Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-02-2023 17:33

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή για τις επαφές του στις Βρυξέλλες

Είχα την ευκαιρία σήμερα να υπογράψω μια εξαιρετική συμφωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την παροχή βοήθειας, ύψους 13 εκ. ευρώ, για την ανάπλαση και την αναβάθμιση της 1ης φάσης του Κέντρου Πουρνάρα το οποίο, μεταξύ άλλων, διαλαμβάνει την ενίσχυση της περίφραξης και, βεβαίως, τις συνθήκες διαμονής των διαμενόντων. Είναι κάτι το οποίο επιζητούσαμε και θεωρώ ότι θα βοηθήσει εξαιρετικά. Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών – δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο 2023 – κάτι το οποίο θα βοηθήσει την Υπηρεσία Ασύλου. 

Συζητήσαμε, επίσης, με την Ευρωπαία Επίτροπο κα Ylva Johansson και με τους εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη δυνατότητα παροχής πρόσθετης βοήθειας για τη διαχείριση των Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας, και έχουν δοθεί σαφέστατες ενδείξεις για τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης βοήθειας που χρειάζεται η Κύπρος για να ανταπεξέλθει στο πολύ μεγάλο βάρος που δέχεται, για τη φιλοξενία τον σχεδόν 18,000 διαμενόντων Ουκρανών στην Κύπρο.

Τέλος, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εγώ στο δικό μου επίπεδο, έχουμε εγείρει την αναγκαιότητα της πρόταξης για την εκπόνηση του Σχεδίου για την Ανατολική Μεσόγειο, ενός σχεδίου διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, κάτι που είναι εξαιρετικά επάναγκες να υιοθετηθεί και να υλοποιηθεί, έτσι ώστε να βοηθηθεί η Κύπρος στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Είμαι αισιόδοξος ότι απόψε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τη συγκεκριμένη κυπριακή πρόταση.

 

(ΜΦ/ΙΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα