Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-09-2018 10:42

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, σχετικά με την Παιδεία, τις επαφές του στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ και το Brexit

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις, στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, σχετικά με την Παιδεία, τις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στην Βιέννη στις 30 και 31 Αυγούστου 2018, τις προσδοκίες από τις επαφές της κας Λουτ για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και για το Brexit.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων.

«Ερώτηση: Έχετε κάποιο σχόλιο για την κατάσταση στην Παιδεία;

Απάντηση: Έχω την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τεθεί ένα χρονικό πλαίσιο που να συμβαδίζει με τα σχολεία ανάλογα με το τι θα συμφωνηθεί, ούτως ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα. Αντιλαμβάνομαι από τις συζητήσεις/τοποθετήσεις που γίνονται ότι δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα σε μια μέρα ή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως θέλουμε να υπάρξει αυτό το χρονικό πλαίσιο. Αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή, πρώτα απ’ όλα για τα ίδια τα παιδιά και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να υπάρξει διάλογος. Αν δεν υπάρξει διάλογος, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να προσφερθούν λύσεις ή απαντήσεις στα θέματα που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Να ξεκινήσει ένας εντατικός διάλογος για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα ή οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις για να έχουμε αποτελέσματα.

Ερώτηση: Προέκυψε κάτι από τις επαφές σας στη Βιέννη;

Απάντηση: Οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν σε ένα μέρος του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών. Είναι κάτι που είναι καθιερωμένο σε αυτά τα Άτυπα Συμβούλια διότι στα Άτυπα Συμβούλια δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν εκεί και ο κ. Τσαβούσογλου. Όσον αφορά δε το Κυπριακό γενικότερα, υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία αποδεικνύει μεταξύ άλλων και το δικό του ενδιαφέρον. Αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, βρίσκεται στο μέσο. Απομένουν τρείς σημαντικές συναντήσεις και ακολούθως η κα Λουτ θα ενημερώσει τον Γενεκό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος θα πάρει τις αποφάσεις αφού συζητήσει και με τα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτό που μπορούμε να πούμε, δεδομένης και της κρισιμότητας των στιγμών, είναι ότι ευελπιστούμε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Έχουμε ανταλλάξει και απόψεις με τον κ. Τσαβούσογλου αλλά δεν θεωρώ ότι θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Δεν υπάρχει κάτι που επιχειρούμε να κρατήσουμε μυστικό αλλά υπάρχει σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ πάνω στην οποία πρέπει όλοι να επενδύσουμε για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε απόψεις του κ. Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξή του στα ΝΕΑ;

Απάντηση: Πέραν των διάφορων δηλώσεων, συνεντεύξεων και φωτογραφιών που βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας, εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι η ουσία. Ακριβώς λόγω της κρισιμότητας των στιγμών δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε αντιπαράθεση ή σε δηλώσεις που θα παραπέμπουν αλλού σε σχέση με το Κυπριακό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την κρισιμότητα των στιγμών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού. Είναι και απαράδεκτη και επικίνδυνη, και έχουμε επενδύσει σε αυτήν την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που ξεκίνησε και με δική μας παρότρυνση, με παρότρυνση του Προέδρου της Δημοκρατίας και μπορώ να αναφέρω ότι αν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τοποθετηθούν ή ανταποκριθούν με τον τρόπο που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τοποθετηθεί, θεωρώ ότι υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Θεωρώ πως οτιδήποτε άλλο στην παρούσα φάση δεν είναι βοηθητικό σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι ούτε σωστό προς τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ καθώς αυτή τη στιγμή όλοι επενδύουμε έτσι ώστε να ξεκινήσει μια προσπάθεια. Ας κάνουμε λοιπόν υπομονή να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις.

Στη Βιέννη είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Κοτζιά αλλά και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ και την Ύπατη Εκπρόσωπο, οι οποίοι θα συναντηθούν με την κα Λουτ. Εκτιμώ ότι περί τις 15 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι συναντήσεις της κας Λουτ, θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα τύχει ενημέρωσης για τα αποτελέσματα και ευελπιστούμε ότι τα αποτελέσματα από αυτή την αποστολή θα είναι θετικά έτσι ώστε οι συνομιλίες να επαναρχίσουν από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στην Τουρκία και θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση και συντονισμό ειδικότερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Μπορώ να αναφέρω ότι σύντομα θα υπάρξει και συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να γίνει συνολική ανταλλαγή απόψεων πριν τη μετάβαση στη Νέα Υόρκη και ευχή και προσδοκία μας είναι να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Ερώτηση: Στη συνάντησή σας με τον Βρετανό ομόλογό σας συζητήσατε για πιθανές συνέπειες του Brexit στην Κύπρο;

Απάντηση: Φυσικά συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Το ένα θέμα ήταν το Κυπριακό και το άλλο ήταν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Για να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο, αναφέρω ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις. Παραμένει η πολιτική βούληση από πλευράς Βρετανίας και ΕΕ να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και σχεδιασμός σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Αν φτάσουμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα είναι και μια αρνητική εξέλιξη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, γίνονται σχεδιασμοί μέχρι τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία. Αυτοί οι σχεδιασμοί γίνονται και από την πλευρά της Βρετανίας και από την πλευρά των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά, επικεντρωνόμαστε στο σχέδιο Α, το οποίο είναι να βρεθεί συμφωνία μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από πλευράς της ΕΕ και της Βρετανικής Κυβέρνησης.

Ερώτηση: Σας είπε ο κ. Χαν κάτι σχετικά με δημιουργία λιμανιού στο Ακρωτήρι στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit;

Απάντηση: Θέματα κυπριακού και βρετανικού ενδιαφέροντος, αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα συζητηθούν σε διμερές επίπεδο. Υπάρχει εξάλλου και διάλογος σε εξέλιξη στο πλαίσιο των ευρύτερων διαπραγματεύσεων που αφορά τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου για να μην επηρεαστούν με κανένα τρόπο τα δικαιώματα των όσων εργάζονται ή ζουν εντός των Βρετανικών Βάσεων. Αυτή είναι και η ξεκάθαρη θέση της Βρετανικής Κυβέρνησης και εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα γενικότερα στα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος.»

ΝΝ/ΑΧ/ΣΧ