Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-02-2024 12:56

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην εκδήλωση για τα εκατό χρόνια λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δομετίου Α’

Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024, Λευκωσία

Αγαπητοί συνάδελφοι βουλευτές,

Σεβαστό Ιερατείο,

Αξιότιμε Δήμαρχε,

Αγαπητή Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δομετίου Α’,

Αγαπητέ Πρόεδρε της Σχολικής Εφορείας Αγίου Δομετίου, 

Έντιμη Πρόεδρε του Οργανισμού Παιδικού Μουσείου, 

Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής,

Φίλες και Φίλοι,

Με αισθήματα χαράς και τιμής παρευρίσκομαι σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου Α’, για να γιορτάσουμε το ιστορικό ορόσημο των εκατό χρόνων λειτουργίας και προσφοράς του, καθώς και τα 142 χρόνια από τη σύλληψη της ιδέας του.

Πριν από έναν αιώνα, εδώ ακριβώς, μπήκαν τα θεμέλια, υλοποιήθηκε ένα όραμα και ξεκίνησε ένα ταξίδι. Το κτίριο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική υποδέχθηκε τους μαθητές της περιοχής, για να στεγάσει τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και τις ελπίδες τους. Το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου Α’, πέρα από θεσμός μάθησης, αναδείχθηκε ως ακρογωνιαίος λίθος γνώσης, αλλά και ως εστία διαμόρφωσης προσωπικοτήτων.

Τον αιώνα αυτό, το σχολείο υπήρξε φάρος διαφώτισης, καλλιεργώντας παράλληλα αρχές και αξίες που εκτείνονται πολύ πέρα από την απλή επιμόρφωση. Αυτός ο αντίκτυπος γίνεται ιδιαίτερα αισθητός από τα επιτεύγματα των αποφοίτων του.

Στις γενιές των εκπαιδευτικών που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτό το σχολικό ίδρυμα με προσήλωση, όραμα και σκοπό και στους μαθητές που πέρασαν από αυτές τις αίθουσες με όνειρα στο μυαλό και την καρδιά, οφείλουμε ευγνωμοσύνη. Οι συλλογικές σας προσπάθειες δημιούργησαν και διατήρησαν μια πολύτιμη παρακαταθήκη, που οδεύει σε έναν νέο αιώνα υποσχέσεων και δυνατοτήτων.

Καθώς είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ σήμερα, ας αναλογιστούμε τη σημασία που έχουν τα σχολεία ως θεσμοί εκπαίδευσης, αλλά και ως προπύργια ανάδειξης χαρακτήρων.

Εδώ, οι μαθητές δεν μαθαίνουν μόνο από τα βιβλία, αλλά και ο ένας από τον άλλο, σφυρηλατώντας δεσμούς που ξεπερνούν τα όρια της γλώσσας, του πολιτισμού και της θρησκείας. Είναι μέσω αυτής της κοινής εμπειρίας διδασκαλίας, σεβασμού, υπευθυνότητας, ευγένειας, φιλίας και συνεργασίας, που καλλιεργούμε ανθρώπους ικανούς να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα του κόσμου μας με ανθεκτικότητα.

Σήμερα, το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου Α’, με τη σωστή και αποτελεσματική αξιοποίηση του διδακτικού χρόνου, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του, αλλά και τη συμμετοχή σε προγράμματα, διαγωνισμούς, καθώς και τις διακρίσεις του, αποδεικνύει περίτρανα όλα τα παραπάνω. 

Φίλες και φίλοι,

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε πει κάποτε ότι «μια επένδυση στη μόρφωση αποδίδει τον καλύτερο τόκο». Να, λοιπόν, που έναν ολόκληρο αιώνα μετά το σχολείο σας αποφέρει ακόμη καρπούς και συνεχίζει να προσφέρει ακόμη περισσότερα.

Ως Πολιτεία οφείλουμε να επενδύσουμε στα παιδιά μας, στη μόρφωση και στη σωστή διαπαιδαγώγησή τους. Η επένδυση στα παιδιά είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή τους, καθώς και τη μελλοντική τους επιτυχία και ευτυχία. Τους παρέχουμε τα εργαλεία, ούτως ώστε να εντοπίσουν και να διευρύνουν τις δεξιότητές τους, συνεπώς και να προοδεύσουν στη ζωή.

Καθώς αναλογιζόμαστε το παρελθόν και γιορτάζουμε το παρόν, σε εποχές δύσκολες και με απρόβλεπτες καταστάσεις γύρω μας, στρέφουμε το βλέμμα στο αύριο. Τα παιδιά μας αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου, άρα η στήριξη σε έργα που θα συμβάλουν στη βελτίωση της παιδείας τους θέτει ταυτόχρονα τις προδιαγραφές για ένα ευοίωνο μέλλον στον τόπο μας. Η φλόγα της γνώσης που άναψε πριν από εκατό χρόνια εδώ συνεχίζει να καίει, φωτίζοντας το μονοπάτι για τις επόμενες γενιές. Και τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και εγώ προσωπικά, θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε σας προσπάθεια.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην ιδιαίτερη σημερινή ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που είναι τόσο άρρηκτα συνυφασμένη με το εκπαιδευτικό έργο. Τη γλώσσα που εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια μας θυμίζει ότι οφείλουμε να την προστατεύσουμε, χαρίζοντάς μας απλόχερα την αίγλη και τον πλούτο της. Την οποία δανείζομαι για να μεταφέρω τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος τιμώμενος με Νόμπελ το 1963, θα πει: «Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου».

Εύχομαι το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου Α’ να συνεχίσει να είναι εύφορο έδαφος δημιουργικότητας, κοιτίδα σοφίας και καταλύτης για θετικές αλλαγές.

Σας ευχαριστώ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα