Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-02-2024 12:55

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών με την ευκαιρία της Εβδομάδας Συγγενών Καρδιοπαθειών.

Θέλω καταρχάς να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για όλες τις προσπάθειες και τη στήριξη που προσφέρετε στα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες και στις οικογένειές τους.

Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την έμπρακτη στήριξή του σε όλα τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες στην Κύπρο. Σε στενή συνεργασία με τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ), εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά, δικαιούχων και μη δικαιούχων του ΓΕΣΥ, που έχουν ενδείξεις και ευρήματα που χρήζουν καρδιολογικής εκτίμησης, δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες παιδοκαρδιολόγων.

Φροντίζει, ώστε τα παιδιά αυτά να λαμβάνουν τη σωστή και υψηλής ποιότητας περίθαλψη που δικαιούνται. Το κράτος αναλαμβάνει ώστε κάθε παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια, που χρήζει χειρουργικής επέμβασης, να μεταβαίνει στο εξωτερικό ή να χειρουργείται από Ομάδα Ιατρών που έρχονται από το εξωτερικό, στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Υγείας ενισχύει παράλληλα τις προσπάθειες έγκαιρης διάγνωσης συγγενών καρδιοπαθειών σε μαθητές, μέσω των Λειτουργών της Σχολιατρικής Υπηρεσίας και του ανιχνευτικού προγράμματος της Ιατρικής Εξέτασης που διενεργείται στα σχολεία.

Στο πλαίσιο των δράσεων της Σχολιατρικής Υπηρεσίας, δίνονται ερωτηματολόγια στους μαθητές συγκεκριμένων τάξεων που συμπληρώνονται από τους γονείς, με σκοπό να συλλέγονται πληροφορίες για το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του μαθητή οι οποίες βοηθούν και στον εντοπισμό παιδιών με αυξημένη προδιάθεση για συγγενείς καρδιοπάθειες.

Οι Λειτουργοί της Σχολιατρικής Υπηρεσίας συμβάλλουν επίσης, στη σωστή και ασφαλή διαχείριση των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, μέσα στον σχολικό χώρο, με τη σωστή ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τυχόν περιορισμούς στην άσκηση, όπου αυτές κρίνονται αναγκαίες από τους παιδοκαρδιολόγους τους. Με τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών και καθηγητών σωματικής αγωγής, φροντίζουμε αυτά τα παιδιά να λαμβάνουν ενθάρρυνση στη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες, όπου αυτό είναι εφικτό, υπολογίζοντας πάντα το όφελος στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Φίλες και φίλοι,

Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει και παροτρύνει τις εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες των οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας μας, όπως είναι η σημερινή, που συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού. Στόχος όλων μας είναι να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή περίθαλψη και διαχείριση των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες στην Κύπρο.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην σημερινή διάσκεψη και σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν, με την ευκαιρία της Εβδομάδας Συγγενών Καρδιοπαθειών.

(ΔΚ/ΕΑθ)