Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-04-2023 14:53

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στη 10η Έκθεση Κυπριακού Οίνου του Ομίλου Οινοφίλων Αμμοχώστου, χθες

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ σήμερα στην Έκθεση Κυπριακού Οίνου που διοργανώνει ξανά μετά από αποχή εξαιτίας της πανδημίας, ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου. Η διοργάνωση της Έκθεσης για δέκατη φορά δεικνύει ότι ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου έχει καταξιωθεί και διαδραματίζει πλέον σπουδαίο ρόλο στα οινικά δρώμενα του τόπου. Ειδικότερα σε μια περιοχή της Κύπρου η οποία υποδέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών, δίνοντάς τους, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα τοπικής οινικής παραγωγής.

Η εδώ παρουσία μου δείχνει την πραγματική βούληση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για στήριξη του αμπελοοινικού τομέα και κάθε πρωτοβουλίας προβολής των οίνων της Κύπρου. Αναμφίβολα, οι προσπάθειες των Κύπριων παραγωγών έχουν θέσει τους οίνους του τόπου μας σε εξαιρετικό δρόμο ποιότητας, ώστε να σταθούν επάξια στις διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερα, οι αναφερόμενοι ως «Οίνοι Πρεσβευτές της Κύπρου» από τις γηγενείς ποικιλίες Ξυνιστέρι και Μαραθεύτικο, η Κουμανδαρία και άλλοι επώνυμοι οίνοι κυπριακής παραγωγής που βρίσκονται στο επίκεντρο της εκδήλωσης αυτής, είναι διαφορετικοί, ξεχωριστοί, μοναδικοί και συνάμα ιστορικοί. Μέσω της διοργάνωσης οινικών εκδηλώσεων όπως η σημερινή, καθώς και άλλων σχετικών συλλογικών ενεργειών που απευθύνονται σε άτομα με επιρροή και αγοραστική δύναμη στην εσωτερική και ξένη αγορά, επιδιώκουμε ξεκάθαρα την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των οίνων της Κύπρου. Οι δράσεις αυτές τοποθετούν τον τόπο μας στον χάρτη του οινοτουρισμού, στοχευμένα και οργανωμένα, σε μια αγορά υψηλών απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες του σύγχρονου καταναλωτή.

Σε αυτό το πνεύμα, κατά την περίοδο 2019-2023 θέσαμε σε εφαρμογή ένα εξαιρετικό εργαλείο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα. Παρόμοια στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κύπρου για την προγραμματική περίοδο Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2023-2027, σχεδιάστηκαν οι τομεακές Παρεμβάσεις αμπελοοινικού τομέα. Οι Παρεμβάσεις δεν είναι απλά οικονομικής φύσεως, αλλά εμπεριέχουν την φιλοσοφία και τη στρατηγική του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τον αμπελοοινικό τομέα. Προωθείται η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, η περιβαλλοντική αειφορία και η προστασία της βιοποικιλότητας. Παρέχονται εργαλεία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και εξασφάλισης της ασφάλειας τροφίμων. Ο πολιτικός σχεδιασμός εξελίσσεται, αποφασίζεται και επικυρώνεται στις Βρυξέλλες, όμως το Στρατηγικό Σχέδιο της Κύπρου έχει λάβει επακριβώς υπόψη τις ιδιάζουσες εθνικές συνθήκες αμπελοοινικής παραγωγής και εμπορίας, θέτοντας τον αμπελοοινικό μας τομέα σε πορεία συνεχούς ανάπτυξης.

Μέσω του εν ισχύι Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, αναμένεται ότι θα διατεθούν σε αμπελουργούς και οινοποιούς από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους συνολικά περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ολοκλήρωση του στις 15 Οκτωβρίου 2023. Οι προσπάθειές μας, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου, επικεντρώνονται στον στόχο εκταμίευσης αντίστοιχου ποσού μέχρι το έτος 2027. Οι Παρεμβάσεις στήριξης, όπως η αναδιάρθρωση των αμπελώνων με ποικιλίες που απολαμβάνουν μεγαλύτερη αποδοχή στην οινική αγορά, οι επενδύσεις εκμοντερνισμού, εκσυγχρονισμού και επισκεψιμότητας στα οινοποιεία και η προώθηση των οίνων στις τρίτες χώρες, είναι ουσιώδους σημασίας για τον τόπο μας. Ομολογουμένως, οι οινοποιοί μας από την πλευρά τους καλούνται να αξιοποιήσουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την πολύ σημαντική Παρέμβαση προώθησης στις τρίτες χώρες και τα διαθέσιμα κονδύλια για την επικοινωνία του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κύπρου, ως ιστορική χώρα αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής.

Φίλες και φίλοι,

Εντός του Μαΐου προγραμματίζεται να λάβει χώρα ο 14ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου. Η φετινή διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Ο διαγωνισμός, με τις παρεμφερείς εκδηλώσεις, τους συνδιοργανωτές και την αναμενόμενη συμμετοχή μεγάλης μερίδας οινοποιών, δείχνουν τη σημαντικότητα του θεσμού. Ένα οινικό γεγονός ορόσημο για τον αμπελοοινικό τομέα της Κύπρου. Μια ευκαιρία ανάπτυξης του κλίματος ευγενούς άμιλλας μεταξύ των οινοποιών για ποιοτική καταξίωση. Εμπεδώνεται για ακόμη μια φορά η σημασία που πρέπει να αποδίδεται στην ποιότητα και τη μοναδικότητα των οίνων της Κύπρου. Από τη δυναμική προβολή και επικοινωνία των εκδηλώσεων δημιουργείται ένα θετικό ρεύμα υπέρ των ποικιλιακών οίνων, των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ, αφού αυξάνεται η αναγνωρισιμότητα και κατοχυρώνεται οινική ταυτότητα στο μυαλό του καταναλωτή. Σίγουρα αυτό που αναμένεται για να ολοκληρωθεί ο θετικός αντίκτυπος είναι να μεγαλώσει το μερίδιο αγοράς των οίνων της Κύπρου, κερδίζοντας νέο έδαφος.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις συγχαίρω και πάλι τον Όμιλο Οινοφίλων Αμμοχώστου για τις πρωτοβουλίες του, που σκοπό έχουν τη συνεχή πρόοδο αυτής της σημαντικής περιοχής του τόπου. Σας ευχαριστώ.

(ΜΚυ)