Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2024 11:16

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτας Δημητρίου σε εκδήλωση της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων

 

23 Ιανουαρίου 2024 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Αγαπητοί συνάδελφοι / συναδέλφισσες

Αγαπητέ πρόεδρε, πρώην αξιωματούχοι

και μέλη της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων

Κυρίες και Κύριοι

Πρώτα από όλα αισθάνομαι βαθύτατα την ανάγκη να εκφράσω από καρδιάς τον σεβασμό αλλά και τον απέραντο θαυμασμό που τρέφω: για το κουράγιο, τη δύναμη και το σθένος ψυχής, ανθρώπων που αναμετρούνται με τη λήθη μέρα με τη μέρα και δοκιμάζονται με τον πόνο κοντά μισό αιώνα.

Και εάν είναι κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά -εμείς εδώ στην Κύπρο- είναι ότι αυτός ο πόνος δεν γνωρίζει σύνορα, δεν καταλαβαίνει από γλώσσες ή εθνικότητες. Είναι η ανθρώπινη πάλη για επιβίωση στην πιο γυμνή της μορφή. Και το έχουμε βιώσει στο «είναι» μας ως λαός. Η προσφυγιά έχει αφήσει ανεξίτηλο το τραυματικό της αποτύπωμα στον τόπο μας.

Ολόκληρές ζωές που χώρεσαν σε μια βαλίτσα! Κάθε ρούχο… Κάθε φωτογραφία… Μια ιστορία… Ένα κομμάτι ψυχής που δεν μπορεί ν’ αφεθεί πίσω. Κλειδιά που έχουν γίνει σύμβολα επιστροφής και κρατιούνται ως φυλαχτά ελπίδας και μνήμης.

Παλέψαμε να ριζώσουμε σε νέα χώματα, να οικοδομήσουμε νέες ζωές, οι ουλές ωστόσο στο σώμα το κυπριακού λαού παραμένουν ορθάνοιχτες. Μαζί με όλες τις επιπτώσεις της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Μετά τον βίαιο ξεριζωμό του ’74, μια μικρή ομάδα προσφύγων πήρε την πρωτοβουλία να συναντηθεί για να εκτιμήσει δεδομένα και να προσπαθήσει να αναζητήσει λύσεις, προκειμένου να στηριχθούν οι χιλιάδες ανθρώπων που εκδιώχθηκαν από τις εστίες και τη γη τους. Αυτή η αυθόρμητη συνάντηση αποτέλεσε τη μαγιά για τη δημιουργία της Παγκύπρια Ένωσης Προσφύγων.

Φίλες και φίλοι

Ο αγώνας σας για στήριξη, ανακούφιση, αποκατάσταση και επαναδραστηριοποίηση του προσφυγικού κόσμου είναι αδιάλειπτος. Η δράση και το έργο σας πολυσχιδές, καλύπτει κάθε πτυχή του κυπριακού ζητήματος από τη διαφώτιση και την προβολή του στη σωστή διάσταση μέχρι και τις προσπάθειες επίλυσης του. Ο ρόλος και οι παρεμβάσεις σας ζωτικής σημασίας, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του προσφυγικού κόσμου μέσα από τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση σε αρμόδιες επιτροπές και φορείς, καθώς και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Δικαίως βρισκόμαστε λοιπόν εδώ απόψε για να συγχαρούμε τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΠΕΠ, αλλά και για να τιμήσουμε πρώην αξιωματούχους της Ένωσης που εργάστηκαν με ζήλο και ανιδιοτέλεια για την επίλυση των καίριων ζητημάτων που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο.

Ως πολιτεία έχουμε τεράστιο χρέος και ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες μας. Και δεν μπορούμε να λησμονούμε ποτέ ότι πίσω από κάθε πολιτική συζήτηση, πίσω από στατιστικά στοιχεία και αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι με τραγικές ιστορίες. Και το ελάχιστο που οφείλουμε, εάν σεβόμαστε τους εαυτούς μας, είναι να διασφαλίσουμε ότι η φωνή τους θα εισακούεται και τα προβλήματα τους θα βρίσκουν άμεσα λύσεις.

Τόσο ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού παρακολουθώ στενά όλα τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι για μας τα αυτονόητα είναι και αδιαπραγμάτευτα:

  • Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την εκμετάλλευση του ειδικού τέλους 0.4% -το οποίο ψήφισε αυτοβούλως η Βουλή των Αντιπροσώπων- για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός από αυτόν που ήταν η πολιτική μας βούληση, δηλαδή να αποτελέσει τη μαγιά για την απώλεια χρήσης.
  • Καταφέραμε ήδη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο εντελώς αψυχολόγητο κουτσούρεμα εκ μέρους της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.
  • Κερδίσαμε τη μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο -μετά την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας- για τις υποχρεωτικές στατικές μελέτες σε Τουρκοκυπριακές κατοικίες, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ποιότητα διαβίωσης των προσφύγων μας και την ασφάλεια τους.
  • Είμαστε έτοιμοι να υπερψηφίσουμε άλλη μια πολύ σημαντική νομοθετική ρύθμιση που αφορά την απαγόρευση εγγραφής επιβάρυνσης (μέμο) σε περιουσίες στα κατεχόμενα, προκειμένου να μπορεί απερίσπαστα ο προσφυγικός κόσμος να μεταβιβάσει τις περιουσίες του και να αξιοποιεί τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Σε αυτό το σημείο θέλω πραγματικά να σταθώ ιδιαίτερα στην εξαιρετική δουλειά που επιτυγχάνεται μέσα από τη συναίνεση, τη συνεργασία και την ομοφωνία που υπάρχει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Μπροστά στο όφελος και την ανακούφιση του προσφυγικού μας κόσμου, δεν υπάρχουν κομματικές αποχρώσεις, μπαίνουν στην άκρη σκοπιμότητες και μικροπολιτικά συμφέροντα και αυτό είναι ενδεικτικό για το τι μπορεί να επιτύχουμε με σύνεση και συλλογικότητα.   

Φίλες και φίλοι

50 χρόνια ξεριζωμού… Μισός αιώνας προσφυγιάς… Είναι πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα! Και κάθε χρόνος που περνάει φέρνει μαζί του νέα τετελεσμένα, εκ μέρους της Άγκυρας, βαθαίνοντας τις πληγές σε βάρος της Κύπρου μας. Απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο την προοπτική για επίτευξη λύσης.

Οι παράνομες επεμβάσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, η άλωση της νεκρής ζώνης, οι «αναπτύξεις» στο Τρίκωμο, η μάστιγα με τον σφετερισμό των κατεχόμενων Ελληνοκυπριακών περιουσιών από κυκλώματα, το παράνομο ξεπούλημα της γης μας σε υπηκόους ξένων χωρών, πρέπει να αναχαιτιστούν όχι τώρα… Αλλά χθες! Και η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση περνάει μέσα από τη βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του κυπριακού, διασφαλίζοντας την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα για το σύνολο του λαού μας.

Δεν μας επιτρέπεται ν’ αφήσουμε ούτε και μία στιγμή να πάει χαμένη. Με ήθος και ειλικρίνεια πρέπει να διακηρύξουμε τη βούληση και την ετοιμότητα μας, ειδικά τώρα με την κάθοδο της απεσταλμένης του ΓΓ, να συμβάλουμε στην εξεύρεση κοινού εδάφους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, για ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Με όραμα, πλάνο και στρατηγική, με συλλογικότητα, συμπόρευση και συντονισμό κινήσεων, προκειμένου ν’ αναστρέψουμε την πολιτική των ίσων αποστάσεων εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα.

Μαζί θα αγωνιστούμε φίλες και φίλοι!

Μαζί θα αξιοποιήσουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεων μας μέχρι ν’ «αγκαλιάσουμε» ξανά την Κερύνεια μας, την Αμμόχωστο, τη Μόρφου, την Καρπασία, τη Λάπηθο… Κάθε σπιθαμή της κατεχόμενης γης μας.

Μέχρι να καταφέρουμε να γυρίσουν στη θέση τους τα φυλαγμένα κλειδιά… Σπάζοντας τις αλυσίδες της κατοχής… Ανοίγοντας νέες προοπτικές για ολόκληρο τον τόπο, τον λαό, τα παιδιά μας!

Σας ευχαριστώ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)