Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-07-2018 12:49

Ομιλία του Επιτρόπου ΚΟΑΠ σε συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση της πορείας του Οργανισμού και των στόχων του

Συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση της εν εξελίξει πορείας του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) και των στόχων του, παρέθεσε ο Επίτροπος ΚΟΑΠ κ. Τίμης Ευθυμίου την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ευθυμίου προέβη σε ενημέρωση για τις έως σήμερα επιδοτήσεις του ΚΟΑΠ κατά την τριετή ανάληψη των καθηκόντων του σημερινού Επιτρόπου και Βοηθού Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών, για τον υπόλοιπο προγραμματισμό του έτους, για τη διοργάνωση του δεύτερου Αγροτικού Φεστιβάλ, για τα επενδυτικά, αγροπεριβαλλοντικά, βιολογικά Μέτρα και Καθεστώτα, καθώς και για τις ενισχύσεις στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας.

Το κείμενο της συνέντευξης Τύπου έχει ως ακολούθως:

«Α. Επιδοτήσεις τριετίας

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών κατέβαλε στους δικαιούχους αγρότες, από ιδρύσεώς του, ποσό που ξεπερνά τα 1,56 δισ. ευρώ. Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, δόθηκαν επιδοτήσεις ύψους 253.794.000 ευρώ χάρις στη σκληρή δουλειά των Λειτουργών του ΚΟΑΠ και τη συνεργασία των αγροτών.

Συγκεκριμένα:

  • Στο πλαίσιο των Άμεσων Ενισχύσεων, παραχωρήθηκε ποσό που ξεπερνά τα 149 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και ποσού ύψους περίπου 11,2 εκ. ευρώ που αφορά επιδοτήσεις αιγοπροβάτων. Επωφελήθηκαν από αυτές τις επιδοτήσεις άνω των 36.000 συμπολιτών μας.  
  • Για τα Αγροπεριβαλλοντικά Καθεστώτα του Μέτρου 10 παραχωρήθηκε ποσό που ξεπερνά τα 14,8 εκ. ευρώ για τις δικαιούμενες επιδοτήσεις, σε περίπου 12.000 δικαιούχους, για τα έτη 2015 και 2016. Σύντομα αναμένεται η έναρξη πληρωμών για το έτος 2017.
  • Για το Μέτρο 11 – Βιολογικές καλλιέργειες του Π.Α.Α 2014 – 2020, έχει ήδη καταβληθεί ποσό περίπου 4,8 εκ. ευρώ σε περίπου 1000 δικαιούχους, για τα έτη 2015 και 2016, ενώ οι πληρωμές για το έτος 2017 αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Σεπτεμβρίου.
  • Για το Μέτρο 13 που αφορά στις μειονεκτικές περιοχές,  παραχωρήθηκαν περίπου 22,3 εκ. ευρώ σε περίπου 18.000 αιτητές.
  • Συνολικά το ποσό που παραχωρήθηκε για τα Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα, την Βιολογική Γεωργία και τις μειονεκτικές περιοχές ξεπερνούν τα 17 εκ. ευρώ ανά έτος. 
  • Η ανάπτυξη της Κτηνοτροφίας και ειδικά της Αιγοπροβατοτροφίας και της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος αποτελεί πρώτιστη πολιτική της παρούσας Κυβέρνησης. Για το έτος 2018 έχει επίσης προκηρυχθεί το Καθεστώς της Προαιρετικής Συνδεδεμένης Στήριξης για τα Ζώα, βάσει του οποίου αναμένεται να παραχωρηθούν περί των 3,6 εκ. ευρώ σε περίπου 2200 δικαιούχους, ενώ αναφορικά με το Μέτρο «14 – Καλή Διαχείριση Ζώων (Αιγοπροβάτων)», το οποίο προκηρύχτηκε το 2017, με συνολικό προϋπολογισμό Μέτρου 7 εκ. ευρώ, οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

Β. Επενδυτικά Μέτρα

Έναρξη πληρωμών για τα Καθεστώτα 4.1. και 6.1. ΠΑΑ 2014-2020

  • Για τα Καθεστώτα 4.1. (επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδοτήσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων) και 6.1. (ενίσχυσης πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών), είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί ήδη οι πρώτες πληρωμές. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές πέραν του 1 εκ. ευρώ, οι οποίες αναμένουμε να εντατικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθεί προς τους δικαιούχους των δύο Καθεστώτων ποσό ύψους 9,5 εκ. ευρώ. Ειδικότερα για το Καθεστώς 4.1., με συνολικό προϋπολογισμό 44 εκ. λόγω της φύσεως του ως επενδυτικό, η πραγματοποίηση πληρωμών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον χρόνο που θα υλοποιήσουν τις επενδύσεις οι δικαιούχοι και κατά συνέπεια, τον χρόνο που θα υποβάλουν τις αιτήσεις πληρωμής.
  • Σύντομα αναμένουμε να αρχίσουν οι πληρωμές και για το Καθεστώς 3.1. (Συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας).
  • Από την αρχή της εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020, έχει καταβληθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής των μη εκταρικών μέτρων ποσό πέραν των 12 εκ. ευρώ.

Γ. Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα και Ενισχύσεις Βιολογικής καλλιέργειας

Ο Οργανισμός έχει ήδη καταβάλει στο σύνολο τις δικαιούμενες επιδοτήσεις Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων και Καθεστώτων της Βιολογικής Γεωργίας, για τα έτη 2015 και 2016. Οι επιδοτήσεις του έτους 2017 βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας και θα ξεκινήσει η καταβολή των ενισχύσεων εντός Αυγούστου. Παρόλο που ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός καθορίζει και παρέχει δυνατότητα στα κράτη μέλη όπως παραχωρούν τις εν λόγω ενισχύσεις μέχρι και τρία έτη μετά από την υποβολή της αίτησης, ο Οργανισμός έχει θέσει ως στόχο να παραχωρεί τις εν λόγω ενισχύσεις στο αμέσως επόμενο έτος. Δηλαδή, έχει μετατρέψει τη διάταξη του Ν+3 σε Ν+1 για καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των αγροτών.

Δ. Επιδοτήσεις Αιγοπροβατοτροφίας

Ιδιαίτερη σπουδή και προσπάθεια διενεργείται στον τομέα αυτό. Αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και μία τριετία και ήδη έχει γίνει σημαντική βελτίωση. Ο Οργανισμός, σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, έχουν εκσυγχρονίσει το σύστημα τήρησης του ζωικού πληθυσμού, έχοντας διενεργήσει παρεμβάσεις που μετάτρεψαν το εν λόγω σύστημα από πλήρως αναξιόπιστο σε ένα σύστημα σταθερής βελτιωτικής πορείας, που δεν υπολείπεται τίποτα από ό,τι τα άλλα συστήματα προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή η επιτυχία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή των ίδιων των κτηνοτρόφων, που ιδιαίτερες ευχαριστίες και συγχαρητήρια τους δίδονται ανεπιφύλακτα. Βεβαίως, σε αυτή την προσπάθεια, ουσιαστική ήταν η συμβολή και των αγροτικών Οργανώσεων αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που η καθοδήγησή της συνέβαλε σε γρηγορότερη επίτευξη αποτελεσμάτων.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η οδυνηρή για τους κτηνοτρόφους μας απόφαση, μετά από εισήγηση του Οργανισμού Πληρωμών, ώστε να διενεργήσουν δεύτερη απογραφή του ζωικού τους πληθυσμού.

Τονίζω ότι μέχρι τις 10 Αυγούστου οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων θα πρέπει να καταμετρήσουν και να ταυτοποιήσουν τα ζώα που έχουν στις εκμεταλλεύσεις τους και να κοινοποιήσουν την απογραφή αυτή στα κατά τόπους κτηνιατρικά Γραφεία. Ενθαρρύνουμε και συμβουλεύουμε τους κτηνοτρόφους, αν και δεν είναι υποχρεωτικό, όπως διενεργήσουν την απογραφή ζωικού πληθυσμού με τη χρήση ‘scanner’. Προσδοκούμε ότι με αυτή την παρέμβαση θα ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω οι κτηνοτρόφοι μας ως προς την ανάγκη να ενημερώνουν σε κάθε χρονική στιγμή τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την κατάσταση του ζωικού πληθυσμού της εκμετάλλευσής τους, ότι η Κεντρική Βάση Δεδομένων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών θα καταστεί ακόμη πιο αξιόπιστη, και ότι οι πληρωμές που θα διενεργήσει ο ΚΟΑΠ, στο πλαίσιο των διαφόρων μέτρων ενίσχυσης της Αιγοπροβατοτροφίας, θα είναι ορθότερες, εγκυρότερες, δικαιότερες και ως εκ τούτου, πιο αποτελεσματικές στην επίτευξη των αντίστοιχων πολιτικών. 

Ε. Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί το 2ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού. Για ένα τριήμερο θα προβάλλουμε τα προϊόντα της γης μας, τις ικανότητες των ανθρώπων μας και την πολιτιστική μας παράδοση. Για ένα τριήμερο όλοι οι επισκέπτες που θα βρεθούν στην επαρχία Λεμεσού, στο παλιό λιμάνι, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις παραγωγές του τόπου μας και να ψυχαγωγηθούν με αξιόλογους καλλιτέχνες, που όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησαν με πάθος και σοβαρότητα τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας και του Ελληνισμού.

Σας προσκαλούμε λοιπόν σε αυτό το μεγάλο και υπέροχο ταξίδι που θα ζήσουμε στις 3, 4 και 5 Αύγουστου στην Λεμεσό, στο παλιό λιμάνι. Επίσης, θα παρουσιαστεί πλούσιο πολιτιστικό  καλλιτεχνικό πρόγραμμα από καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως οι Παντελής Θαλασσινός, Κατερίνα Παράσχου, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Θανάσης Βασιλόπουλος, Μιχάλης Χατζημιχαήλ, Χριστίνα Παύλου, Μπάμπης Τσέρτος και η καταξιωμένη, σπουδαία σολίστ της κρητικής λύρας Γεωργία Νταγάκη.

Το φετινό τριήμερο Φεστιβάλ, δυστυχώς πραγματοποιείται στη σκιά της μεγάλης τραγωδίας στην Αττική. Μιας τραγωδίας που δεν θα μπορούσε να αφήσει κανέναν αδιάφορο και ιδιαιτέρως τους Έλληνες της Κύπρου, οι οποίοι έχουν βιώσει πολλά μαύρα καλοκαίρια, που σημάδεψαν και την ιστορική τους πορεία και τη συλλογική συνείδηση.

Ο ΚΟΑΠ, από κοινού με τον Δήμο Λεμεσού και το Κανάλι 6, θα διενεργήσει μεγάλο έρανο και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ. Στους χώρους του Φεστιβάλ, θα υπάρχουν κουμπαράδες στους οποίους θα συγκεντρώνουμε χρήματα, για ενίσχυση των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ο κόσμος της Κύπρου γνωρίζει καλά την αλληλεγγύη όπως γνωρίζει και τον πόνο. Νομίζω δεν χρειάζεται να πω περισσότερα από αυτά που αισθάνεται η ψυχή όλων μας.

Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη και θα ξεκινά στις 6:00 το απόγευμα και θα ολοκληρώνεται στις 11:00 το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα τιμηθούν άτομα τα οποία κατ’ οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην πολιτιστική κληρονομία του τόπου μας.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χορηγοί: ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ, Αρχή Λιμένων Κύπρου, RCB BANK

Στηρίζουν: Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Υπουργείο Εσωτερικών, Δήμος Λεμεσού

Επίσημος χορηγός επικοινωνίας: ΡΙΚ και Κανάλι 6."

(ΜΛ/ΑΜ/ΕΙ)