Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-02-2024 17:58

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και στην Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών

Συνεδρία ολομέλειας 8ης Φεβρουαρίου 2024

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το 2017 η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του σπουδαιότατού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, θεσπίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.  

Τιμούμε λοιπόν αύριο τη γλώσσα μας, που οι ρίζες της φτάνουν στα βάθη των αιώνων και παρ’ όλα αυτά παραμένει ενιαία, πλούσια και πάντα ζωντανή.  Η ελληνική έτεκεν και έθρεψε τον ελληνικό πολιτισμό και κατ’ επέκταση και τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό.  Στην ελληνική δημιουργήθηκαν και εν τέλει κληροδοτήθηκαν σε όλη την ανθρωπότητα τα μεγίστης σημασίας έργα του αρχαίου πολιτισμού, τα έργα της λυρικής ποίησης, τα Ομηρικά έπη, το αρχαίο δράμα.  Στην ελληνική έχουν διατυπωθεί κάποιες από τις σπουδαιότερες φιλοσοφικές και πολιτικές ιδέες και μέσω αυτής διαδόθηκαν στα πέρατα της οικουμένης αξίες πανανθρώπινες και διαχρονικές.

Χρέος μας λοιπόν να φανούμε αντάξιοι της βαριάς και πολύτιμης κληρονομιάς που μας δόθηκε, της ελληνικής γλώσσας, διαφυλάσσοντας πάντα στην ψυχή μας τα λόγια του Σολωμού: «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;»

Κυρίες και κύριοι,

Ως Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών έχει καθιερωθεί διεθνώς η 14η Φεβρουαρίου.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου εννέα στα χίλια παιδιά παγκοσμίως γεννιούνται με καρδιακή πάθηση.  Σήμερα, χάριν στη μεγάλη πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογικής εξέλιξης των απεικονιστικών εξετάσεων, οι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια απολαμβάνουν βελτιωμένες και εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες συμβάλουν στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής και τους επιτρέπουν να αντικρίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.  

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους τους ασθενείς με καρδιοπάθειες και τις οικογένειές τους και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη διαχρονική προσπάθεια στήριξης των καρδιοπαθών, ενισχύοντας συνεχώς το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. 

Επί της ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Συγγενών Καρδιοπαθειών, το κτίριο της Βουλής θα φωταγωγηθεί με κόκκινο χρώμα την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου.  

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα