Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-08-2018 08:18

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο «1ο Φεστιβάλ Φιλίας και Πολιτισμού, Χρίστος Λαζαρής», χθες

Αισθάνομαι πραγματικά ιδιαίτερη ικανοποίηση, διότι η αποδοχή της πρόσκλησης δεν ήταν παρά μια απόδειξη του ενδιαφέροντός μου για τα έργα που επιτελούνται και τη δράση που επιτελείται από μικρές κοινότητες, όπως η Βάσα Κοιλανίου.

Πραγματικά, η αποψινή παρουσία 2500 χιλιάδων φίλων που προσήλθαν για να τιμήσουν το 1ο Φεστιβάλ Φιλίας και Πολιτισμού της Βάσας Κοιλανίου εις μνήμην, αφενός, του αείμνηστου Κρις Λαζαρή – ενός ευπατρίδη, ο οποίος διέπρεψε στην Αγγλία εγκαταλείποντας τη γειτονική κοινότητα της Δοράς στα 16 του χρόνια για να καταστεί σημείο αναφοράς για όσους πραγματικά έχουν την πίστη και θέληση να προκόψουν – και αφετέρου,  προς τιμήν της κοινότητας και όσων παρευρίσκονται εδώ και οι οποίοι αφιέρωσαν αυτό το Φεστιβάλ προς τον Κρις Λαζαρή. Ταυτόχρονα, δίδεται η ευκαιρία στο Κοινοτικό Συμβούλιο, στους Συνδέσμους Αποδήμων, στο Κοινοτικό Συμβούλιο Νεολαίας να τιμήσουν δύο καταξιωμένους Βασιώτες: τον δρα Άριστο Παπαδόπουλο και τον Τάκη Βασιώτη.

Πολλοί βεβαίως είναι εκείνοι που κατάγονται από τη Βάσα και διαπρέπουν. Πιστεύω ότι στα επόμενα φεστιβάλ θα είναι η δική τους τιμητική και θα ήθελα να σημειώσω δύο ονόματα, το ένα του φίλου υπουργού Κώστα Καδή που έλκει την καταγωγή του από την Βάσα αλλά και του Υπάτου Αρμοστή της Δημοκρατίας στη Βρετανία Ευριπίδη Ευριβιάδη. Και δεν είναι οι μόνοι, είναι και σημαντικοί άλλοι που έχουν συνεισφέρει. Αλλά περιορίζομαι στα όσα η αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης είναι ιδιαιτέρως έντονο όσον αφορά στις ορεινές κοινότητες, όσον αφορά στις μικρές κοινότητες. Τον Σεπτέμβρη θα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε το σχέδιο ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων Τροόδους στο οποίο εμπίπτετε.

Ταυτόχρονα, με διάφορα έργα υποδομής θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουμε στην αναζωογόνηση των εγκαταλελειμμένων κοινοτήτων μας.

Όσον αφορά στα οικήματα της Συνεργατικής, περιορίστε προς το παρόν τα ποσά που μαζεύετε και πιστεύω ότι σύντομα θα είστε σε θέση να τα διαθέσετε κάπου αλλού. Περιορίζομαι μέχρις εδώ, χρειάζεται να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες και είμαι βέβαιος ότι με την ευρύτερη πολιτική μας [για στήριξη των κοινοτήτων], και με την ανάκτηση των ακινήτων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, μετά από τις δυσάρεστες εξελίξεις, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα από τα βασικά που χρειάζονται οι κοινότητές μας είτε για να στεγαστούν Πολιτιστικά Κέντρα είτε τα Κοινοτικά Συμβούλια κ.ά.

Συνεπώς, αυτό που θέλω να σας αναγγείλω απόψε είναι την αποφασιστικότητα και την πρόθεσή μας να δούμε πώς αξιοποιούνται προς όφελος των κοινοτήτων μας τα κτήρια των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, που μέσα από τους κόπους, τους μόχθους, τις υστερήσεις σας έχετε δημιουργήσει.

Να είστε πάντα καλά, ιδιαίτερα ενωμένοι στο Κοινοτικό Συμβούλιο και να είστε πάντοτε βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό σας, όπως και στο πλευρό όλων των κοινοτήτων, πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων.

(ΡΜ/ΜΛ)