Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-02-2024 11:59

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην 34η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι μαζί σας στην 34η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Σύμφωνα με την πρόσκληση, βρίσκομαι εδώ υπό την ιδιότητά μου ως Επιτρόπος Περιβάλλοντος. Διατηρώ, όμως, την ταυτότητά μου, του Αρχιτέκτονα και Μηχανικού Περιβάλλοντος, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχει το επάγγελμα, ή καλύτερα το λειτούργημά μας, σε όλα όσα μας περιβάλλουν,  στον αστικό ιστό, στους οικισμούς της υπαίθρου, στη φύση, στο παραδοσιακά ανθρωπογενές τοπίο, στην κοινωνία, στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Οι μελέτες και τα οράματά μας δεν μένουν στο μυαλό ή στο χαρτί. Οι ευθύνες μας είναι μεγάλες, όσο και η ικανοποίηση της δημιουργίας. Τα έργα μας διαμορφώνουν τον χώρο στον οποίο ζούμε, τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, κινούμαστε, επηρεάζοντας απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με το περιβάλλον γύρω μας. Ο ρόλος, λοιπόν, της αρχιτεκτονικής είναι πρωταγωνιστικός.

Η κλιματική κρίση αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους αρχιτέκτονες, και για τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος φυσικά. Μπορεί να μην είμαστε μέρος του προβλήματος αλλά σίγουρα μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης με τα έργα και τους σχεδιασμούς μας.

Η πράσινη/βιώσιμη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία, η ανάγκη για τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η προστασία και η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς (κτιστής και άυλης), η αποφυγή της σφράγισης της γης, η φυσική ανάπλαση του τοπίου, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική και η χρήση αειφόρων υλικών, μαζί με σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες αλλά και η φυσική δόμηση, χρειάζεται να καταστούν προτεραιότητές μας με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των σχεδιασμών μας.

Ωστόσο, θα ήθελα να προσθέσω ότι η βιώσιμη αρχιτεκτονική υπερβαίνει την τεχνική διάσταση, και ενσωματώνει σε ένα ενιαίο πλαίσιο την περιβαλλοντική ευαισθησία και κουλτούρα αλλά και έναν κοινωνικό ρόλο. Κάθε βιώσιμο αρχιτεκτονικό έργο καλείται να αποτελέσει αντικείμενο μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης, που καθιστά κάθε τεχνική επιλογή μας μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για ενεργή κοινωνική συμμετοχή και περιβαλλοντική ευθύνη.

Η όλη φιλοσοφία της βιώσιμης αρχιτεκτονικής δεν περιορίζεται στην κατασκευή οικοδομών με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα αλλά, παράλληλα, διαμορφώνει και παρουσιάζει έμπρακτα έναν τρόπο ζωής και στάσης κατά της κλιματικής κρίσης.

Από τη θέση μου, της Επίτροπου Περιβάλλοντος, προσβλέπω στην αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου καθώς και με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), και στις παρεμβάσεις τους που διαχρονικά έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να καθοριστούν πολιτικές αποφάσεις και να αντιμετωπιστούν διάφορα ζητήματα που άπτονται του τομέα της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής και του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Εύχομαι καλή συνέχεια και επιτυχία στην 34η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.

Ευχαριστώ.

(ΑΣΠ/ΜΣ)