Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-11-2022 14:35

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε σε αποχαιρετιστήρια συνάντηση την Πρέσβειρα της Ιαπωνίας στην Κύπρο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την Πρέσβειρα της Ιαπωνίας στην Κύπρο κ. Izumi Seki, επ’ ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας της στην Κύπρο.

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε το ορόσημο της 60ής επετείου εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας και η συμβολή της εγκαθίδρυσης πρεσβειών ένθεν και ένθεν στην περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ναυτιλία και το εμπόριο και σε διάφορα επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε αναφορά στην επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής στην Ιαπωνία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίσημη τελετή εις μνήμην του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας Shinzo Abe και στις συναντήσεις της με τον Ιάπωνα ομόλόγό της και μέλη της Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο στην Εθνική Δίαιτα της Ιαπωνίας.  Υπογραμμίστηκε δε η κοινή βούληση και οι υπάρχουσες προοπτικές για περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας και των ανταλλαγών μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων. 

Επισημαίνοντας τις συντρέχουσες σοβαρές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κόσμος σήμερα, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Κύπρος ήταν και παραμένει αυστηρά προσηλωμένη σε αρχές. Στηλίτευσε τις αυξανόμενες προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου, περιλαμβανομένης της περαιτέρω στρατιωτικοποίησης των υπό τουρκική κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας  και τόνισε ότι ο Κυπριακός λαός θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επανένωση της χώρας και την επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. 

Η Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε, τέλος, την κ. Seki για την αγαστή συνεργασία της Πρεσβείας της Ιαπωνίας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη διάρκεια της θητείας της, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή θα συνεχιστεί και της ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην παραπέρα πορεία της.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)