Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-05-2023 15:18

Η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας διοργανώνει ημερίδα για γονείς και κηδεμόνες για την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

"Συναισθηματικές Ανάγκες των Παιδιών κατά τη Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο”

Με στόχο τη στήριξη των γονέων και κηδεμόνων στις σημαντικές αλλαγές στη ζωή των παιδιών τους, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων που αφορούν στην ομαλή μετάβαση των μαθητών/τριών, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: "Συναισθηματικές Ανάγκες των Παιδιών κατά τη Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο", το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, από τις 9:30 π.μ. έως τις 1:00 μ.μ. Τον συντονιστικό ρόλο της ημερίδας έχει αναλάβει η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) του ΥΠΑΝ.

Κάθε αλλαγή στη ζωή μας, μας επιφέρει ένα βαθμό ανησυχίας για το άγνωστο, για το καινούριο, για το διαφορετικό που σηματοδοτείται. Κατά την ανάπτυξη του παιδιού, οι μεταβάσεις από την μια σχολική βαθμίδα στην επόμενη, αποτελούν μια φυσιολογική διαδικασία. Όμως, παρά την φυσιολογικότητά τους, επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή του παιδιού και ταυτοχρόνως συμπίπτουν με την έναρξη της εφηβείας, μιας περιόδου που χαρακτηρίζεται από πολλές προκλήσεις και συγκρουόμενα συναισθήματα.

Οι γονείς/κηδεμόνες μαθαίνοντας για τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους κατά τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, μπορούν να γίνουν οι αρωγοί τους. Να προσφέρουν δηλαδή συναισθηματική υποστήριξη, καθώς επίσης και να ενθαρρύνουν προσαρμοστικές και λειτουργικές συμπεριφορές ώστε τα παιδιά τους να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις επαρχίες ταυτόχρονα, οι Εκπαιδευτικοί Ψυχολόγοι θα είναι διαθέσιμοι στους γονείς/κηδεμόνες για να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήματά τους.

Οι χώροι διεξαγωγής είναι:

Λευκωσία: Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας Γ – “ Στυλιανού Λένα”

Λεμεσός: Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Κ’ – “ Αγίου Παντελεήμονα”

Λάρνακα: Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς

Αμμόχωστος: Δημοτικό Σχολείο Φρενάρους

Πάφος: Δημοτικό Σχολείο Πάφου Ι' – "Ευαγόρας Παλληκαρίδης"

Στην ημερίδα οι Εκπαιδευτικοί Ψυχολόγοι της Υ.Ε.Ψ. θα αναπτύξουν τις ακόλουθες τρεις θεματικές:

  • Οι προστατευτικοί παράγοντες σε θέματα ομαλής μετάβασης αλλά και στη ζωή γενικότερα
  • Η εφηβεία: μια περίοδος σημαντικών αλλαγών σε κάθε τομέα της ζωής των παιδιών (γνωστικό, σωματικό, συναισθηματικό). Γνωρίζοντας αυτές τις αλλαγές, οι γονείς μπορούν να κατανοήσουν πιο εύκολα τα συναισθήματα και τις προκλητικές αντιδράσεις των εφήβων τους
  • Η συμβολή της ψυχικής ανθεκτικότητας στη διαχείριση του άγχους και άλλων δύσκολων καταστάσεων/προκλήσεων. Η ψυχική ανθεκτικότητα αποτελεί μια σημαντική δεξιότητα για όλους και ιδιαίτερα για τους/τις εφήβους καθώς μεταβαίνουν από την παιδική ηλικία στην εφηβική, από την εξάρτηση στην ανεξαρτησία, από την υπακοή στην αναζήτηση. Η ψυχική ανθεκτικότητα περιλαμβάνει την ικανότητα αντιμετώπισης δυσκολιών, την ευελιξία στην αλλαγή και την ικανότητα διατήρησης θετικής στάσης ζωής

Η συνεργασία όλων των εκπαιδευτικών εταίρων και πρωτίστως των γονέων και κηδεμόνων δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις και διασφαλίζει μια ομαλότερη μετάβαση για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.

(ΑΦ/ΣΧ)