Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-11-2022 10:49

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην ετήσια χοροεσπερίδα του Ελληνικού Σχολείου Finchley στο Λονδίνο, χθες

Αισθάνομαι συγκίνηση για την παρουσία μου απόψε μαζί σας, σε μια εκδήλωση- γιορτή κατά την οποία θα χαρούμε παραδοσιακούς ελληνικούς και κυπριακούς χορούς, με μουσική και στίχους που μας παραπέμπουν στις παραδόσεις και τις αξίες μας.

Αυτό, χάρις στο εξαίρετο διδασκαλικό προσωπικό του σχολείου και την αγάπη που αναπτύσσουν τα παιδιά σε ό,τι αφορά στη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας μέσα από τα μαθήματα και το γενικότερο πρόγραμμα του σχολείου.

Συγχαίρω τον διευθυντή και την Επιτροπή Γονέων για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και εύχομαι η προσπάθειά σας να στεφθεί με επιτυχία.

Με την ετήσια αυτή εκδήλωση επιτυγχάνεται, ακριβώς, η προώθηση και στήριξη της Ελληνικής και Κυπριακής κουλτούρας, γεγονός πολύ σημαντικό αν σκεφθούμε τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά των αποδήμων μας και την προσπάθεια που συνεχώς καταβάλλουμε, σε συνεργασία με τις ομογενειακές οργανώσεις, να κρατήσουμε τους νεότερους των αποδήμων μας κοντά στις ρίζες τους και συνεχιστές μιας μακράς παράδοσης που οι προηγούμενες γενιές, οι δικοί τους άνθρωποι, δεν εγκατέλειψαν ποτέ με την εγκατάσταση τους στο Λονδίνο και άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θεωρούμε βασικό και κύριο χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους των αποδήμων μας τις αρχές και αξίες της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων μας. Είναι αυτοί που θα στηρίξουν και θα προωθήσουν με τη σειρά τους αύριο τους στόχους που θέτουμε για την ενδυνάμωση και αξιοποίηση της διασποράς μας, ώστε συνολικά, ως έθνος, να επιτύχουμε στην αντιμετώπιση των γενικότερων προκλήσεων που έρχονται ενώπιον μας, είτε με τη μορφή της αμφισβήτησης και καταπάτησης των δικαιωμάτων μας είτε με τη μορφή των κινδύνων που απευθείας επισείονται για την ίδια την ύπαρξη μας στη γη με την υπερτρισχιλιετή ιστορία μας.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που εντάσσουμε στα προγράμματα μας την επαφή των νέων αποδήμων με την πατρίδα, είτε με επισκέψεις είτε με συνεργασίες με Πανεπιστήμια, ή ακόμη με διαδικτυακά μέσα που παρέχουν σε μεγάλη έκταση όλα όσα επιβάλλονται για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα μας.

Θεωρούμε, μάλιστα, ότι το μέλλον της ελληνικής γλώσσας ταυτίζεται με το μέλλον του Ελληνισμού και χρέος όλων μας είναι να στηρίζουμε και να τιμούμε την ελληνική γλώσσα και παιδεία, ως το πρώτιστο στοιχείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Έχω την πεποίθηση πως όλα αυτά που ανέφερα συνταυτίζονται με τους στόχους των γονέων που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του ελληνικού σχολείου Finchley το 1993. Επιθυμούσαν τα παιδιά τους να έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να διαφυλάξουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας που έδωσε τόσο μεγάλο φως στο δυτικό κόσμο. Είναι δε με μεγάλη ικανοποίηση που διαπιστώνει ο κάθε ένας την επίτευξη της συνεχούς προόδου του σχολείου με τις υψηλές επιδόσεις των μαθητών του στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, καθώς και γενικότερα με τα άλλα μαθήματα τους.

Θα ήθελα να συγχαρώ προσωπικά τον κ. Μιχάλη Έλληνα, υπό την ηγεσία του οποίου επιτυγχάνεται αυτή η πρόοδος, όπως βέβαια και όλη την ομάδα του προσωπικού του σχολείου, καθώς και τους γονείς και τους μαθητές.

Πέρα από τη συγκίνηση αισθάνομαι και περηφάνια για την μεγάλη προσφορά του ελληνικού σχολείου του Finchley. Εύχομαι σε όλους κάθε καλό για τη συνέχεια.


(ΡΜ/ΜΒ)