Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-04-2023 19:32

Χαιρετισμός ΥΓΑΑΠ κ. Πέτρου Ξενοφώντος στα εγκαίνια της 17ης Έκθεσης Εξοικονόμησης Ενέργειας “SAVENERGY 2023” και της 14ης Έκθεσης Τεχνολογιών Νερού και Περιβάλλοντος “ENVIROTEC”

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω σήμερα την 17η Έκθεση Εξοικονόμησης Ενέργειας “SAVENERGY 2023” και την 14η Έκθεση Τεχνολογιών Νερού και Περιβάλλοντος “ENVIROTEC 2023”.

Αυτή η δεκαετία που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη και η πιο καθοριστική για την προστασία του περιβάλλοντος και προϋποθέτει την άμεση ανάληψη αποφασιστικής δράσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ανά το παγκόσμιο, αναγνωρίζεται η επείγουσα ανάγκη μετάβασης σε σύγχρονες, πράσινες, κυκλικές και ανταγωνιστικές οικονομίες, οι οποίες είναι απαλλαγμένες από τον άνθρακα και προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη.

Παρά τις διαδοχικές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το κράτος για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή συγκροτημένων πολιτικών και μέτρων που συνδυάζουν την οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία των πολιτών. Κύριος στόχος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι, μέσω της εφαρμογής των πολιτικών του και της υλοποίησης του έργου του, να συνεισφέρει στην οικονομική πράσινη ανάπτυξη της χώρας. Ο στόχος μας αυτός είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η κλιματική αλλαγή, η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας και η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίζουμε ως κράτος. Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μπορούν να επιφέρουν σωρεία δυσμενών επιπτώσεων όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή είναι η ενεργός συμμετοχή του επαγγελματικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και η υιοθέτηση καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων για τη διοργάνωση των Εκθέσεων, καθώς μάς δίνεται η ευκαιρία αυτό το τριήμερο να ενημερωθούμε για καινοτόμες πράσινες λύσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για την χώρα μας και τις μελλοντικές γενεές του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΚυ)