Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-01-2024 13:44

Ομιλία της απερχόμενης Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου Υγείας

Σήμερα στέκομαι ενώπιόν σας για να κλείσω τον κύκλο ενός αξιόλογου ταξιδιού μου. Είχα την τιμή να υπηρετήσω σε αυτό το σημαντικό χαρτοφυλάκιο και να εργαστώ με μια αφοσιωμένη ομάδα επαγγελματιών. Η θητεία μου ως Υπουργού Υγείας ήταν εμπειρία πλούσια σε προκλήσεις αλλά και επιτυχίες. Από αυτή τη θέση εργάστηκα από την πρώτη ημέρα με ζήλο και πάθος έχοντας κατά νουν μόνο το κοινό καλό. Γι’ αυτό και σήμερα παραδίδω τα κλειδιά αυτού του Υπουργείου με υπερηφάνεια, γνωρίζοντας ότι έδωσα το άπαν των δυνάμεών μου, όπως έκανα εξάλλου σε κάθε θέση που υπηρέτησα στη μακρά πορεία μου.  

Κατά τους δέκα μήνες παραμονής μου στο Υπουργείο Υγείας καταφέραμε να επιτύχουμε πολλά. Καταφέραμε από τις 77 δράσεις που έθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής του να υλοποιήσουμε 26 δράσεις στην ολότητά τους. Επίσης, άλλες 16 δράσεις από τις συνολικά 77 υλοποιήθηκαν σε ποσοστό 75% και 22 δράσεις σε ποσοστό 50%. Και αυτά όλα για ένα πενταετές πρόγραμμα.

Συνεπώς, υλοποιήσαμε έναν μεγάλο αριθμό δράσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αγγίξαμε θέματα που χρόνιζαν στα συρτάρια του Υπουργείου. Παράλληλα, προωθήσαμε προς υλοποίηση κι άλλες δράσεις, οι οποίες δεν βρίσκονταν στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του κ. Χριστοδουλίδη, όπως η προώθηση συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για θέματα μεταμοσχεύσεων, αγοράς φαρμάκων και ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ψυχικής υγείας.

Ενδεικτικά αναφέρω ακόμα λίγα. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μια μεγάλη εκστρατεία για προώθηση του επαγγέλματος του νοσηλευτή, η οποία θα καλύπτει πάρα πολλές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων και υποτροφιών, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα προωθήσουμε τη μεταλυκειακή διετή φοίτηση φροντιστών.

Επίσης, ολοκληρώσαμε τη Στρατηγική σχετικά με την Προώθηση του Φυσιολογικού Τοκετού, η οποία αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ολοκληρώθηκε και η προεργασία για την έναρξη του Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης με την εφαρμογή πρωτοκόλλων και ταυτόχρονη προετοιμασία της νομοθεσίας.

Παράλληλα, σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια που αφορούν: στην Παροχή Υπηρεσιών Ασθενοφόρων, τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, την Ανακουφιστική Φροντίδα και τη Λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών.

Σημειώνω ότι έγιναν πάρα πολλά και στον τομέα της πρόληψης μέσω νέων πληθυσμιακών προγραμμάτων, τα οποία θα ξεκινήσουν εντός του 2024 και μέσω της αναβάθμισης κάποιων υφιστάμενων. 

Όλα τα πιο πάνω δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς τη στήριξη της ομάδας μου εντός και εκτός Υπουργείου, των Τμημάτων του Υπουργείου, του ΟΑΥ, του ΟΚΥπΥ, της Ιατρικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας και όλων των επαγγελματιών υγείας, της ΟΣΑΚ και άλλων μη κερδοσκοπικών οργανισμών και οργανωμένων συνόλων, τα οποία εθελοντικά συμπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό το έργο του Υπουργείου και στους οποίους οφείλω εγκάρδιες ευχαριστίες.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη προς όλους τους πιο πάνω και ιδιαίτερα στους συνεργάτες μου για την αφοσίωση και τη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Ένα ταξίδι με την αμέριστη στήριξη της οικογένειάς μου, την οποία ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά. Ένα ταξίδι με αδιαπραγμάτευτες αξίες που δεν είναι άλλες από την υγεία και ευημερία των συμπολιτών μας. Κάθε πρόκληση αντιμετωπίστηκε με αποφασιστικότητα και κάθε επιτυχία ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας και συνεπούς προσπάθειας.

Αγαπητέ μου κ. Δαμιανού,

Όπως γνωρίζετε, αναλαμβάνετε τα ηνία ενός ευαίσθητου Υπουργείου, αφού πραγματεύεται το πιο πολύτιμο αγαθό, την Υγεία. Οι απαιτήσεις είναι πραγματικά πολλές και αρκετές φορές η εξίσωση προς επίλυση ζητημάτων που άπτονται αυτού του τομέα δεν είναι εύκολη.

Εκφράζω τη βαθιά μου πεποίθηση ότι θα αφοσιωθείτε στη συνέχιση των προσπαθειών που έγιναν τόσο από εμένα όσο και από τους προκατόχους μου για αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει και θα μείνει. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, όπως προανέφερα, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε το Γενικό Σύστημα Υγείας εστιάζοντας στην πρόληψη, την προσβασιμότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών. Παρά τις προκλήσεις, καταφέραμε να επιτύχουμε ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις. Το Γενικό Σύστημα Υγείας μας απαιτεί συνεχή ενίσχυση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Σήμερα, φεύγοντας από αυτή τη θέση, ένας κύκλος κλείνει. Σας διαβεβαιώνω, ωστόσο, ότι θα συνεχίσω να καλλιεργώ μια ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία για το κοινό καλό. Είναι σημαντικό εξάλλου να αντιληφθούμε ότι κάθε θητεία, από όποιο μετερίζι και εάν βρισκόμαστε, αποτελεί μια στιγμή στο χρόνο, με την αξία της να διακρίνεται στο πώς διατηρούμε την αξιοπρέπεια και το ήθος μας και συνεισφέρουμε στο κοινό καλό.

Κύριε Δαμιανού,

Σας εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στους στόχους που έχετε θέσει.

(ΔΚ/ΕΠ)