Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-01-2023 18:35

Ο κ. Ευσταθίου φιλοξένησε εκδήλωση στο περιθώριο της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Στο περιθώριο των εργασιών του 1ου Μέρους της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου φιλοξένησε εκδήλωση με θέμα «Περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας στο πλαίσιο μέτρων που λαμβάνονται για καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και πάταξης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ως εργαλείου διασυνοριακής  καταστολής», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.  

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι το σύνθετο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και οι ποικίλες απειλές κατά της ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών έχουν αναπόφευκτα οδηγήσει στην ενίσχυση των προσπαθειών εκ μέρους των αρμοδίων αρχών των κρατών μελών για πάταξη του διεθνούς εγκλήματος, ειδικότερα όταν αυτό συνδέεται με τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και ενεργειών. Την ίδια στιγμή, όμως, επισήμανε ο κ. Ευσταθίου, έχουν παρατηρηθεί συστηματικές παραβιάσεις κανόνων δικαίου, που αφορούν στην εμπιστευτικότητα και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από συνοπτικές διαδικασίες, οι οποίες συνιστούν ξεκάθαρα κατάχρησηεξουσίας εκ μέρους των εθνικών αρχών. Είναι σημαντικό, τόνισε, να αποκαλύπτονται αυτές οι καταχρήσεις και να ακούγεται η φωνή της κοινωνίας των πολιτών, η οποία, στα πλαίσια της πολυφωνίας σε μια δημοκρατική κοινωνία, θα πρέπει να μπορεί απρόσκοπτα να καταγγέλλει τέτοια φαινόμενα.

Οι κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση παρουσίασαν στοιχεία, βάσει των οποίων πρακτικές κατάχρησης εξουσίας είναι διάχυτες σε διάφορα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης,ενώφυσικά πρόσωπα και οργανώσεις έχουν στοχοποιηθεί από τις αρχές.  

_________________

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)