Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-09-2018 10:22

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση εξειδικευμένου περιστατικού μεταμόσχευσης

Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται με αφορμή την πρόσφατη επιτυχία του Μεταμοσχευτικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που έθεσε την Κύπρο στη λίστα των λιγοστών Κέντρων παγκόσμια που διενήργησαν μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή με σπάνιο μεταβολικό νόσημα πολύ υψηλού μετεγχειρητικού κινδύνου.

Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ιατρικής στον 20ο αιώνα έναντι της φθοράς στον ανθρώπινο οργανισμό που προκαλεί η χρόνια δυσλειτουργία κάποιου ζωτικού οργάνου. Στην Κύπρο ειδικά, παρέχεται η δυνατότητα για μεταμόσχευση νεφρού για ασθενείς σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και προσδίδει μεγαλύτερο και ποιοτικότερο προσδόκιμο ζωής στους ασθενείς, έναντι του «τεχνητού νεφρού», δηλαδή της αιμοκάθαρσης ή της περιτονιακής κάθαρσης.

Στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 30 Οκτωβρίου 1986 στο Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο,από τον Δρα Γιώργο Κυριακίδη και την ομάδα του, η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από μητέρα στην πάσχουσα κόρη της. Η επέμβαση αυτή αποτέλεσε ορόσημο στην κουλτούρα της Ιατρικής στην Κύπρο.

Για τα επόμενα 25 χρόνια και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών του Παρασκευαΐδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου το 2011, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 900 νεφρικές μεταμοσχεύσεις με την αρωγή του Κράτους, αλλά και φιλανθρωπικών οργανώσεων ασθενών και φίλων.

Σήμερα, 32  χρόνια μετά την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Κύπρο, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έχει να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα σε σχέση με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Με τη λειτουργία του Μεταμοσχευτικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 200 μεταμοσχεύσεις νεφρών, με το ποσοστό της βιωσιμότητας των μοσχευμάτων αλλά και των ίδιων των ασθενών να είναι πολύ ψηλότερα από το μέσο όρο  σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Τα αποτελέσματα αυτά είναι αδιαμφησβήτητα από τα καλύτερα παγκοσμίως και τιμούν την πατρίδα μας.

Σήμερα λειτουργούν πέντε Μονάδες Αιμοκάθαρσης παγκύπρια, όπου εξυπηρετούνται περίπου 800 ασθενείς αιμοκάθαρσης και περιτοναϊκής κάθαρσης. 800 ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού βρίσκονται υπό παρακολούθηση στα Δημόσια Νοσηλευτήρια και εκτελούνται κατά μέσο όρο 25 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ετησίως. Το ηλεκτρονικό λογισμικό σύστημα για την κατανομή οργάνων από μεταθανάτιους δότες που εφαρμόζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας επιβεβαιώνει τη διαφάνεια στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, προάγοντας την ισότητα, τις ευκαιρίες για μεταμόσχευση και βελτιστοποιώντας την κατανομή των σπάνιων μοσχευμάτων για τη μέγιστη βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα.

Αγαπητοί φίλοι,

Για να μπορούμε να περηφανευόμαστε για τις επιτυχίες του Μεταμοσχευτικού μας Κέντρου, χρειάζεται κάποιοι άλλοι από εμάς να δείξουν τον αλτρουισμό τους μέσα από τη δωρεά οργάνων. Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για την αύξηση της δωρεάς από μεταθανάτιους δότες, μέσω ενεργειών που συντείνουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κορυφαία πράξη αλτρουισμού που είναι η μεταθανάτια, αλλά και η ζώσα δωρεά οργάνων.

Ορόσημο στην καλλιέργεια κουλτούρας για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων, τοποθετώντας τη δωρεά οργάνων στην καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη, η πρόσφατη ψήφιση νόμου για την θεσμοθέτηση της δωρεάς οργάνων μεταθανάτια μέσω της διαδικασίας έκδοσης άδειας οδήγησης.

Παράλληλα, η πολιτεία αναγνωρίζοντας εμπράκτως την προσφορά των θανόντων δοτών οργάνων και ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς και τους συγγενείς τους, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι άμεσες οικογένειες των θανόντων δοτών δικαιούνται πλέον δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι δε ζώντες δότες οργάνων παρακολουθούνται δια βίου δωρεάν στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, για θέματα που σχετίζονται με τη δωρεά του νεφρού τους.

Καταληκτικά, το Υπουργείο Υγείας, έχοντας ως γνώμονα την σημαντικότητα της μεταμόσχευσης οργάνων, προχώρησε στην επαρκή στελέχωση της Μεταμοσχευτικής  Κλινικής, και με την ολοκλήρωση πλέον της Νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης, προχωρούμε στη δημιουργία ανεξάρτητου χώρου για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο, όπου θα περιθάλπονται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς κατ’ αποκλειστικότητα.

Η δαπάνη για τη δημιουργία Μεταμοσχευτικού  Κέντρου έχει ήδη συμπεριληφθεί στους Προϋπολογισμούς του Υπουργείου και σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες, το έργο αξίας €320.000, αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2019.  

Κυρίες και Κύριοι,

Προτού δώσω τον λόγο στον Καθηγητή Βασίλη Χατζηαναστασίου, ο οποίος θα μας παρουσιάσει λεπτομερώς την πρόσφατη επιτυχία του Μεταμοσχευτικού Κέντρου, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον ίδιο όσο και κάθε μέλος της ομάδας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ξεχωριστά που εργάστηκαν από κοινού για την επιτυχή έκβαση αυτής της πρωτοπόρας  μεταμόσχευσης. Το πολυσήμαντο έργο σας τοποθετεί τη χώρα μας στον παγκόσμια χάρτη των μεταμοσχεύσεων και αποδεικνύει για ακόμα μια φορά το εξαίρετο έργο που επιτελείται στα δημόσια νοσηλευτήρια του τόπου. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.

(ΜΚΥ)