Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-04-2023 16:25

Ανακοίνωση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας

Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής γιορτάζει σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας.

Το 2017, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στην εξέλιξη και την πρόοδο του σύγχρονου κόσμου, θέσπισε την 21η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας. Οι εορτασμοί διαρκούν κάθε χρόνο μια εβδομάδα με έναρξη την 15η Απριλίου, τη μέρα που γεννήθηκε ο ιδιοφυής καλλιτέχνης και εφευρέτης Λεονάρντο Ντα Βίντσι, μια προσωπικότητα σύμβολο της δημιουργικής και καινοτόμου σκέψης. Καθιερώθηκαν το 2001, με πρωτοβουλία της Καναδής ψυχολόγου Μάρσι Σιγκάλ, που θέλησε ν’ αναδείξει μ’ αυτόν τον τρόπο τη μοναδική ικανότητα του ανθρώπου να χρησιμοποιεί τη φαντασία του για να συλλαμβάνει καινούργιες ιδέες που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής του και στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Όπως αναφέρει στον ιστότοπό του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών: «Την Παγκόσμια Μέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, ο κόσμος καλείται να ασπαστεί την ιδέα ότι η καινοτομία είναι απαραίτητη για την πλήρη αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων των κρατών. Η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η μαζική επιχειρηματικότητα μπορούν να δώσουν νέα ώθηση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αυξάνοντας παράλληλα τις ευκαιρίες για όλους, περιλαμβανομένων των γυναικών και των νέων. Μπορούν να δώσουν λύσεις σε μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματα όπως η εξάλειψη της φτώχειας και του υποσιτισμού. Η ανθρώπινη δημιουργικότητα και η καινοτομία, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, έχουν καταστεί ο πραγματικός πλούτος των κρατών στον εικοστό πρώτο αιώνα».

(ΜΧ)