Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-08-2018 13:34

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα για τη Μνήμη του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του, στις 23 Αυγούστου

Η 23η Αυγούστου κάθε έτους, γιορτάζεται ως η διεθνής ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τη Μνήμη του Δουλεμπορίου και την Κατάργηση του. Με την καθιέρωσή της ημέρας αυτής αποδίδεται φόρος τιμής στα θύματα της δουλείας και του δουλεμπορίου, αλλά και σε εκείνους που εργάστηκαν σκληρά προασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και διεκδικώντας την καταπολέμηση του δουλεμπορίου και της δουλείας σε όλο τον κόσμο. 

Με την Παγκόσμια αυτή Ημέρα, ο ΟΗΕ στοχεύει να υπενθυμίσει την κρίσιμη σημασία της μετάδοσης και γνώσης της ιστορίας, προκειμένου να ρίξει φως στην πάλη ενάντια σε όλες τις μορφές καταπίεσης και ρατσισμού που υπάρχουν σήμερα. Έτσι, κάθε χρόνο καλεί τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των καλλιτεχνών, να οργανώσουν εκδηλώσεις που να εκφράζουν την αντίσταση κατά της δουλείας. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ενημερώσουν για τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με το δουλεμπόριο, τις συνέπειες του εμπορίου των δουλεμπόρων και να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων νεολαίας, κυβερνητικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τις αρνητικές συνέπειες του εμπορίου σκλάβων και για την διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, ανεξαρτήτως φυλής ή χρώματος.

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει τη σύγχρονη δουλεία με θύματα εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένων και παιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού πέραν των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων υπόκεινται σε σύγχρονες μορφές δουλείας με τις γυναίκες και τα κορίτσια να αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα. Διαπιστώνεται ότι από τις αρχές του 1990, το εμπόριο ανθρώπων γνωρίζει μέρες ανάπτυξης και σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού συμπεραίνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός υποδουλωμένων ανθρώπων στην ιστορία της ανθρωπότητας καταγράφεται στις μέρες μας. Συγκεκριμένα με βάση τα ιστορικά και άλλα στοιχεία του ΟΗΕ, από τον 8ο αιώνα έως και τα μέσα του 19ου αι., τουλάχιστον 24 εκατομμύρια άνθρωποι υπήρξαν θύματα κάποιας μορφής δουλεμπορίου. Ο συνολικός πληθυσμός της αφρικανικής ηπείρου στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν 100 εκατομμύρια, τα οποία θα είχαν φτάσει τα 200, αν δεν υπήρχε η σκλαβιά.

Το φαινόμενο της δουλεμπορίας είναι κοινωνικό, παγκόσμιο και συλλογικό και όλοι θα πρέπει να συμπράξουμε για την κατάργηση του με κάθε μέσο που διαθέτουμε.  Η 23η Αυγούστου είναι μια ευκαιρία για όλους μας να προβληματιστούμε για την τραγωδία της δουλείας και του δουλεμπορίου και να συμπράξουμε με όλους όσοι μάχονται για την καταπολέμηση της κακομεταχείρισης της ανθρώπινης ζωής, για τη συνειδητοποίηση της ισότητας όλων των ανθρώπων, και για τη διαρκή ειρήνη που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών και στην πλήρη επίγνωση των κινδύνων του ρατσισμού και της προκατάληψης.

(ΜΓ/ΕΙ)