Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-02-2023 08:35

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στη Γιορτή της Αμυγδαλιάς στον Λιμνάτη, χθες

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στην Κοινότητα Λιμνάτι και να θέτω υπό την αιγίδα μου τη 16η Γιορτή Ανθισμένης Αμυγδαλιάς, η οποία διοργανώνεται από το σύμπλεγμα Κοινοτήτων Κοιλάδας Κούρη και Ξυλούρικου.

Τέτοιου είδους διοργανώσεις στην ύπαιθρο έχουν ιδιαίτερη σημασία και αξία. Από τη μία αναδεικνύουν τα αυθεντικά στοιχεία που ζωντανεύουν την ταυτότητα της παράδοσης του τόπου μας. Από την άλλη ενισχύουν την τοπική κοινωνία, την επισκεψιμότητα και δραστηριοποίηση της υπαίθρου μας.

Είναι μια εκδήλωση, η οποία αφενός αποτελεί ένα συναπάντημα των κατοίκων της γύρω περιοχής, αφετέρου ανταμείβει τους κόπους και το μεράκι των γεωργών που καλλιεργούν το ξεχωριστό δέντρο της περιοχής, που για τους αρχαίους Έλληνες συμβόλιζε το προοίμιο πριν τον ερχομό της άνοιξης, την ελπίδα και την αναγέννηση της φύσης.

Αγαπητοί φίλοι, ζείτε σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, το οποίο κοσμείται από τις ανθισμένες αμυγδαλιές. Και αυτό το προνόμιο της φύσης, είναι και δικό σας προνόμιο. Για όλους τους κατοίκους στο Λιμνάτι, αλλά και των άλλων κοινοτήτων του συμπλέγματος της Κοιλάδας Κούρη και Ξυλούρικου.

Αγαπητοί,

Η εκδήλωση αυτή αναδεικνύει το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων του συμπλέγματος.

Θέλω λοιπόν να εκφράσω τα  συγχαρητήριά μου για τη διοργάνωση, η οποία, πέρα από τα προφανή οφέλη, συμβάλλει στη σύσφιγξη των σχέσεων και στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων.

Η συνεργασία αυτή, κύριες και κύριοι, δείχνει και την ορθότητα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί μέσα από αυτή, εσείς, οι πολίτες, σύντομα θα αρχίσετε να καρπώνεστε τα πολλά οφέλη από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Είμαστε ήδη στη μεταβατική περίοδο και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αναλάβει τον συντονισμό δράσεων για υλοποίηση των τριών νομοθεσιών. Ειδικά για τις Κοινότητες δημιουργούνται 30 τοπικά συμπλέγματα παροχής υπηρεσιών με δική τους νομική προσωπικότητα. Όπως γνωρίζετε, οι κοινότητες: Άγιος  Γεώργιος (Λεμεσου), Άγιος Μάμας, Άλασσα, Απεσιά, Δωρός,  Καπηλειό, Κορφή, Λάνεια, Λιμνάτης, Μονάγρι, Σιλίκου, Τριμήκληνη  εντάσσονται μαζί σε ένα σύμπλεγμα.

Και αναμφίβολα, η δημιουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυξημένη διοικητική, επιστημονική και τεχνική επάρκεια όσον αφορά την προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών κοινής ωφελείας με μείωση του κόστους.

Φίλες και φίλοι,

Για την κυβέρνησή μας η κυπριακή ύπαιθρος και τα ορεινά μας αποτέλεσαν προτεραιότητα. Με συνέπεια στα λόγια και στις πράξεις μας, έχουμε εφαρμόσει γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια και επιδόματα για την ύπαιθρό μας, τα οποία αφήνουμε παρακαταθήκη στην επόμενη Κυβέρνηση, και όλους εσάς.

Κερδίσαμε το στοίχημά να δώσουμε συνέχεια στην ανάπτυξη της υπαίθρου, στις ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές, οι οποίες μαστίζονται από το κύμα της αστυφιλίας και της αποψίλωσης. Αυτό καταμαρτυρούν τα στοιχεία. 951 οικογένειες ωφελήθηκαν, με χορηγίες ύψους 34,2 εκ. από την ημέρα εφαρμογής των σχεδίων.

Είναι άλλωστε γι’ αυτό τον λόγο που αυξήσαμε τις διαθέσιμες πιστώσεις   από €5 εκ που ήταν το 2021, σε 20 εκ. για το 2023.

Αυτά τα αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια, που εξαγγείλαμε για το 2023, παρέχουν ακόμη πιο γενναιόδωρες οικονομικές χορηγίες, που φτάνουν μέχρι και τις €95.000. Γιατί στόχος μας είναι να καταστούν ακόμα πιο ελκυστικά και να μεγαλώσει η δεξαμενή των δικαιούχων προκειμένου να επιτύχουμε πιο ευοίωνες συγκυρίες προόδου και ευημερίας για σάς, τους κατοίκους των ορεινών μας περιοχών και της υπαίθρου.  

Συμπληρωματικά με τα στεγαστικά σχέδια, εξαγγείλαμε και μια στοχευμένη επιδοματική πολιτική, η οποία είναι σημαντικά βελτιωμένη για τους κατοίκους των ορεινών μας κοινοτήτων.

Δημιουργήσαμε, αγαπητοί φίλοι, ένα παράθυρο ευκαιρίας. Πλέον, εναπόκειται σε όλους εσάς να αξιοποιήσετε τα σχέδια και τα κίνητρα προκειμένου να επιτύχουμε τα αναμενόμενα οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία. 

Κύριες και κύριοι,

Σε λίγες μέρες οι αμυγδαλιές φέρνουν την άνοιξη δίνοντας παράλληλα ένα μήνυμα ανθοφορίας, καρποφορίας και ανανέωσης.

Εύχομαι αυτό το ίδιο ευχάριστο γεγονός να σηματοδοτήσει και ένα καλύτερο μέλλον για τον κάθε ένα και την κάθε μία από εσάς αλλά και τις Κοινότητές σας.

Θέλω να συγχαρώ τους κοινοτάρχες και τα Κοινοτικά Συμβούλια του Συμπλέγματος Κούρη – Ξυλούρικου, για την εκδήλωση αυτή, η οποία αναδεικνύει της ταυτότητα της περιοχής. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρόεδρο και τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου του Λιμνάτη που μας φιλοξενούν, αλλά και σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της. 

Καλή διασκέδαση.

 

 (EΦυς)