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία (Ανώτεροι Δικηγόροι της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Λυσάνδρου και Δρ. Δέσποινα Κυπριανού), που έχει από την πλευρά της την ευθύνη του νομοτεχνικού ελέγχου νομοσχεδίων και γενικά των νομικών συμβουλών προς τα Υπουργεία, η σύνταξη του Οδηγού Καλής Νομοθέτησης και Κατευθυντήριων Γραμμών Σύνταξης Νομοσχεδίων.

Ο Οδηγός απευθύνεται στους μετέχοντες στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία η οποία ξεκινά ήδη από το πρώτο στάδιο της σύλληψης της ιδέας προς κατάρτιση νομοσχεδίου έως και τη δημοσίευση του νομοθετήματος στην Επίσημη Εφημερίδα. Αποτελεί, επομένως, ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τα στελέχη των Υπουργείων αλλά και άλλους επαγγελματίες. Ο Οδηγός διαρθρώνεται σε 19 σημεία-κλειδιά ως βασικούς άξονες σύνταξης ενός νομοθετήματος με μεθοδολογία ανάλυσης των γενικών αρχών και τεχνικών μέσα από παραδείγματα και επεξηγήσεις. Το εν λόγω εγχειρίδιο θα κυκλοφορήσει στα Υπουργεία και θα αναρτηθεί στις επίσημες ιστοσελίδες του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας και της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο Οδηγός καταρτίστηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου έργου e-Legislation το οποίο περιλαμβάνεται στους στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου (ΣΑΑ). Το έργο e-Legislation, μεταξύ άλλων, θα εισάγει μία επίσημη κυβερνητική πλατφόρμα για την προετοιμασία νομοθεσίας, η οποία καθιστά τη νομοθετική διαδικασία εξ ολοκλήρου ψηφιακή, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης και ενοποίησης της νομοθεσίας, καθώς και τη δημοσίευση της νομοθεσίας σε μορφή αναγνώσιμη και διαλειτουργική. Η πλατφόρμα αναμένεται να προωθήσει τη συλλογική νομοθετική σύνταξη και έκδοση, ειδικά κατά διυπηρεσιακές διαβουλεύσεις στη φάση σύνταξης νέας νομοθεσίας, να απλοποιήσει την ενοποίηση νόμων και κανονισμών και να παρέχει ευκολότερη πρόσβαση στη νομοθεσία για τους πολίτες. Θα καλύπτει όλα τα στάδια επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης και της ενοποίησης του νόμου, και τη δημοσίευση των νόμων σε ψηφιακή μορφή. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία ανοιχτή πλατφόρμα δεδομένων που θα είναι δημόσια διαθέσιμη και προσβάσιμη από επαγγελματίες, πολίτες και επιχειρήσεις. Μέχρι τη λειτουργία της πλατφόρμας που τοποθετείται χρονικά το 2025, κρίθηκε ότι θα ήταν χρήσιμο στο στάδιο αυτό ο εν λόγω Οδηγός να κυκλοφορήσει για χρήση από τους δημόσιους λειτουργούς ή άλλους επαγγελματίες, στη σύνταξη νομοσχεδίων.

Τέλος, στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου που επιτελεί το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας για την προαγωγή της Καλής Νομοθέτησης, συνεργάζεται με τα αρμόδια Υπουργεία και βρίσκεται στη διάθεση τους για την υποβοήθηση του δύσκολου έργου τους σε ό,τι αφορά τη νομοπαρασκευαστική εργασία και διαδικασία.

Η συνεργασία υπηρεσιών στην ανάπτυξη επιστημονικού έργου και εμπειρογνωμοσύνης σε δράσεις κοινού σκοπού και ενδιαφέροντος προάγει το δημόσιο συμφέρον και το Κράτος Δικαίου. Η Επίτροπος Νομοθεσίας χαιρετίζει τη συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και ιδιαίτερα τους Ανώτερους Δικηγόρους της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Λυσάνδρου και Δρ. Δέσποινα Κυπριανού προσβλέποντας σε περαιτέρω κοινές δράσεις των δύο υπηρεσιών.

(ΝΓ/ΣΧ)