Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-12-2023 13:58

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Επικοινωνιών κ. Γιώργου Μιχαηλίδη στο Συνέδριο «Γυναίκες στην Κυβερνοασφάλεια»

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο δεύτερο συνέδριο με τίτλο «Γυναίκες στην Κυβερνοασφάλεια», το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γραφείου του Επιτρόπου Επικοινωνιών (Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας) του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να είμαι εδώ σήμερα, για να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις και δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2023 πάνω σε θέματα που αφορούν την κρίσιμη πτυχή της κυβερνοασφάλειας και για να παραθέσουμε τις απόψεις μας για τις προκλήσεις που ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί.

Σήμερα στο συνέδριό μας έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε εκπροσώπους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), καθώς και επίτιμες καλεσμένες από τον ακαδημαϊκό, ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίες θα μας μιλήσουν για τις δράσεις, τις εμπειρίες και τις μεγάλες προοπτικές που προσφέρει ο επαγγελματικός κλάδος της κυβερνοασφάλειας.

Η κυβερνοασφάλεια είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας.  Στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε ο κυβερνοχώρος είναι ένας χώρος όπου καθημερινά πραγματοποιούνται αμέτρητες συναλλαγές και επικοινωνίες, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η ασφάλεια των δεδομένων και των συστημάτων πληροφοριών  είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής αλλά και πολλών άλλων πτυχών της δημόσιας σφαίρας, όπως η επιχειρηματικότητα, η οικονομία, η εκπαίδευση, η υγεία, ακόμη και η ασφάλεια των ίδιων των κρατών.

Είναι γεγονός ότι τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν τρωτά σημεία στον κυβερνοχώρο παράλληλα με τις απειλές που ελλοχεύουν.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ανάγκες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να αυξάνονται συνεχώς σε σχέση με τον αριθμό του καταρτισμένου προσωπικού που μπορεί να επιτελέσει αυτό το σημαντικό έργο στο πολύ ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων της κυβερνοασφάλειας. Οι προοπτικές εργοδότησης είναι τεράστιες, αφού τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες που αποφοιτούν από προγράμματα σχετικά με την κυβερνοασφάλεια μπορούν να εργαστούν άμεσα ως μηχανικοί, ως σύμβουλοι διαφόρων ειδικοτήτων στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, ως ερευνητές σε ερευνητικά έργα και προγράμματα καθώς και σε άλλους τομείς που αναφύονται συνεχώς λόγω της ραγδαίας εξέλιξης του τομέα. 

Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον προκλήσεων που αφορούν την έλλειψη των απαραίτητων ή επαρκών δεξιοτήτων που απαιτείται να έχει το προσωπικό, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Από την καθημερινή αλληλεπίδραση που έχουμε με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει έλλειψη αντίληψης των τεράστιων κινδύνων που ελλοχεύουν. Αυτό πηγάζει κυρίως από την έλλειψη κατάρτισης, δηλαδή, την έλλειψη προσόντων και δεξιοτήτων, κάτι που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μεθοδικά, με δημιουργικότητα και καινοτομία. Δεν πρόκειται για φαινόμενο που χαρακτηρίζει μόνο την Κύπρο. Πλέον, είναι κοινώς παραδεκτή η έλλειψη του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα υπολογίζεται σε εκατομμύρια θέσεις.

Αν και ο τομέας της κυβερνοασφάλειας θεωρείται ευρέως ως προοδευτικός, η πραγματικότητα είναι ότι σε μεγάλο βαθμό παραμένει ένα επάγγελμα που εξακολουθεί να είναι ανδροκρατούμενο. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, όπως για παράδειγμα το Women in Cybersecurity 2022 Report, οι γυναίκες παγκοσμίως κατά το έτος 2022 κατείχαν μόλις το 25% των θέσεων εργασίας στην κυβερνοασφάλεια.  Είναι ενθαρρυντικό το ότι διαφαίνεται μια αυξητική τάση, καθώς το ποσοστό αυτό ήταν στο 20% το 2019 και περίπου στο 10% το 2013.

Σήμερα στην Κύπρο οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% των θέσεων εργασίας στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Στο Γραφείο Επιτρόπου Επικοινωνιών, λαμβάνοντας υπόψη την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) και το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), εργοδοτούνται συνολικά 102 άτομα, εκ των οποίων οι 40 είναι γυναίκες.

Συγκεκριμένα, στην ΑΨΑ και στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας εργάζονται 40 άτομα εκ των οποίων οι 5 είναι γυναίκες. Είναι σημαντικό εδώ να αναφέρω ότι κατά την προκήρυξη για τις 18 μόνιμες θέσεις Μηχανικού Ψηφιακής Ασφάλειας από τις 222 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μόνο οι 28 ήταν από γυναίκες, ποσοστό που μεταφράζεται σε 12,6%. Κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων, 3 από τις 18 θέσεις πληρώθηκαν από γυναίκες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 16,6%.

Το Γραφείο Επιτρόπου Επικοινωνιών έχει καθήκον να επισημαίνει τη σημαντικότητα αυτού του τομέα. Γι’ αυτό θα συνεχίσει να προωθεί την ενημέρωση για ευαισθητοποίηση του κοινού και όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως τα σχολεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με διάφορες δραστηριότητες και εκστρατείες, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί τη συμμετοχή όλων ανεξαρτήτως φύλου.

Το Γραφείο εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση μέσω μιας σειράς δράσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2023 και άλλων που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2024 όπως:

  • Διαδικτυακή εκστρατεία για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.
  • Τη συνεχή συνεργασία με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για την ανταλλαγή πληροφοριών και την αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών.
  • Την παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την κυβερνοασφάλεια σε πολίτες, επιχειρήσεις και οργανισμούς καθώς και σε σχολεία, όπως για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Cybersafety 5.
  • Την προκήρυξη νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων «Ενίσχυσης Κυβερνοασφάλειας στις Κυπριακές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) 2023» ύψους €1.000.000.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Γραφείο του Επιτρόπου Επικοινωνιών είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να εργάζεται τόσο για την ευαισθητοποίηση του κοινού όσο και για την ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να ασχοληθούν με τον τομέα της κυβερνοασφάλειας.  Οι ιδέες σας είναι ευπρόσδεκτες, ελάτε να μιλήσουμε.

Εν κατάκλειδι, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το προσωπικό που δούλεψε σκληρά για τη διοργάνωση του συνεδρίου, καθώς και τους ομιλητές και τις ομιλήτριες του συνεδρίου για την πολύτιμη παρουσία τους.

Εύχομαι αυτό το συνέδριο να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και ενδυνάμωσης για όλους μας.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

(ΜΣ/ΕΑθ)