Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-11-2022 10:12

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη ΝΕΠΟΜΑΚ στο Λονδίνο, για παράδοση δώρων για τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου, χθες

Χαίρομαι γι’ αυτή τη συνάντηση μας, αισθάνομαι μάλιστα και συγκίνηση μαζί για το γεγονός ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συλλογής δώρων που ετοίμασαν και συγκέντρωσαν οι μαθητές του σχολείου για τα εγκλωβισμένα παιδιά του Ριζοκαρπάσου.

Δυο σημεία θα ήθελα να υπογραμμίσω ιδιαίτερα.

Το ένα αφορά τα εγκλωβισμένα παιδιά της Καρπασίας. Και είναι το εξής:

Ότι τα παιδιά αυτά είναι άξια όλου του θαυμασμού και της εκτίμησης μας. Με την επιμονή, την υπομονή, την καρτερία και την πίστη τους, αναδείχθηκαν μαζί με τους εγκλωβισμένους γονείς τους, θεματοφύλακες των κατεχόμενών μας περιοχών και σύμβολα της αταλάντευτης θέλησης του λαού μας να συνεχίσει τον αγώνα του για επιβίωση και δικαίωση, αντέχοντας στις δοκιμασίες και τα προβλήματα που έφερε η τουρκική εισβολή και η κατοχή.

Σε αυτούς και στα σχολεία τους - το Ελληνικό Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο - συμπυκνώνονται όλα τα ιδεώδη και οι αξίες του Ελληνισμού στην Κύπρο, γι’ αυτό και πάντοτε είμαστε στο πλευρό τους, αντλώντας και εμείς από τους ιδίους δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα στον οποίο έχουμε ταχθεί για την επανένωση του νησιού μας και τον τερματισμό της κατοχής.

Το άλλο σημείο που θα ήθελα να υπογραμμίσω ιδιαίτερα, αφορά στην πρωτοβουλία της ΝΕΠΟΜΑΚ να οργανώσει τη συγκέντρωση αυτών των δώρων ειδικά για τα Καρπασιτόπουλα, πράγμα που το έκανε και άλλες χρονιές, όχι μόνο για τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου, αλλά και για τα άπορα παιδιά στην Κύπρο.

Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά τη μεγάλη μας εκτίμηση προς τη ΝΕΠΟΜΑΚ για την πολύπλευρη προσφορά της σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Ο δυναμισμός, ο πατριωτισμός, η προσήλωση στις αρχές, τις αξίες και τις παραδόσεις μας, οι άοκνες γενικότερα προσπάθειες και η αγάπη για τον τόπο μας, έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι η ΝΕΠΟΜΑΚ, και μαζί η ΠΟΜΑΚ και η ΠΣΕΚΑ, αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο που επενεργεί πάντα θετικά στις προσπάθειες που από κοινού καταβάλλουμε τόσο για την προώθηση του εθνικού μας θέματος, όσο και για την διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών που μας ενώνουν με τους αποδήμους μας στο εξωτερικό.

Οι οργανώσεις των αποδήμων μας, οι ηγεσίες και τα άλλα στελέχη τους, καθώς ακόμη και οι όπου γης απόδημοί μας έχουν αναδειχθεί οι καλύτεροι των πρέσβεων μας στο εξωτερικό. Αυτό δεν το λέμε σχηματικά, το λέμε και το τονίζουμε από καρδιάς.

Ιδιαίτερα για τη νέα γενιά των αποδήμων που αποτελούν το μέλλον της διασποράς μας, στεκόμαστε πάντα αρωγοί στις οργανωμένες δράσεις τους, στα ζητήματα παιδείας και εκπαίδευσης τους, καθώς και στις καινοτόμες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες τους, και αυτό σε υπογράμμιση της ευαισθησίας που η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδεικνύουν έναντι των αποδήμων μας στα ζητήματα που τους αφορούν και που μπορούμε μέσω της συνεργασίας μας να προωθήσουμε.

Η συμμετοχή των νεότερων σε τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις, μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να επιτύχουμε πολλά, όσα με κόπους και θυσίες εγκαινίασαν οι προηγούμενες γενιές των αποδήμων μας. Για αυτό και προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα που αφορούν τους νέους αποδήμους μας, τόσο με τα προγράμματα για ενθάρρυνση της ανάμειξης τους στα παροικιακά δρώμενα των τόπων διαμονής τους όσο και με τα προγράμματα της πιο συχνής επαφής και γνωριμίας τους με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Θα έλεγα, μάλιστα, ότι ο ρόλος της νεολαίας των αποδήμων μας έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, και αυτό προς τιμή της ηγεσίας της ΝΕΠΟΜΑΚ για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναλαμβάνει.

Προς τα οργανωμένα μέλη της νεολαίας των αποδήμων μας, και σε όλους φυσικά τους αποδήμους μας, απευθύνω με την ευκαιρία τις ολόθερμες ευχές μου για τα Χριστούγεννα και τον Καινούργιο Χρόνο και μαζί, βέβαια, και η ολόθερμη ευχή μου για ελευθερία και ειρήνη στην Καρπασία και σε όλο τον τόπο μας.


(ΡΜ/ΜΒ)