Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-08-2018 21:06

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, στο 1ο Φεστιβάλ Παλουζέ

Με μεγάλη προθυμία αποδέχτηκα το αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Αλέκτορας, να θέσω υπό την αιγίδα μου το 1ο Φεστιβάλ Παλουζέ. Η μοναδικότητα αυτής της μικρής αλλά σημαντικής αμπελουργικής κοινότητας στο δυτικό άκρο της επαρχίας Λεμεσού αλλά και των γειτονικών κοινοτήτων, μαρτυρεί τη σπουδαιότητα της παράδοσης της Κύπρου στην παραγωγή οίνου και άλλων αμπελοοινικών προϊόντων τοπικού χαρακτήρα. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός ελπιδοφόρου κλίματος για τον αμπελοοινικό τομέα, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον όλων για να κρατηθεί ζωντανή η μοναδική κυπριακή ύπαιθρος και να δημιουργηθούν προοπτικές για το μέλλον των αμπελουργικών μας περιοχών.

Ο παλουζές, το παραδοσιακό προϊόν για το οποίο διοργανώνεται το αποψινό φεστιβάλ, παρασκευάζεται στον τόπο μας εδώ και δύο τουλάχιστον αιώνες. Η ετυμολογία της λέξης παραπέμπει σε συνταγές παρασκευής παρόμοιου τύπου γλυκού στη Μέση Ανατολή, με την ονομασία «balouza», ενώ στην Ελλάδα ονομάζεται μουσταλευριά. Ο παλουζές, μια σχετικά λεπτή κρέμα που δένει με αλεύρι και χυμό μαύρου ή άσπρου σταφυλιού, συνδυαζόμενα με διάφορα αρωματικά, είναι ένα πολύ φυσικό και υγιεινό γλυκό. Η διαδικασία του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής του παλουζέ ήταν αρκετά δύσκολη, αφού χρειαζόταν πολύς κόπος και δυνατά μπράτσα και πόδια για να παρασκευαστεί. Ασφαλώς, γνωστά και πολύ νόστιμα και συγγενικά με τον παλουζέ προϊόντα, είναι ο σουτζιούκκος και τα κκιοφτέρκα.

Φίλες και φίλοι,

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη μεγάλη δυναμική των αμπελοοινικών προϊόντων της Κύπρου, εφαρμόζοντας πολιτική  η οποία στοχεύει στη συνεχή ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα. Η στρατηγική είναι άμεσα συνυφασμένη με τους στόχους της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και εστιασμένη στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της αμπέλου, στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά, στη διασφάλιση των εισοδημάτων των παραγωγών μετά από φυσικές καταστροφές και δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, στην αειφορία του παραδοσιακού αμπελουργικού τοπίου και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Η στρατηγική μας υλοποιείται κατά κύριο λόγο από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα 2014-2018, γνωστό και ως ΕΠΣΑ. Εκτιμάται ότι για το τρέχον οικονομικό έτος, που λήγει στις 15 Οκτωβρίου 2018, η εκταμίευση των διαθέσιμων ενωσιακών πόρων θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή στα €4.646.000, ενώ σε ολόκληρη την πενταετία 2014-2018, έχουν διατεθεί περισσότερααπό 22 εκατομμύρια ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς για σημαντικά μέτρα στήριξης.

Η κατανάλωση κυπριακού οίνου και κυπριακών αμπελοοινικών προϊόντων θα πρέπει να εκλαμβάνεται από τους καταναλωτές ως μια υποχρέωση προς τον τόπο. Η υποστήριξη των προϊόντων μας, αναδεικνύει την ιστορία, την κουλτούρα και τον χαρακτήρα της κυπριακής γης και των ανθρώπων της, καθώς και τη συμπαράσταση μας προς τις παλαιότερες γενιές των αμπελουργών, οι οποίοι κράτησαν ζωντανά για τις επόμενες γενιές τον αμπελώνα, το φυσικό περιβάλλον και το παραδοσιακό αγροτικό τοπίο.

Κλείνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Αλέκτορας για την πρωτοβουλία αυτή και να ευχηθώ όπως το 1ο Φεστιβάλ Παλουζέ είναι η αφετηρία για ένα μελλοντικά επιτυχημένο θεσμό.

---------------------------

ΜΑΚ/ΕΙ