Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-09-2018 20:42

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στην εκδήλωση «Καφενείο Αγάπης» από το φιλανθρωπικό Σωματείο «Άξιον Εστί»

Σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, είναι εμφανές η σημασία που αποδίδει μία κοινωνία στην έννοια των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, δικαιώματα τα οποία  προσδιορίζουν το επίπεδο της δημοκρατίας και το ρόλο που το κράτος επιτελεί στην κοινωνία.

Για την κοινωνία, η ποιότητα της δημοκρατίας περνά μέσα από την ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία των πολιτών. Και ο πολίτης που έχει προσωπικότητα και αξία, είναι αυτός που δεν ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του αλλά ενδιαφέρεται και για τους άλλους.

Ανήκει κάπου και φροντίζει για το σύνολο, στο οποίο ανήκει. Αυτό είναι το ζητούμενο και κυρίως είναι ο στόχος των σύγχρονων κοινωνιών των επόμενων ετών. Κοινωνία, με ανοιχτή και ελεύθερη συμμετοχή, άποψη, έκφραση και προσφορά.

Και είναι σημαντικό να έχουμε πολίτες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι, που είναι ενημερωμένοι, ξέρουν τα δικαιώματα τους  και τις υποχρεώσεις τους, εκφράζουν  την άποψή τους και συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Ενημερώνονται για τα κοινά, προστατεύουν το περιβάλλον, διεκδικούν  τα δικαιώματά τους στο δημόσιο χώρο και σέβονται τη διαφορετικότητα.

Η προσφορά του εθελοντισμού σε όλα τα επίπεδα,  έχει αναγνωριστεί όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και από την Πολιτεία. Η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά αναδεικνύεται ως σημαντικό εργαλείο πρόληψης ενάντια στις εξαρτήσεις, όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ αλλά και για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, και των ανισοτήτων, καθώς επίσης συμβάλει στην εμπέδωση αξίων στην κοινωνία. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή του στην προσωπική ανάπτυξη των νέων, δίνοντας τους την δυνατότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις, εκτός του πλαισίου της επίσημης εκπαίδευσης.

Σε τοπικό επίπεδο οι οργανωμένοι φορείς διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγιή απασχόληση των νέων και την προβολή πολιτιστικών,  ανθρωπιστικών,  αθλητικών ή άλλων δράσεων.

Τέτοιος φορέας είναι και το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Άξιον Εστί» Λιβαδιών.

Το Σωματείο «Άξιον Εστί» έχει πολυδιάστατη προσφορά με έμφαση στον πολιτισμό και ανθρωπισμό, την προαγωγή και βελτίωση των αξίων και εθίμων του τόπου μας, και όλα αυτά γίνονται μέσω της εθελοντικής προσφοράς.  

Συμβάλει στην υγιή απασχόληση και ψυχαγωγία των πολιτών και την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ τους.

Όλα τα πιο πάνω επιτυγχάνονται με την διοργάνωση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, και με την ανάπτυξη δράσεων για στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Θα ήθελα να συγχαρώ το διοικητικό συμβούλιο και  τους εθελοντές  του Σωματείου για το σημαντικό έργο στην εμπέδωση των σωστών αξιών και τη δυνατότητα που δίνουν στους πολίτες της τοπικής κοινωνίας  να δραστηριοποιούνται στα κοινά.

Σημαντική είναι και η στήριξη του Δήμου και της Εκκλησίας και τους συγχαίρω για την σημαντική συμβολή τους.

Ο εθελοντισμός είναι η πολυμορφική διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, η οποία ανοίγει τους δρόμους της δημιουργίας ενός κοινωνικού περιβάλλοντος εμπλουτισμένου με αξίες και αρετές οι όποιες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων προβλημάτων.

Να ευχαριστήσω και όλους εσάς για την παρουσία σας και στήριξη στο σημαντικό έργο του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Άξιον Εστί».

___________

ΑΧ/ΣΧ