Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-09-2018 17:12

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας

LeDrian: «Θέλουμε την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, έχοντας ως σαφή αναφορά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι επίσης σημαντικό η λύση να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο»

Ν. Χριστοδουλίδης: «H διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία, σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση»

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του  κ. Jean-Yves Le Drian, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Στη συνέχεια σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Κύπρο, και μάλιστα αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις παραδοσιακά στενές και φιλικές σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό το τελευταίο διάστημα που μας επιτρέπει να πούμε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο καλύτερο σημείο διαχρονικά, και αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας σχέση. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι δύο χώρες, οι κυβερνήσεις και οι λαοί μας, μοιράζονται τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις, ενώ και το όραμά μας για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία στην Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα στον 21o αιώνα είναι κοινό».

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης προέβηκαν σε μια διεξοδική ανασκόπηση του φάσματος των διμερών μας σχέσεων και αντάλλαξαν απόψεις για ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα που  απασχολούν τις δύο χώρες. «Μέσα από τις ειλικρινείς και ανοικτές διαβουλεύσεις που είχαμε, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις των χωρών μας συμπίπτουν σε πολλούς τομείς, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση της στενής μας συνεργασίας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις «ενόψει και της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε, για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό και για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μέσω της κας Λουτ για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Crans-Montana και με μοναδικό στόχο, θέλω να το επαναλάβω, την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε, επίσης, τη βαθύτατη εκτίμηση της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη διαχρονική στάση της Γαλλίας στο Κυπριακό αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει τόσο ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως, επίσης, και ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους και σε συνέχεια των όσων λέχθηκαν στη συνάντηση που προηγήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν θέματα που άπτονται των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, σημειώνοντας ότι «ενδιαφέρουν άμεσα ασφαλώς και τη Γαλλία λόγω του έντονου ενδιαφέροντος της εταιρείας ΤΟΤΑL — το οποίο ιδιαίτερα χαιρετίζουμε — αλλά και της σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου στην επίτευξη του στόχου  της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», επεσήμανε ο κ. Υπουργός, εκφράζοντας παράλληλα και δημόσια την απόλυτη ικανοποίησή του για την ανταλλαγή απόψεων που είχε επί του συγκεκριμένου θέματος με τον Γάλλο ομόλογό του.

Περαιτέρω, ανάμεσα σε άλλα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένων και των Ευρω-τουρκικών σχέσεων και της προοπτικής αναθέρμανσης των σχέσεων της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες. Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για το μεταναστευτικό, το οποίο όπως είπε «είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις που φέρνουν την Κύπρο αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων πολιτικού ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού».

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), «την οποία θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια ενίσχυσης του διεθνούς αντίκτυπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο της οποίας η Κύπρος έχει ήδη συνεργασία με τη Γαλλία σε τέσσερα προγράμματα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του ότι «Η Κύπρος παρακολουθεί στενά και χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες της Γαλλίας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας και προσεγγίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τις ιδέες που έχει εκφράσει ο Πρόεδρος Μακρόν υπέρ της ανάγκης να αναλάβει η Ευρώπη τη στρατηγική της αυτονομία και να ενισχύσει την αλληλεγγύη της προς τα κράτη μέλη στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας». Η θέση της Κύπρου στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και η εγγύτητά της με την ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Μέσης Ανατολής, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, την καθιστούν αναπόσπαστο μέρος για τη συνολική και επιτυχή υλοποίηση της όποιας σχετικής πρωτοβουλίας ενώ συμπλήρωσε ότι έχει διαβιβάσει στον Γάλλο ομόλογό του την ετοιμότητα και την προθυμία μας να διευρύνουμε τη συνεργασία μας και προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, σε συνάρτηση με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι λόγω του σημαίνοντος ρόλου της Γαλλίας στην περιοχή, ως Μεσογειακής και Ευρωπαϊκής δύναμης και μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενημέρωσε διεξοδικά τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών για τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και το έργο που επιτελείται στο πλαίσιο του δικτύου τριμερών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Κύπρος, από κοινού με την Ελλάδα, με τη συμμετοχή χωρών της περιοχής. «Θεωρούμε», ανέφερε «χρήσιμο να εξετάσουμε από κοινού τις προοπτικές πλήρους αξιοποίησης των θετικών συνεργειών, καθώς και το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης των συνεργασιών αυτών στο άμεσο μέλλον».

«Ως δύο μεσογειακά μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας, συζητήσαμε και για την ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού των Κρατών Μελών του Νότου, στην οποία αποδίδουμε  μεγάλη σημασία και η οποία θεωρούμε ότι δύναται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία, σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η Κυπρο-Γαλλική Στρατηγική Ατζέντα όπως, επίσης, η Συμφωνία για Συνεργασία σε Θέματα Άμυνας αποτελούν στέρεες βάσεις στις οποίες θα συνεχίσουμε να κτίζουμε ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μετά και τις σημερινές διαβουλεύσεις, οι δύο χώρες μπορούν να  πετύχουν πολύ περισσότερα.      

Από δικής του πλευράς ο κ. Le Drian  ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του που επιστρέφει στην Κύπρο την οποία είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί πολλές φορές υπό τις προηγούμενες ιδιότητές του. «Η φιλία μεταξύ των χωρών μας οδηγεί στην εμβάθυνση της συνεργασίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας τις χαρακτήρισε ως εξαιρετικές. «Οι δύο χώρες μας», είπε «συμμερίζονται την ίδια φιλοδοξία για την Ευρώπη. Η Γαλλία αγωνίζεται για μια πιο κυρίαρχη, ενωμένη, πιο δημοκρατική και πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, η φωνή της οποίας να ακούγεται με μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο. Από αυτή την προοπτική, χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ και φυσικά την Κύπρο, η οποία μοιράζεται αυτό το όραμα».

Στον τομέα της άμυνας η συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας είπε ο κ. Le Drian είναι αξιοσημείωτη και βασίζεται σε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. «Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και τα αεροσκάφη της Γαλλίας σταθμεύουν συχνά στην Κύπρο και είναι πάντα ευπρόσδεκτα» συνέχισε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τις Κυπριακές αρχές.

Η σχέση αυτή μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ανέφερε και να τεθεί σε μια ευρωπαϊκή προοπτική.

Μιλώντας για την οικονομική συνεργασία, αναφέρθηκε στις γαλλικές επενδύσεις στην Κύπρο και το γεγονός ότι τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου κτίστηκαν από γαλλοκυπριακή κοινοπραξία.  Ο κ. Le Drian εξέφρασε την επιθυμία του για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών σ’ αυτόν τον τομέα. «Νέες προοπτικές ανοίγονται ανέφερε, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό τομέα, όπως το ξενοδοχείο Accor στη Λεμεσό ή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με τη Monaco Telecom» ενώ πρόσθεσε ότι «μερικοί από τους οικονομικούς παράγοντες της Γαλλίας πλήττονται από τις τρέχουσες περιφερειακές αναταράξεις» και επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας για περιφερειακή σταθερότητα και την επιθυμία της να ξεπεραστούν οι διαφορές από σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνέχεια στις στενές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας σε πολιτιστικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη θέση που έχουν τα Γαλλικά στη δημόσια εκπαίδευση στην Κύπρο και είπε ότι επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυσή της. «Η δέσμευση της Κύπρου έναντι της Γαλλοφωνίας ανταποκρίνεται», είπε «σ’ αυτήν την προοπτική. Το Γαλλοκυπριακό Σχολείο Λευκωσίας είναι ένας ποιοτικός φορέας, ο οποίος αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό» και εξέφρασε την εκτίμησή του προς την Κυβέρνηση για την ουσιώδη στήριξη που παρέχει.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Le Drian είπε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει εκτενώς για αυτό το θέμα με τον κ. Χριστοδουλίδη. «Πράγματι το κυπριακό πρόβλημα από το 2004 όταν εντάχθηκε η Κύπρος στην ΕΕ είναι, επίσης, ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Γι΄ αυτό το ευαίσθητο θέμα η Γαλλία έχει μια σταθερή θέση αρχής», πρόσθεσε. «Θέλουμε την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, έχοντας ως σαφή αναφορά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι, επίσης, σημαντικό η λύση να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο. Σε αυτό το πνεύμα και σε αυτή τη βάση υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για μια ενδοκυπριακή λύση. Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην έκθεση την οποία θα υποβάλει σύντομα η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, κα Lute» ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν σύντομα, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έγινε σε προηγούμενες συζητήσεις και με κοινή επιθυμία να βρεθεί μια λύση. «Ελπίζουμε»,  είπε «όπως και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή του τον περασμένο Ιούνιο, ότι οι κοινωνίες των πολιτών μπορούν να έρθουν πιο κοντά, ιδίως με την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Η Γαλλία, συνέχισε ο κ. Le Drian, είναι στη διάθεση όλων των Κυπρίων για να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που υπάρχει στο νησί πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο υπέρ της ασφάλειας.

«Για εμάς, η προτεραιότητα είναι η ασφάλεια της Κύπρου σε μια περιοχή ιδιαίτερα ταραγμένη», δήλωσε.

Σχετικά με την UNFICYP, ανέφερε ότι μπορούν να εξεταστούν κάποιες προσαρμογές όμως η Γαλλία θεωρεί ότι εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η σταθερότητα στο έδαφος, ειδικά όταν οι εντάσεις φαίνεται να αυξάνονται κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Τέλος, ο κ. Le Drian εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι την επόμενη φορά που θα έρθει στο νησί οι ενδοκοινοτικές διαπραγματεύσεις θα έχουν ξαναρχίσει και ότι θα προχωρήσουν ενώ επεσήμανε ότι ο διάλογος με την Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχιστεί τις ερχόμενες εβδομάδες για όλα αυτά τα θέματα.

____________

ΜΧ/ΣΧ