Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-09-2018 14:45

Απελευθέρωση θαλάσσιας πράσινης χελώνας στη θάλασσα, μετά από περίθαλψη

Μια πράσινη θαλάσσια χελώνα (Chelonia mydas) απελευθερώθηκε σήμερα στο φυσικό της περιβάλλον στην παραλία του Μενεού, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή.

Πρόκειται για την «Ελευθερία», μια ενήλικη θηλυκή πράσινη χελώνα μήκους 83 cm και πλάτους 69 cm που ζυγίζει γύρω στα 68 kg. Η χελώνα εντοπίστηκε στις 2 Ιουλίου 2018 στην Λεμεσό από πολίτες και παρουσίαζε δυσκολία στην κίνηση και στην κατάδυση, ενώ δεν μπορούσε να τραφεί μόνη της. Η χελώνα μεταφέρθηκε άμεσα στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας (ΕΚΘΥΚ) του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ), που μέρος του λειτουργεί και ως Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών από προσωπικό του ΤΑΘΕ.

Μετά από επισταμένη θεραπεία και φροντίδα για δύο μήνες από το προσωπικό του ΕΚΘΥΚ, η χελώνα αποθεραπεύτηκε και αφού εξετάστηκε για την ικανότητα της να κολυμπά, να καταδύεται και να τρέφεται, μεταφέρθηκε στην παραλία για την απελευθέρωση της. Η όλη διαδικασία στέφθηκε με επιτυχία, αφού η υγιής πλέον χελώνα επέστρεψε στη θάλασσα.

Μετά την απελευθέρωση της χελώνας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και ειδικότερα των θαλασσίων χελωνών, που είναι κινδυνεύοντα είδη. Συνεχάρη επίσης το ΤΑΘΕ για την πλούσια δράση του σε σχέση με τη διατήρηση των ειδών θαλάσσιας χελώνας που απαντούν στην Κύπρο, η οποία έχει φέρει θετικά αποτελέσματα που αντικατοπτρίζονται στην αύξηση των χελωνών που γεννούν στο νησί μας κατά τα τελευταία χρόνια. Η επιτυχία των προγραμμάτων και δράσεων του ΤΑΘΕ, δήλωσε ο κ. Καδής, αναγνωρίζεται διεθνώς.

Κάθε χρόνο το ΤΑΘΕ περιθάλπει περίπου δέκα χελώνες και όσες από αυτές καταφέρουν να αποθεραπευτούν πλήρως, απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, τη θάλασσα, για το μεγάλο ταξίδι της ζωής τους.

Το ΤΑΘΕ συμμετέχει επίσης στο Πρόγραμμα της ΕΕ «LIFE EUROTURTLES» μαζί με άλλους οκτώ εταίρους, μέσω του οποίου υλοποιούνται και Δράσεις με στόχο την μείωση των θανάτων των θαλάσσιων χελωνών που καταγράφονται κάθε χρόνο. Εντός του πλαισίου αυτού, έχουν ετοιμαστεί κατάλληλα κουτιά Πρώτων Βοηθειών, τα οποία χρησιμοποιούνται από το προσωπικό των Επαρχιακών Γραφείων του Τμήματος για αντιμετώπιση περιστατικών τραυματισμένων χελωνών. Επιπρόσθετα, μέσω του Προγράμματος αυτού, αγοράστηκε εξοπλισμός για την αναβάθμιση του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στο ΕΚΘΥΚ του ΤΑΘΕ.

(ΜΑΚ/ΜΓ/ΕΙ)