Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-12-2023 12:16

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας δρος Πόπης Κανάρη σε συνέντευξη Τύπου για την Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει το Υπουργείο Υγείας, η οποία αποσκοπεί στην ενημέρωση στα θέματα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού Κανονισμού 2021/2282, ο οποίος αποτελεί μια νέα πρόκληση στον τομέα της υγείας.

H Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας είναι μια διαδικασία βασισμένη σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία (Real Word Εvidence) που αξιολογεί ανεξάρτητα και αντικειμενικά μια νέα ή υπάρχουσα τεχνολογία υγείας, όπως φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Παράλληλα, επικεντρώνεται στα πιθανά οφέλη μιας νέας τεχνολογίας υγείας σε σύγκριση με την υφιστάμενη στο σύστημα υγείας.

Η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας αποσκοπεί στη βελτίωση της εφαρμογής αποδοτικών νέων τεχνολογιών, στην αποτροπή της υιοθέτησης τεχνολογιών των οποίων η αξία μπορεί να αμφισβητηθεί για τα συστήματα υγείας και στην αποφυγή καθυστέρησης στην εισαγωγή νέων υποσχόμενων φαρμάκων ή ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Επιπλέον, αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν πιο σωστή εφαρμογή μίας νέας τεχνολογίας υγείας στα συστήματα υγείας, συμβάλλοντας έτσι στη χάραξη ορθής πολιτικής.

Η διαδικασία αυτή, πέραν του ότι προάγει τη φροντίδα υγείας με βάση τα επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, συμβάλλει στην ιεράρχηση των τεχνολογιών υγείας με βάση την υψηλότερη προστιθέμενη αξία της κάθε τεχνολογίας και εφαρμόζεται τόσο στις νεοεισερχόμενες τεχνολογίες όσο και στις υφιστάμενες τεχνολογίες.

Ο ρόλος της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στη βιομηχανία είναι εξίσου σημαντικός, καθώς η διαδικασία αυτή συμβάλλει στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικής προβλεψιμότητας παρέχοντας παράλληλα κίνητρα για καινοτομία. Η εφαρμογή της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας σε μία καινοτόμο τεχνολογία υγείας, με την προστιθέμενη αξία (added value) που προσδίδει στους ασθενείς, φαίνεται ότι επηρεάζει τη βιομηχανία στη λήψη μακροπρόθεσμων αποφάσεων για επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη (Research & Development), παρέχοντας επιπλέον κίνητρα για την ενθάρρυνση της καινοτομίας προς όφελος των ασθενών. Ειδικότερα, μπορεί να συμβάλει στην καθοδήγηση της βιομηχανίας για την εισαγωγή σε νέες καινοτόμες φαρμακοθεραπείες για τις ανεκπλήρωτες ανάγκες υγείας (unmet medical needs).

Η εφαρμογή της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας συμβάλλει εποικοδομητικά στην ενίσχυση της διαφάνειας για τη λήψη αποφάσεων, με την άμεση και ενεργό συμμετοχή των βασικών ενδιαφερομένων όπως είναι οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας. Τα στοιχεία που παρέχουν οι ασθενείς έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αξιολόγηση των επιλογών θεραπείας.

Ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας αφορά κυρίως στη δημιουργία ενός μηχανισμού για κοινές κλινικές αξιολογήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τα κράτη μέλη ως βάση για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται, για να ληφθούν οι αποφάσεις συμπερίληψης στα συστήματα υγείας τους.

Ο ευρωπαϊκός Κανονισμός θέτει θεμελιώδεις στόχους ως προς τη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και τη δικαιοσύνη. Πέρα από αυτό, εκτός από τη βελτιωμένη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ο Κανονισμός αναμένεται ότι θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο σε εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φίλες και φίλοι,

Η ιατροφαρμακευτική αγωγή αποτελεί για τον Κύπριο πολίτη ουσιώδες αγαθό. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης νέων και καινοτόμων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα έντονος λόγω ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Η Κύπρος ως μικρή χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα προσβασιμότητας στις καινοτόμες θεραπείες. Η χώρα μας θα μπορεί με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού Κανονισμού να διασφαλίσει την παροχή υψηλού επιπέδου υγείας με την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Παράλληλα, εκτός από τους ασθενείς θα επωφεληθούν οι επαγγελματίες υγείας με τη δυνατότητα παροχής των νεότερων θεραπειών, καθώς και η ερευνητική κοινότητα με την προώθηση της καινοτομίας για τις ανεκπλήρωτες ανάγκες υγείας.

Η Κύπρος αποτελεί ενεργό μέλος της νέας κεντρικής διαδικασίας αξιολογήσεων τεχνολογιών υγείας, συμμετέχοντας, μέσω των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών για τα φαρμακευτικά προϊόντα και των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σε όλες τις σχετικές Επιτροπές και ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Mε αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται τόσο η απόκτηση γνώσης και η ετοιμότητα να εφαρμοσθεί ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας όσο και η συμβολή της Κύπρου στη διαμόρφωση των κατευθυντήριων οδηγιών, στην ετοιμασία προτύπων εγγράφων και των Κανονιστικών Διατάξεων που θα περιβάλλουν τον ευρωπαϊκό Κανονισμό.  

Για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού Κανονισμού, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή τον Ιανουάριο 2025, το Υπουργείο Υγείας έχει υποβάλει πρόταση για τεχνική υποστήριξη μέσω Τεχνικής Βοήθειας (ΤSI) από τη Γενική Διεύθυνση Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG Reform) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η εφαρμογή της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, με βάση τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

(ΔΚ/ΕΠ/ΑΦ)