Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-11-2022 18:10

Επαφές Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και πραγματοποιεί διάφορες συναντήσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Σήμερα, Παρασκευή, συναντήθηκε στην Αρχιεπισκοπή με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα. Κατά τη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για το κυπριακό πρόβλημα και ο Επίτροπος ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τις εξελίξεις όσον αφορά την τραγική πτυχή του θέματος των Αγνοουμένων, δίνοντας έμφαση σε πρωτοβουλίες που μπορεί να αναληφθούν στα πλαίσια του δια-θρησκευτικού διαλόγου, τόσο για την προώθηση επίλυσης του θέματος των Αγνοουμένων όσο και για τη συνεχή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση του Απόδημου Ελληνισμού με τις ρίζες, τη γλώσσα, την ιστορία και τις παραδόσεις τους αλλά και τη στενή συνεργασία της Εκκλησίας τόσο στη λειτουργία των ομογενειακών μας σχολείων όσο και με ευρύτερα θέματα που απασχολούν την παροικία μας εκεί.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Νεοκλή Νεοκλέους και μέλη της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου, όπου συζητήθηκε η τραγική κατάσταση όσο αφορά στο ανθρωπιστικό θέμα των Αγνοουμένων λόγω της αδιαλλαξίας και άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί για τερματισμό της τραγωδίας.

Παράλληλα, συζητήθηκαν και διάφοροι τρόποι προώθησης του θέματος τόσο σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το θέμα αυτό, αφού το ΗΒ μπορεί να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία έτσι ώστε να δώσει πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία αλλά και να ανοίξει τις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές.

Πρόσθετα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο ΗΒ, ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με την Επικεφαλής της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ) ΗΒ, κα Μαρία Λόη, όπου συζήτησαν το πολυδιάστατο και πολυσήμαντο έργο της ΚΕΑ ως τον κύριο φορέα μέσω του οποίου προωθείται και συντηρείται η καλλιέργεια της ιστορικής ταυτότητας των νέων αποδήμων μας καθώς και του συνόλου της διασποράς μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνάντηση αναφορά έγινε και σε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΚΕΑ, όπου ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι θα τα συζητήσει με τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο των επαφών του στο ΗΒ, ο Επίτροπος πραγματοποιεί συναντήσεις με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ, την ΝΕΠΟΜΑΚ, την ΑΧΕΠΑ Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και άλλες ομογενειακές μας οργανώσεις όπως την Κυπριακή Κοινότητα στο Birmingham, μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες των Κυπρίων στο ΗΒ. Πρόσθετα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο Επίτροπος Προεδρίας θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό σε διάφορες δράσεις των ομογενειακών μας σχολείων κι συγκεκριμένα στην Ετήσια Χοροεσπερίδα που διοργανώνει το Ελληνικό Σχολείο Φίντσλεϋ, καθώς και στην τελετή του Ελληνικού Σχολείου Άγιος Δημήτριος στο Έτμοντον όπου σε συνεργασία με τη ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΒ θα γίνει παράδοση δώρων για τα 42 εγκλωβισμένα παιδιά του κατεχόμενου σχολείου Ριζοκαρπάσου.

(ΡΜ/ΝΓ)